1. bu alet ile sigarayı bıraktım tam 3 ayda nikotin seviyesini azaltarak. elimde kalan elektronik sigarayı bir abime verdim ve oda sigarayı bıraktı fakat elektronik sigarı çok sevdi tüttürüyor sürekli.
    bende tam 3 ay sigara içmeden çok rahat bir şekilde durdum. ortamdan mıdır nedir tekrar sigara etrafımda dönmeye başladı bende tekrar elektronik sigara aldım koydum eve şuan öyle keyfi sigaradan uzak durmak için kullanıyorum. fakat bir uyarı içine girdiniz mi derya deniz dikkat etmek lazım çünkü hergün gelişiyor sigaraya harcadığınız paradan daha çok paralar harcayabilirsiniz.

    türkiyede yasak olmasının sebebini birtek şeye bağlayabiliyorum oda vergi.
    araştırdığınız zaman avrupada nekadar popiler olduğunu görebiliyorsunuz. avrupa kıstas mı tabiki değil fakat bizden daha temkinli oldukları kesindir. buda bir güven duygusu oluşturmuyor değil.

    elektronik sigara kullanırken en gıcık olduğum ciğerlerin su topluyormuuuş ama sorusu.
    insanların çoğu okumaktan aciz hatta şöyle diyebilirim elektronik sigara benden feyz alarak başlamış bir çok kişi hala bana bir ton soru sorup nedersem yapıyorlar.
    çok ilginç milletiz vallaha:)
  2. bu yazının devamı olarak

    edit 6: bugün yirmi beş gün oldu. dünden farklı olarak bugün kendimi daha iyi hissediyorum. en azından nikotin eksikliğini çok hissetmedim. bir "eşik" olduğunu kabul edersek, sanırım ben o eşiği bugün atlattım. bu sabaha kadar her sabah kahvaltıdan sonra baş dönmelerine, karın ağrılarına maruz kalırdım. bu sabah kendimi dinç hissediyorum. umarım "eşik" diye bir şey vardır ve ben bugün onu atlamışımdır. hadi hayırlısı.

    PS: bu saate kadar henüz e-sig'den de çekmedim. nooluyo ya?!
  3. bu yazının devamı olarak

    edit 7: Sigara içmeyeli 40 gün oldu, hatta biraz daha fazla. Artık saymıyorum kaç gün olduğunu. Aylık olarak sayacağım. İlk ayı bitirmiş oldum. İlk on-onbeş günlük nikotin krizleri günler geçtikçe azalmıştı. Birinci aydan sonra bu krizler neredeyse üç günde bir olmaya başladı. Sigara içme arzusu kalmadı; fakat hala arada sırada elimde bir şeylerin eksikliğini hissediyorum. İşte tam o anlarda e-sig devreye giriyor ve tabiri caizse, durumu idare ediyor. Sigara dumanına karşı bir rahatsızlık peydah oldu. Nefes alamıyormuşum gibi hissediyorum. Yemeklerden sonra ve kahve içerken gibi ritüel durumlardaki sigara ihtiyacı kayboldu.

    Kullandığım e-sig modelini değiştirdim. Hatta “upgrade” ettim diyelim. Daha az nikotin, daha bol buhar. Bir süre sonra bu işin hobi halini aldığını gördüm. Bu saatten sonra “içmek” ya da “buharlanmak” dışında yeni makine, yeni teknolojiler, daha uzun batarya ömrü, likit kalitesi, aroma karışımı vb. konularda kafa yormak halini alıyor. Bir iki kullanıcı ile tanıştım. Bu e-sig kullanıcıları arasında değişik bir bağ oluşmuş. Sanki yıllardır birbirimizi tanıyormuşuz gibi hemen sohbete girdik. ^:Yine de siz internetten tanıştığınız herkesle buluşmayın^ İnsanlar kullandıkları ürünleri değiş-tokuş ediyorlar, bilgi alış-verişi sağlanıyor. Herkes kullandığı ürünlerin özelliklerini, kişiselleştirdikleri aletlerini anlatıyor. Likitler paylaşılıyor, buharlar yarıştırılıyor. Şakalar, komiklikler…Allah Allah, dedim; n’oluya ya!?

    Buranın konusu değil; fakat insanlar bir gruba dahil olmaktan çok memnunlar. Hatta bu grup az da olsa bilgisi dahilinde olduğu bir konu ile ilgili ise daha bir bağlayıcı oluyor. Sigaradan kurtulmuş insanların hikayeleri bir tür “startup” gibi. Bu insanların kimisi büfeci, kimisi müdür, bizzat tanıştığım bir doktor da var. Amerika’daki alkol bağımlıları deneyim paylaşım platformu gibi olduk.

    Kötü değil; hatta çok iyi bile. Fakat böyle kaçar gibi, saklanarak buluşmalar, romantik heyecanlar vb. sorarsan e-sig kullanıyoruz, toplaşıp buharlanıyoruz. Ama birine anlatınca, yurtdışına beyaz kadın çıkarıyormuşuz hissi uyandırıyor.

    Sigara işi bitti mi bitmedi mi, henüz bunu söylemek için erken. Fakat yeni bir hobinin başladığı kesin. Gelişmelerle birlikte olmak üzere.
  4. bu yazının devamı olarak

    seyir defteri: sigarasız 76. gün.

    son sigaramı söndürdüğüm gün dün gibi gözümün önünde. işin kötüsü son sigaranın kokusu da hala burnumda. şimdi bu sigaradan kurtuluş hikayemin çok ilginç bir devresini sizinle paylaşmak isterim.

    sigarayı bırakanların geçirdikleri bir adaptasyon süreci vardır. kimi bunu bir haftada kimi üç günde atlatır. benimki tam olarak 11 gün sürdü. daha önce de bırakma tecrübem olmuştu ki orada da 11 günlük bir eziyet devresi yaşamıştım. "eziyet" diyorum; çünkü bu dönemde ağızda aftlar, olmadık yerlerde sivilceler, ağızda kuruluklar, öksürükler ve bilimum vücudu terk eden zehirler ^:evet balgam^ , baş dönmeleri, mallaşmalar, tansiyon düşmeleri vb. birçok semptomla karşılaşılmıştır. tabii bu arada sigaraya duyulan istek tavandadır.

    bu devre atlatıldıktan sonra -kendi adıma konuşuyorum- bir hafiflik, sigarayı hiç içmemişçesine bir rahatlık, yediklerinden alınan tat, sabahları öksürmeden uyanmalar vb. gibi güzellikler ile yüzleştim. artık bu saatten sonra sigarayı arayacağımı hiç sanmıyordum. hatta içenlerin dumanı beni rahatsız etmeye bile başlamıştı. burada bahsettiğim gibi.

    fakat yaklaşık 60 gün sonra ne olduysa artık duman beni rahatsız etmez oldu; hatta hoşuma bile gitmeye başladı. "yakın bir tane de kokusuna doyalım bari" demedim, ama içimden de geçmedi değil. verseler bir dal yakacakmışım gibi hissetttim. gerçi evde bir paket sigaram acil durumlar için hala duruyor; fakat ben bu durumu daha derinlemesine incelemeye karar vermiştim. sigara zaten içilmeyecekti; fakat başıma gelen bu durumun nedenleri not edilecekti.

    anladım şudur ki; benim gibi nikotin bağımlılarının vücudundan nikotin tam olarak ayrılmıyor. ya da en azından bu süre zarfında ayrılmamış, resmen kuluçkaya yatmış. her an için direncin kırılması ile birlikte tekrar peydah olmak üzere saklanıyor. neredeyse bir aydır sigara içmeyen ben bir tek dal sigaraya tav olacak hale geldim. tabii ki "bir tek daldan bir şey olmaz" şeklinde bir tavır içine girmedim ve sigara yakmadım; fakat bıraktığım gün kadar zorlandığımı itiraf etmeliyim.

    bu nikotin yoklaması yaklaşık bir hafta sürdü. sonrasında yine hiçbir şey olmamış gibi sigaradan uzaklaştım mental olarak. duman yine rahatsız eder oldu. buradan şu sonuca vardım; nikotin belli aralıklarla ve azalan sürelerle tekrar tekrar vücudu yokluyor. zaman çizelgesi büyüdükçe nikotinin yarattığı kriz dönemlerinin süreleri kısalıyor. bırakmanın ilk gününü takip eden iki hafta bir kriz yaşanmıştı. toplamda iki aydan sonra bir haftalık bir kriz yaşandı. böyle bir frekansta seyrederse sanırım bir sonraki ay ya da iki ay gibi bir sürede bir haftadan daha kısa sürecek bir kriz daha gerçekleşebilir. üçüncü safha ise toplamda üç ya da dördüncü ayda üç ya da dört günden kısa bir krizle sonlanacak gibi görünüyor. gittikçe kısalan kriz anları günlerden saatlere düşer mi ve hatta dakikalara? birlikte göreceğiz.

    o sırada e-sig kullanmaya devam ediyorum. kendime yeni yıl hediyesi olarak yeni bir makine sipariş etmiştim. yeni yılın son günü elime ulaştı. çocuklar gibi sevindim. bu bir e-sig sayılmaz. daha çok bir tür "buhar makinesi". su buharı üreten motorlu ve akülü bir makine resmen. bunun gibi bir makine ^:tam olarak ne olduğunu merak edenlere ayrıca bilgi verebilirim^ bu kadar profesyonel bir makineye geçmemin sebebi ise nikotin tüketimini tamamen sıfırlamak isteği. bu makineler aroma tadını yüksek oranda hissetmenizi sağlıyorlar. bu yüzden nikotin derecesini sıfıra çok yakın tutabiliyorsunuz. yakın zamanda tamamen nikotin-free aromalar kullanmaya başlayabilirim umarım. nikotin kullanımını tamamen sıfırladıktan sonra da bu makineden ayrılma safhası başlayacak ki bu safha sigaradan ayrılmaktan daha meşekkatli olmayacak, inanın bana.

    süreci heyecanla devam ettiriyorum. ayrıntıları paylaşmaya devam edeceğim.
  5. ingiltere kaynaklı son araştırmaya gore normal sigaradan %99 daha az zararlı olduğu belirtilen pilli emzik. bir yerinden tutunca duman çıkaran bir alet olmaktan çıkıp, tutkuya dönüşüyor. o kadar çok çeşit ve mod var ki... bir sure sonra kredi çekip şundan da almalıyım moduna giriyor insan.
    sigara kartellerinin bin bir turlu kara propagandasına rağmen hızla yayılmaktadır.
  6. 2 aydır kullandığım ürün.
    sigarayı bırakmak için kullanılabilir.
    benim izlediğim yöntem başladığım 12mg nikotin oranını kademeli olarak düşürerek önce nikotinsize sonrada hiç içmeyerek bırakmak olacak.

    ilk günlerde gaz yaptı bende.
  7. bu yazının devamı olarak

    seyir defteri 251.

    yakın zamanda arkadaş çevremde esig hakkında bazı hurafeler dolanmakta. bir şekilde taraf olma ihtiyacı duyarak kendilerini bilgilendirmeye çalıştım. benzer bir durumun buralarda ^:youreads^ da hasıl olduğunu görünce ufak ve naçizane bir görüş bildirmek durumunda hissettim. biliyorum, uzadı b.ka sarıyor, hemen konuya...

    efendim, sigara ^:bildiğimiz tütün^ sektörünün ortalama cirosunun 800 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. bunun yanında esig sektörü de 8 milyar dolar civarlarında. hazırlanan raporlarda firmaların bu satışlar sayesinde ne kadar büyük tröstler haline geldiklerini de görebiliyoruz.

    şimdi gelelim sağlık tarafına. sigaranın kanser yapıcı olduğunda neredeyse hepimiz hem fikiriz. neredeyse diyorum; çünkü hala savunucular var. sağlık sektörü de sigara ve esig konularında ikiye ayrılmış durumdalar. bir taraf esig'in en az sigara kadar zararlı olduğunu söylerken diğer taraf esig'in masum olmadığını ve fakat % 95 oranında sigaradan daha az zararlı olduğunu savunuyor. hepsi bir yana hem avrupa'da hem de amerika'da bu konu ile ilgili araştırmalar her geçen gün artıyor. yani komple yasaklamaktansa kontrol altına alınabilmesini sağlamaya çalışıyorlar.

    kanımca esig hakkındaki hurafelerin bir diğer sebebi de bilgi eksikliğidir. henüz emekleme aşamasında olan bu teknoloji her gün yenileniyor. fakat kimse yeni teknolojinin daha iyi mi yoksa kötü mü olduğu konusunda fikir sahibi olamıyor. özellikle ülkemizde durum daha da vahim. bizde elle tutulur herhangi bir araştırma olmadan varılan sonuçlara göre esig zararlıdır; tam olarak nesinin ne zarar verdiği konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır. bu durum merdiven altı tabir edilebilecek işletmelere fırsat vermektedir. kontrolsüz, bilgisiz ve sınırsız kullanım sonucu sigaradan daha tehlikeli hale gelebilmektedir esig.

    ciğerlerdeki tahribatla ilgili doktorların ^:amerikan tabii^ yaptıkları araştırmalar bunun da bir hurafe olabileceğini fakat henüz konuşmak için erken olduğunu söylüyor. bu ne demek? esig'ler ciğerlere tahribat yapacak süre kullanılmamış durumda. toplam 10 belki 15 yıllık bir geçmişi olan sektörde ciğer rahatsızlıkları ile ilgili ciddi herhangi bir rahatsızlık rapor edilmemiş. hatta bir başka incelemeye göre ciğerler iyi duruma bile gelmiş. ciğerlerde su toplamasında daha tehlikeli olabilecek birkaç zehirli madde esig sıvıları içinde bulunabiliyor. özellikle diasetil maddesi en az nikotin kadar tehlikeli olabiliyor. bu madde ucuz ve kolay ulaşılabilir olduğu için sorumsuz üreticiler tarafından aroma vermek için kullanılabiliyor. esig sıvısının ne kadar sık kullanıldığı düşünüldüğünde bunun ucuz yollu olmasının üreticiye çok faydası var. fakat kullanıcı için aynı şeyi söylemek zor.

    kendi üzerimde yaptığım incelemede ciğerleri bir kenara koyarsak-ki onlar da iyi sayılırlar-kan değerlerimin iyiye gittiğini görebiliyorum. kolestrol ile olan sıkıntım esig kullandığım süre zarfında daha iyi rakamlara geldi. bunu esig kullanımına bağlamak ne kadar doğru olur derseniz, vücudun aldığı sadece nikotin olduğundan diğer kanserojen maddeler çıktığında vücud sadece nikotine karşı tedbir almaya başladığından kan değerleri değişecektir derim. yani, nikotinin de bir zehir olduğunu kabul etmekle birlikte vücudun sadece bir zehre karşı verdiği tepki ile diğeri arasında gözle görülür bir fark var.

    konuyla ilgili çekinmeden soracağınız sorularınızı sıkılmadan cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz. herkese bol buharlar.
  8. sigarayı bırakmak amacıyla bir süre kullanmak ve zamanı geldiğinde tamamen kurtulmak istediğim cihaz.

    bu konuda bilgili arkadaşların yardımını rica ediyorum.

    cihaz konusu oldukça karmaşık geldiğinden çok fazla derinlere dalmadan eleaf istick pico almaya karar verdim.

    nereden nasıl temin edilir ve likid gibi konularda bilgili arkadaşlar mesaj kutumu şenlendirirse sevinirim.
  9. Bu yazının devamı olarak;

    edit 1: e-sigarayı kullanmaya başlayalı dört gün oldu. durum bildiğiniz gibi değil. burdan mı devam etsem yeni bi girdi mi yapsam bilemiyorum. aslında bilmediğimden değil kafam güzel. nikotin çarpıyo sanırım. nikotin az geliyor. ben biraz sert bi giriş yapıp sigarayı komple bıraktım. hiç içmiyorum. tabii e-sig beni tam manasıyla kesmedi. ama direnmeye devam. bakalım ne kadar sürecek bu direniş!
  10. Bu yazının devamı olarak

    edit 2: Bugün 5. gün ve gün geçtikçe nikotine karşı olan hassasiyetim azalıyor. Artık ilk günlerdeki baş ve karın ağrılarım kalmadı. Fakat hala ciğerlerin temizlenme süreci başlamadı, kafam ona takıldı. Ne bir zift ne bir katran, vücuttan ayrılan bişe yok henüz. Sanırım hemen olsun istiyorum her şeyi. Biraz sabır. e-sig hala tatmin edici değil; ama yılmak yok. sık dişini.