1. duyunca "bende başlamalıyım" deyip sonrasında netten okuduğum onca detayı görünce bir anda vazgeçme noktasına geldiğim hatta beni "bunu doğru ve keyifli şekilde içmek için ayrı bir fakülte bitirmek lazım" düşüncesine sürükleyen icat.
    ister sigaranın hem zevk olarak (içim,tat, v.s.) hem tiryakilik olarak %100 yerini tutsun ve %1500 zararsız olsun bu kadar incik-boncuk detayla asla ilgi göreceğini düşünmüyorum.
    arkadaş bunun basit yolu yokmu yaa.
  2. bir ara kullandım ancak normal sigaradan fazla can sıkıcı olduğuna kanaat getirip bıraktığım şeydir.
    ancak normal sigaradan zararı az diyebilirim
    hatta demekle de kalmayıp onaylarım.
  3. bu yazının devamı olarak

    Seyir defteri 233.

    Bu aşamada bazı tanık olduğum durumları sizler için izah etmek isterim. Evet, “esig” ^:elektronik sigara^ sektörü yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada çok yeni bir sektör. Teknolojiler hala gelişme aşamasında. Her ürün için hemen arkasından “upgrade” ya da “expansion pack” gibi destekleyiciler çıkıyor. ^:Evet, video oyunu gibi^ son zamanlarda “esig” konusunda yapılan tıbbi araştırmalar da arttı. Kullanıcı sayısı ve kullanım süresi arttıkça “esig”in etkilerinin neler olduğu daha rahat görülebiliyor. Asıl raporlar bundan sonra ortaya çıkacak ve tahminimce daha doğru rakamlara sahip olacaklar. Ya da umarım öyle olur.

    Çevremde ve sanal alemde “esig” tecrübesini nasıl edineceğini soran birçok insanla karşılaştım. Gördüğüm kadarıyla “esig”e karşı bir önyargı oluşmuş durumda. Ve bu önyargı bir noktaya kadar da haklı sebeblere dayanıyor. Şimdi bu önyargılara beraberce bakalım ve önerilerimi sıralayayım:

    Soru 1: “Bu “esig” olayı çok karmaşık, içinde bin tane mekanizma var. Doğrudan alıp kullanabileceğim bişe yok mu?”

    - evet, bu konudaki serzenişlere çok rastladım ve yüzde yüz haklısınız. “esig” kullanımı hiç de pratik olmayan bir cihaz spektrumuna sahip. Fakat tekrar ediyorum, teknolojisi her gün gelişen bu sektör yeni ürünleri herkesin kullanabileceği hale getirmeye çalışıyor. Sigaranın kolay erişimi ve kullanımı bu anlamda baskın geliyor ve tercih sebebi oluyor. Son teknoloji ve kolay kullanımlık ürünler için bağlantılar vereceğim aşağıya.

    Soru 2: “Tamam, hasbelkader bir cihaz aldık, bunun içine sıvı bişe konuyomuş. Bu ne yaa?”

    - evet, bu da bir diğer serzeniş. Bunun sebebi de konuyu hiç bilmemek. Ve bunda da tamamen haklısınız. “esig” konusunda internet dışında bilgi alabileceğiniz pek bir yer yok. Gün geçtikçe korsan siteler de artıyor. Güvenilir bir yer bulmak gittikçe zorlaşacak. Bu konuda da tecrübe ettiğim bazı adresleri sizinle paylaşıcam aşağıda.

    Soru 3: “Sigarayla beraber içebilir miyim?”

    - bu da sıkça sorulan sorulardan biri. Sonuçta “esig” nikotin barındırıyor ve aynı anda sigara da içerseniz gereğinden fazla nikotine maruz kalabilirsiniz.

    Soru 4: “Peki, bu “esig”i alsam ve arada sırada içsem, arada sırada da sigara içsem. Nasıl olur?”

    - bu sorudaki temel sorun “esig”in kullanım amacının ne olduğuna karar verilmemiş olunması. Şahsen ben bir tür tedavi yöntemi olarak kullanmaktayım ve faydasını gördüm. Bu cihazın kullanımı öncesi iyi bir etüd edilmesi gerektiğini savunuyorum. Maksadınızın ne olduğu çok önemli. Sigaradan kurtulmak için kullanacaksanız ne ala. Sigaranın yanında arada sırada içmek için alacaksanız buna değmez. Zaten yeterince karmaşık bir cihaz. (Bknz: Soru 1)

    Öncelikle, “esig” dünyasına girmek isteyenler için bir tavsiyem var: öğrenin! Kullanacağınız cihaz, likit vs. ne olduğunu, nasıl çalıştığını, ne kadar güvenilir olduğunu, nerelerden temin edildiğini öğrenin. Sorun, tartışın, deneyin. Denemekten zarar gelmiyor. Ben denedim. Önemli olan uzun süreli kullanım. Uzun süre kullanmadan önce test edin.

    “esig” konusunda yerli kaynak bulmak neredeyse mümkün değil; orijinal kaynaklardan bazılarını ve en güvenilir yerli kaynakları aşağıda sıralıyorum:

    “Nedir, ne değildir” konularında en ikna edici ve sade anlatım; vaping360

    Bilinen tek yerli site, çok geniş bir kullanım ağı var, neredeyse her konuda bilgiye ulaşabilirsiniz. Dikkatli olun yine de! esigara

    Alışveriş sitesi, gümrük problemleri olabilir. Fatura tutarınıza dikkat edin. fasttech

    Likit alışverişiniz için ideal bir site, güvenilir, Amerikan. zamplebox

    Bu sektörde birbirinden farklı onlarca marka var ve hepsinin birbirine göre farklı özellikleri var. Kiminin bataryası kiminin tankı. Ben size son model ve kolay kullanımlık bir ürün tavsiye ediyorum. Bugün başlamak isteyenler için ideal ürün. Yarın başka ürünler çıkabilir. Belli olmaz.

    joyetech Ego aio

    Her türlü sorunuz için mesaj kutum açıktır. Bol dumanlar.
  4. bırakmak istiyorsanız mutlaka denemelisiniz. likidi alırken dikkat edin yeterli. orijinal olsun. bulması da zor değil zaten. sayesinde bıraktım. kesinlikle tavsiye ediyorum. sigarayı canımın istemesi bir kenara sigaradan nefret ediyorum. psikolojik mi fizyolojik mi bilemiyorum ama sigara içilen, dumanı veya kokusu olan yerde duramıyorum. astım başlangıcındaydım. 2 ay arayla doktora gittim. sigara içerken ve sigarayı bıraktıktan 2 ay sonra. doktor "bu bir mucize" dedi. kaldı ki kendisine de elektronik sigarayı ve likidi gösterdim. elektronik sigara konusunda "fazla da uzatma" dedi. öksürürdüm. kahkaha atamazdım. öksürük krizine neden olurdu çünkü. hırıltım vardı. boğazım, keman sesi ya da ıslık, artık her ne ise o sesten çıkarırdı. tamamen düzeldim. kendimi çok hafif hissediyorum. 24 yıllık tiryakiydim. 43 yaşımdayım.

    bazı insanlar; "arkadaş ben delikanlı adamım, istesem hemen bırakırım. adam olan öyle elektronik falan uğraşmaz direkt bırakır" derler. hepsine saygım büyük. yeter ki bırakın. bırakın da ister delikanlılıkla bırakın, ister elektronik sigara ile bırakın. ama bu katilden uzak durun.

    sigarayı bırakmak elektronik destekli de olsa ilk zamanlarda kilo alımına neden olabilir. normaldir. zira sigarayı bırakmak büyük bir ihtimalle kilo yapar. hiç ama hiç dert etmeyin. kilo vermek sigarayı bırakmaktan çok kolay. sigarayı içerken 79 kiloydum. 89 kiloya çıktım. şimdi ise 86 kiloyum. elbette yediklerime dikkat ediyorum. kilo alma stresi sizi sigara bağımlılığına yapıştırmasın.

    yukarıdaki yorumları kısmen okudum. elektronik sigara hakkında detaylı fikirlere yer vermişler. inceleyin. faydasını çok göreceksiniz.

    not : sigarayı bırakmış olanlar ve hiç sigara içmeyenler elektronikten de uzak dursunlar. tersi etki yapabilir. kaldı ki elektronik sigara da zararsız değildir. dışarıda soluduğunuz egzoz gazı zaten yeterli. önerilerim sigara içen arkadaşlara yöneliktir.
  5. çok sık birilerinin elinde görmeye başladım şu sıralar. sigarayi bırakmada etkili olduğunu da söylüyorlar.
  6. bu alet ile sigarayı bıraktım tam 3 ayda nikotin seviyesini azaltarak. elimde kalan elektronik sigarayı bir abime verdim ve oda sigarayı bıraktı fakat elektronik sigarı çok sevdi tüttürüyor sürekli.
    bende tam 3 ay sigara içmeden çok rahat bir şekilde durdum. ortamdan mıdır nedir tekrar sigara etrafımda dönmeye başladı bende tekrar elektronik sigara aldım koydum eve şuan öyle keyfi sigaradan uzak durmak için kullanıyorum. fakat bir uyarı içine girdiniz mi derya deniz dikkat etmek lazım çünkü hergün gelişiyor sigaraya harcadığınız paradan daha çok paralar harcayabilirsiniz.

    türkiyede yasak olmasının sebebini birtek şeye bağlayabiliyorum oda vergi.
    araştırdığınız zaman avrupada nekadar popiler olduğunu görebiliyorsunuz. avrupa kıstas mı tabiki değil fakat bizden daha temkinli oldukları kesindir. buda bir güven duygusu oluşturmuyor değil.

    elektronik sigara kullanırken en gıcık olduğum ciğerlerin su topluyormuuuş ama sorusu.
    insanların çoğu okumaktan aciz hatta şöyle diyebilirim elektronik sigara benden feyz alarak başlamış bir çok kişi hala bana bir ton soru sorup nedersem yapıyorlar.
    çok ilginç milletiz vallaha:)
  7. hakkında yapılan son araştırmalar elektronik sigaraların da kanserojen madde içerdiği yönünde. yani filtreli sigaralar, light sigaralar vs derken elektronik sigaralar da zararlıymış bunu öğrendik. kaynak an itibariyle götüm yakında kaynak belirteceğim. ( şu an aramaya üşendim ama hiçte masum bir alet değil böyle biline.)
    vagus
  8. bu yazının devamı olarak

    seyir defteri 251.

    yakın zamanda arkadaş çevremde esig hakkında bazı hurafeler dolanmakta. bir şekilde taraf olma ihtiyacı duyarak kendilerini bilgilendirmeye çalıştım. benzer bir durumun buralarda ^:youreads^ da hasıl olduğunu görünce ufak ve naçizane bir görüş bildirmek durumunda hissettim. biliyorum, uzadı b.ka sarıyor, hemen konuya...

    efendim, sigara ^:bildiğimiz tütün^ sektörünün ortalama cirosunun 800 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. bunun yanında esig sektörü de 8 milyar dolar civarlarında. hazırlanan raporlarda firmaların bu satışlar sayesinde ne kadar büyük tröstler haline geldiklerini de görebiliyoruz.

    şimdi gelelim sağlık tarafına. sigaranın kanser yapıcı olduğunda neredeyse hepimiz hem fikiriz. neredeyse diyorum; çünkü hala savunucular var. sağlık sektörü de sigara ve esig konularında ikiye ayrılmış durumdalar. bir taraf esig'in en az sigara kadar zararlı olduğunu söylerken diğer taraf esig'in masum olmadığını ve fakat % 95 oranında sigaradan daha az zararlı olduğunu savunuyor. hepsi bir yana hem avrupa'da hem de amerika'da bu konu ile ilgili araştırmalar her geçen gün artıyor. yani komple yasaklamaktansa kontrol altına alınabilmesini sağlamaya çalışıyorlar.

    kanımca esig hakkındaki hurafelerin bir diğer sebebi de bilgi eksikliğidir. henüz emekleme aşamasında olan bu teknoloji her gün yenileniyor. fakat kimse yeni teknolojinin daha iyi mi yoksa kötü mü olduğu konusunda fikir sahibi olamıyor. özellikle ülkemizde durum daha da vahim. bizde elle tutulur herhangi bir araştırma olmadan varılan sonuçlara göre esig zararlıdır; tam olarak nesinin ne zarar verdiği konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır. bu durum merdiven altı tabir edilebilecek işletmelere fırsat vermektedir. kontrolsüz, bilgisiz ve sınırsız kullanım sonucu sigaradan daha tehlikeli hale gelebilmektedir esig.

    ciğerlerdeki tahribatla ilgili doktorların ^:amerikan tabii^ yaptıkları araştırmalar bunun da bir hurafe olabileceğini fakat henüz konuşmak için erken olduğunu söylüyor. bu ne demek? esig'ler ciğerlere tahribat yapacak süre kullanılmamış durumda. toplam 10 belki 15 yıllık bir geçmişi olan sektörde ciğer rahatsızlıkları ile ilgili ciddi herhangi bir rahatsızlık rapor edilmemiş. hatta bir başka incelemeye göre ciğerler iyi duruma bile gelmiş. ciğerlerde su toplamasında daha tehlikeli olabilecek birkaç zehirli madde esig sıvıları içinde bulunabiliyor. özellikle diasetil maddesi en az nikotin kadar tehlikeli olabiliyor. bu madde ucuz ve kolay ulaşılabilir olduğu için sorumsuz üreticiler tarafından aroma vermek için kullanılabiliyor. esig sıvısının ne kadar sık kullanıldığı düşünüldüğünde bunun ucuz yollu olmasının üreticiye çok faydası var. fakat kullanıcı için aynı şeyi söylemek zor.

    kendi üzerimde yaptığım incelemede ciğerleri bir kenara koyarsak-ki onlar da iyi sayılırlar-kan değerlerimin iyiye gittiğini görebiliyorum. kolestrol ile olan sıkıntım esig kullandığım süre zarfında daha iyi rakamlara geldi. bunu esig kullanımına bağlamak ne kadar doğru olur derseniz, vücudun aldığı sadece nikotin olduğundan diğer kanserojen maddeler çıktığında vücud sadece nikotine karşı tedbir almaya başladığından kan değerleri değişecektir derim. yani, nikotinin de bir zehir olduğunu kabul etmekle birlikte vücudun sadece bir zehre karşı verdiği tepki ile diğeri arasında gözle görülür bir fark var.

    konuyla ilgili çekinmeden soracağınız sorularınızı sıkılmadan cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz. herkese bol buharlar.
  9. başlıktaki tüm yazılanları okudum.
    sigaradan daha az zararlı ama sigaranın yerine koyulan başka bir alışkanlık haline gelmiş e sigara.
    şimdi düşünüyorum, şahsen şu veya bu şekilde sigaradan bir ay uzak kalsam sigarayı bırakmış oluyorum zaten.

    kaldı ki bir de şu var, sigarayı bıraktığın günü hatırlıyorsan sigarayı bırakmamışsın demektir.

    amaç sigarayı bırakmak mı, yeni bir alışkanlık edinmek mi? işte bütün mesele bu.
  10. bu yazının devamı olarak

    seyir defteri 324. evet, neredeyse 11 ay oldu sigara içmeyeli. esig için de öngördüğüm bir yıllık sürenin yavaş yavaş sonuna geliyoruz. peki, planladığım gibi bir yıl sonunda esig'ten de ayrılabilecek miyim?

    esig alemi çok eğlenceli ve renkli bir dünya. açıkçası bir süre sonra içmekten çok biriktirmek ve oynamak gibi bir hobiye dönüşüyor. esig aparatları, yedek parçalar, cihazlar vb. edevatlar ülkemizde bulunmadığından yurt dışından getirtiliyor. yakın zamanda esig muhteviyatı tüm kargolar gümrük tarafından reddedilmeye başlandı. hatta yurt dışı firmaları kargo seçeneklerinden "türkiye"yi çıkarmış durumdalar. bunun hem iyi hem kötü sonuçları oldu benim için. kötü olan şu oldu ki yeni cihazlara, likitlere ulaşmak mümkün olmuyor. iyi olan şu ki yeni cihazlara ve likitlere ulaşılamıyor. demem o ki; cihazlara ulaşım kolay olursa bundan vazgeçmek mümkün değil. ben de yeni likitler, yeni aparatlar alabiliyor olsam sanırım bir yıllık esig barajını aşmak zorunda kalabilirdim.

    fakat görünen o ki şu anda esig ulaşımı en zor ürünlerden biri oldu. hali hazırda elimdeki cihaz ve yedek parça ise beni planladığım sona yetiştiriyor. insanın elinde ihtiyacı olanlar varsa onlara olan ihtiyacını sorgulayabiliyor. ne zaman ki elindekiler azalır ya da eksilir her nasılsa ihtiyaç hasıl oluyor. demem o ki, ne zaman sigaranız bitse canınız sigara çeker. halbuki çekeceğiniz bir fırttır. benim de şu anda elimdeki stoğumun erimesini beklemeden sonunu hazırlamam gerek. kendimi esig'siz yaşamaya hazır hissediyorum. hatta bir iki kez yanıma almadığım bile oldu. (birkaç günlüğüne) açıkçası aramızda sigara ile kurduğumdan daha kuvvetli bir bağ oluşmadı. planlanan "deadline" geldiğinde alınacak karar pek de zor olmayacak gibi görünüyor.

    yine de yaklaşımım "hiçbir şeyi küçük görme; hiçbir şeye olduğundan fazla değer verme" şeklinde. bu, esig için de geçerli.

    maceranın sonunu ben de heyecanla bekliyorum.