1. kendisi disiplin ve aklın gerçek bir örneğidir. çalışmaları insanlar için ilham kaynağı. kendisine bakkal emanet etseniz döndüğünüzde bakkalı güneş enerjisi ile çalışan avm şeklinde bulabilirsiniz.

    edit : kendisi türkiye ziyaretinde anıtkabire çiçek bırakıp sosyal medya hesaplarından atatürk'e dair sözler ve şiirler paylaşmaktadır. kendisi disiplin, aklın ve karakterin gerçek bir örneğidir.^:swh^
    kg
  2. paypal'ı ve öncesinde zip2 sattıktan sonra birçoğumuzun yapacağı üzere milyonları tropik bir adada yemeyi düşünmemiş ve yatırımlarına devam etmiştir.

    (bkz: spaceX)
    (bkz: tesla motors)
    (bkz: solarcity)
    (bkz: Hyperloop)

    Şimdi, bu şirketleri duymayanlar için bunların herbirinin ayrıca önemi bir şey ifade etmeyebilir.

    Çok kısaca özetleyeyim.

    SpaceX: Kendisi küresel ısınma vs sebeplerle mavi gezegenimizi eninde sonunda yok edeceğimizin bilincinde. bu tarih yaklaştığında çaresiz olmamak için başka gezegenlere kolonileşmemiz gerektiğini düşünüyor. ancak mevcut şartlarda bir roketin yapımı inanılmaz pahalı. bu nedenle her atmosfere girdiğinde yok olan roketler yerine aynı uçaklar gibi tekrar kullanılabilecek roketler yapma peşinde.
    Konu ile ilgili video
    Geçtiğimiz günlerde bu falcon aracı iniş sırasında bir arıza nedeniyle maalesef patladı ancak bu spacex'i durdurmayacak gözüküyor. mars'a kolonileşmeyle alakalı konuşmasını dinleyelim (özet konuşmayı ekledim, isteyenler konuşmanın tamamı için buraya bakabilir

    Ayrıca Jeff Bezos'un da blue orıgın adlı bir şirketi aynı konu üzerine çalışmakta.Hatta Spacex'den önce bu tekrar dönüş olayını başardılar. İlginç şekilde insanlar spacex'i bilirken blue origin'dan haberleri yok.

    http://www.popsci.com/blue-origin-beats-spacex-in-landing-reusable-rocket


    tesla motors: elektrikli araba işine yıllarca önce başlayan ve model 3 ile iyice duyulan proje. geçtiğimiz günlerde master plan'ı yayınladılar.

    10 yıl önceki master plan 4 aşamadan oluşuyordu.

    1 Create a low volume car, which would necessarily be expensive ( Düşük üretim kapasitesiyle bir araba üretmek, pahalı olmak zorunda)
    2 Use that money to develop a medium volume car at a lower price ( Buradan kazanılan parayla orta yoğunlukta daha ucuz bir araba üret)
    3 Use that money to create an affordable, high volume car ( Bu parayla yüksek yoğunlukta ucuz bir araba üret)
    4 Provide solar power. No kidding, this has literally been on our website for 10 years. (Bu araçlara güneş enerjisi sağla)

    Bu plan 10 yıldır sitelerinde. Bazı yerlerde Elon Musk'ı vizyoner olmamakla, bir kaç teknolojiyi alıp süsleyip duyurmakla suçlayanları görüyorum.

    Yukarıdaki linkte şöyle bir şey yazmışlar. vizyon konusunda bir örnek...

    "The reason we had to start off with step 1 was that it was all I could afford to do with what I made from PayPal. I thought our chances of success were so low that I didn't want to risk anyone's funds in the beginning but my own. The list of successful car company startups is short. As of 2016, the number of American car companies that haven't gone bankrupt is a grand total of two: Ford and Tesla. Starting a car company is idiotic and an electric car company is idiocy squared."

    solarcity: 2006 yılında kurulan şirket amerika'daki en büyük ikinci güneş paneli üreticisi konumunda. yukarıda yer alan master plan ile tesla motor ve solar city kardeştir, bunlar birleşmelidir diyerek bu iki şirketi aynı çatı altında birleştiriyorlar.

    hyperloop: yükesek hızlı ulaşımı sağlamak için ortaya atılmış bir fikir. henüz ortada test sürüşleri harici bir şey yok (ki bu aslında baya bir şey) . 10 yıl önce kimse elektrikli arabalara önem vermezken şu an bütün büyük otomotiv üreticileri bir bir elektrikli arabalarını duyuruyor. (Mercedes'in paris autoshow'da duyurduğu SUV'a bir bakın) hyperllop ile 10 yıl içinde yaklaşık 800 km yolu 40 dakika içinde gidebilecek seviyeye gelebiliriz.

    Elon Musk vizyoner adamdır. Kurduğu şirketler ile çevreye daha duyarlı ve daha iyi bir gelecek için çalışmakta. Adam elbette babasının hayrına yapmıyor ancak şahsi servetini bu şirketlere aktarmiş ve büyük riskten kaçmamıştır.

    Çok sevdiğim bir blog var. http://waitbutwhy.com/

    Elon Musk hakkındaki uzun yazı dizisini okumanızı tavsiye ederim.


    link
  3. geçenlerde trafikte beklemekten ne kadar nefret ettiğinden bahsederek "yeni bir tünel açma makinesi yapacağım yeter artık yahu" tadında bir tweet attı. işin tuhafı, bir gün sonra aslında bunu gerçekten yapacağını belirten bir tweet atarak biz ölümlüleri şoke etti. tuhaf adam.

    link

    şaka bir yana kendisi, dünyada ismi en fazla marka olabilmiş kişilerden birisi. belki de bu listenin başında kendisi geliyor. tabi ki de çok başarılı bir pr çalışması var arkasında. tünel açma makinesi hikayesini biraz tırtıklayınca altından hemen çıkıyor. uzunca bir süredir tünel açma makinesi üzerine kafa yormaktaymış şirketiyle birlikte. bir kaç panelde konuşmalarının arasında da yer vermiş ancak pek de kamoyunun dikkatini çekebilmiş değildi. ta ki 140 karakterlik 2-3 tivit atana kadar. "aşırı zeki", "dünyayı değiştiren adam" imajı 140 karakterle bundan daha iyi verilemezdi muhtemelen.

    verdiği izlenim kadar büyük, çılgın bir mucit değil. zaten öyle bir zeka pek de mümkün değil sanırım. elon muk büyük ölçüde pr çalışmasının sonucu ancak öyle yada böyle kamoyunda güzel şeylerin konuşulmasına vesile olan bir adam. pop şarkıcılarının, futbolcuların, dokunmatik telefon pazarlamacılarının yanında kamuoyuna vizyon katabilecek, insanlığı gelecek hakkında düşündürebilecek bir insan.

    geçenlerde güzel bir ted konuşması dinlemiştim. konuşmacı 21. yüzyılda insanlar ürünleri değil, ürünlerin taşıdıkları vizyonları almaya başlayacağını tahmin ediyordu. artık ürünler, insan ihtiyaçlarını karşılamaktan daha fazlasını temsil ediyorlar. insanların iyice artan refah düzeyleri de onlara vizyon seçme hakkı veriyor.

    elon musk ise başlı başına bir marka ve vizyon. Bununla çok büyük ticari başarılar kazanan bir girişimci. ha bunu eleştiriyor muyum? hayır. vizyonu ile para kazanmayı hak eden birisi varsa o da bu adamdır.

    umarım bize hayal ettirdiklerini gerçekleştirebilir ve söylediği gibi emekliliğini marsta geçirir.
  4. mucit,girişimci,dahi,milyoner,zampara,hayırsever kısaca gerçek dünyanın tony stark'ı...

    hayat hikayesini öğrenirken vaay diyorsunuz sonra vaaay bunu nasıl yapmış diyorsunuz sonra yok artık bunu da mı o yapmış diyorsunuz.

    güney afrika doğumlu ancak annesi kanadalı.12 yaşında programlamayı öğrenip yazdığı oyunu satarak 500 dolar kazanmıştır.17 yaşındayken güney afrika ordusunda askerlik yapmamak için amerika gitmiştir.

    1995 yılında stanford üniversitesinde doktora yapmaya başlayalı 2 gün olmuşken okulu bırakıp kardeşi ile zip2 adında çevrimiçi veri paylaşımı yapmaya yarayan site için çalışmaya başladı.aradan 4 yıl geçtikten sonra ise kendisinin programlayıp yarattığı zip2'yu 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse alarak sattı.

    bu satıştan sonra bir ortağı ile beraber paypal'ı geliştirmeye başladı.kısa sürede büyük ün kazanan paypal online ödeme sitesi ebay tarafında 1.5 milyar dolar karşılığında satın alındı.

    önce zip2'yu ve ardından paypal'ı satan musk paranın içinde yüzmeye başlamıştı bile ancak bu onun için sadece bir başlangıçtı ve asıl olayına daha yeni başlıyordu.

    musk çocukluk hayali olarak belirttiği marsa gitme hedefini gerçekleştirmenin ilk adımı olarak 2002 yılında spacex şirketini kurdu.şirketi kurduktan sonra ilk olarak iss yani uluslararası uzay istasyonuna kargo roketleri göndererek nasa tarafından 1.6 milyar dolarlık bir kazanç sağladı.ancak daha sonraları bunun pek de bir getirisi olmadığını fark etti.

    çünkü uzaya gönderdiği roketler kargoyu bıraktın sonra atmosfere girip yanarak ya yok oluyor ya da kullanılamaz bir hale gelerek okyanusa çakılıyordu.her fırlatış ruslardan yeni roket alması gerekiyordu.abd ve avrupa ülkeleri roket yapamıyor sadece ruslar bu roketleri yapabiliyor ve sürekli ruslardan roket almak yerine bu roketleri gönderdikten sonra sapasağlam yere indirme hayalini kurdu.bunun için çok uğraştı ve birçok kez başarısız oldu.işte başarısız roket indirme denemelerinden bazıları...

    2015 yılı atmosfere geri girerken yanması

    burada neredeyse başarıyordu ancak yamuk iniş ve patlama..

    başarısız bir iniş denemesi daha ve patlama

    böyle birkaç tane daha başarısız inişler oluyor.herkes elon musk'ın buna bir son vermesi gerektiğini roketlerin inanılmaz pahalı olduğunu elon'ın kendini bitirdiğini söylüyordu.çünkü elon bu roketler için sadece kendi parasını kullanıyordu ve verdiği bir ropörtajda "neredeyse batıyorduk." ifadesini kullanıyor.neredeyse diyor,çünkü başardılar.evet falcon 9 atmosferden çıktıktan sonra tekrar başarılı bir şekilde iniş yapmayı başardı.inanılmaz güzel bir olay ya...insanların sevinci görülmeye değer.

    başarılı falcon 9 inişi superhero landing...

    elon musk'ın da dediği gibi holy smokes... bu sadece ilkiydi ardından devamı geldi.bu inişte 2 gün önceden.. superhero landing

    sadece bu kadarla da sınırlı değil.tesla motors ile elektrikli araçların yavaş ve çirkin görünmeyeceğini de kanıtladı bu adam ancak sonra devam edicem...
  5. umut sarıkaya'nın n’aber isimli dergisinde yeralan elon musk yorumu tek kelimeyle şahane...

    !---- spoiler ----!

    “paypal’dan parayı götürdü, yetmedi tesla motors’u kurdu elektrikli arabadan düzenli bir akar elde etti. bir çok film ve belgeselin yapımcısı, ayrıca yapay zeka üzerine de çalışıyor… artı, çevre dostu, özgürlükçü, yakışıklı pırıl pırıl bir insan (daha ne olsun).

    “yeter artık dünyalığımı yaptım, yaşım da geldi gideyim datça’ya yerleşeyim” demedi, çünkü dünya ona yetmedi. spacex’i kurdu gözünü mars’a dikti. şimdi mars’ta koloni kurmak için çalışıyor, insanları dünyadan kurtarıp mars’ta yaşatmanın yollarını arıyor. kısacası geleceğimizi ilgilendiren her şey artık elon musk’tan soruluyor. elon, senin benim gibi mal mal gezmiyor elini taşın altına sokuyor…

    bu durumda bok atmak, elon’a şüpheyle bakmak, bu köşede ona yer vermek niye? hatta daha da acımasız olup “seni beni götürmeyecek ki zaten. belirli sayıdaki seçilmiş insanları götürecek” diyebilirsiniz. farkındayım dostlarım ne ben ne de siz zaten mars’ı göremeyeceğiz.

    ama siz de nuh’un gemisi’ne alınmayan bir sincabın ruh halini anlayın biraz. gemiye kabul edilen sincaplara bakıp, “onlar da sincap ben de sincabım, ben neden tufanda boğuluyorum da o kurtuluyor. sincaplıkta bir hata mı yaptım, fındığı mı az kemirdim. sorun nedir?” diye sorulabilmesine ne olur biraz hak verin.

    konu, bir ferdi olduğum insanlığın geleceği ise bazı şüphelerimi dillendirmekten daha doğal ne olabilir? gelecek (ki bizim bile olmayan gelecek) elon musk’tan soruluyorsa, elon musk, adına “gelecek” denen cennetin kapısını tutmuş, istediğini o kapıdan geçiriyor, istediğini geçirmiyorsa benim de onu sorgulamaya hiç mi hakkım yok?

    “yok abi, elon süper bir insandır, gönlü boldur. adam bilim için çalışıyor, insanlık için çalışıyor” diyorsanız. o zaman “mars’ta koloni kuracağız ama yeterli nakit yok” diye silivri’deki arsayı elon musk’ın üzerine yapalım, yeter ki bilim kazansın, çocuklarımız mars’ta okusun diye bilezikleri bozdurup elon’a verelim hepimiz! açıkça soruyorum dostlar; kupkuru mars’taki koloni için yemyeşil silivri’deki arsayı, düğünde akrabalar tarafından verilen elementi satmaya değer mi?

    dünya bitmişmiş, insanlığın başka gezegen bulması gerekmiş ve mars çok uygunmuş, mars’ta koloni kuracakmış, orada patates yetiştirecekmiş, bunun için gece gündüz çalışıyormuş… vay be bu elon musk gerçekten de çok zeki adam. hem de öyle cahil cühela değil, okumuş etmiş üniversite mezunu insanları ancak bir bebenin aklına gelebilecek basitlikte bir fikre inandırdığına göre bir sürü bilim insanını ücretli çalışanı yapabildiğine göre çok zeki bir adam. hakkını vermek lazım.

    mars’a gitmek tamamen bir tezgah mı? yoksa bu elon musk gerçekten bir tokatçı mı? keşke… keşke, elon hepimizi mars hayali ile tokatlasa. insan ırkı olarak kimler tarafından tokatlanmadık ki, ha bir eksik ha bir fazla ne fark eder. en sonunda güler geçeriz “ulan biz bu tezgahı nasıl fark edemedik. bilim insanı zannettik banker bilo gibi adam çıktı” der sonra hayatımıza bakarız. asıl elon musk bizi mars’a götürürse yanarız şimdiden söyleyeyim. kaldı ki adam şimdiden füze atmalara başladı bile, yandık ki ne yandık…

    dünya, elon’dan daha az zeki (çok çok az zeki) kapitalistler tarafından zaten mahvedilmiş. işin ucunda “en azından mars’ta serbest kıyafet vardı” diye hayıflanmak da var. gerçekten bir tek kapitalizm’in aklına gelirdi dünya’nın e… s… insanlığı çorak, kupkuru, atmosfersiz mars iklimine mecbur etmek, bir de üstüne üstlük “insanlığa hizmet ediyorum ben daha ne yapayım” diye göstermek. aferin elon, sen hepsinden zeki çıktın.

    sonuç olarak, mars’a gidilmez mi? gidilir. başka gezegende yaşamayalım mı? yaşayalım. ama bu özel sektör öncülüğünde olmaz dostlar. özel’de çalışan okurlar çok iyi bilirler; özel, adamın e… s… dünyada bir gün bile özel’de zorken başka bir gezegen, bütün geleceğimiz özel’e emanet edilemez.

    bakın, dünya’yı özel’e emanet ettik 100 yılda s… attılar güzelim gezegeni. ve özel şimdi yangından mal kaçırır gibi mars’a gitmemizi istiyor. mars’a yine gidelim ama ne olur dünya da cepte dursun. mars dünyanın alternatifi değil yazlığı olsun. burayı kurtarırsak mars’ın tadı daha güzel çıkar. başka bir mars vallahi mümkün…

    !---- spoiler ----!
  6. bilimle ilgilenen zengin bir işadamından fazlası değildir. öyle bir anlatılıyor ki sanki dünyayı kurtaracak. steve jobs kadar dünyayı değiştirdiği görülmemiştir. steve jobs olumlu veya olumsuz demiyorum sadece örnek.
  7. elon musk’ın türkiye’ye gelip anıtkabir’i ziyaret edip iki fotoğraf paylaşıp atatürk’ü öven cümleler kurduğunu gördüğünde yaşadığın hazzın madonna’nın “what about my tesla” deyişini gördüğünde sönmesi...hayaller ve hayatların başka bir tezahürü.
  8. seveni fanatiği olan, sevmeyenin "adam iyi bir girişimci ama dahi falan değil" diyerek sevmediği ünlü fütürist girişimci. uzaktan, temkinli temkinli takip ediyorum. geleceğin yönetici aday adayları arasında, ömrü yeterse o günleri görmeye.
  9. şimdi de elektrikli tır "semi truck" ve 1.6 saniyede 100 km hıza ulaşan elektrikli spor arabayı piyasaya sürmeye hazırlanıyor. vallahi durdurulamıyor adam gündeme bir nefes aldır sonra tekrar gündeme çık yok sürekli gündemde bakalım bundan sonra nelerle karşımıza çıkmaya devam edecek.