1. paypal'ı ve öncesinde zip2 sattıktan sonra birçoğumuzun yapacağı üzere milyonları tropik bir adada yemeyi düşünmemiş ve yatırımlarına devam etmiştir.

    (bkz: spaceX)
    (bkz: tesla motors)
    (bkz: solarcity)
    (bkz: Hyperloop)

    Şimdi, bu şirketleri duymayanlar için bunların herbirinin ayrıca önemi bir şey ifade etmeyebilir.

    Çok kısaca özetleyeyim.

    SpaceX: Kendisi küresel ısınma vs sebeplerle mavi gezegenimizi eninde sonunda yok edeceğimizin bilincinde. bu tarih yaklaştığında çaresiz olmamak için başka gezegenlere kolonileşmemiz gerektiğini düşünüyor. ancak mevcut şartlarda bir roketin yapımı inanılmaz pahalı. bu nedenle her atmosfere girdiğinde yok olan roketler yerine aynı uçaklar gibi tekrar kullanılabilecek roketler yapma peşinde.
    Konu ile ilgili video
    Geçtiğimiz günlerde bu falcon aracı iniş sırasında bir arıza nedeniyle maalesef patladı ancak bu spacex'i durdurmayacak gözüküyor. mars'a kolonileşmeyle alakalı konuşmasını dinleyelim (özet konuşmayı ekledim, isteyenler konuşmanın tamamı için buraya bakabilir

    Ayrıca Jeff Bezos'un da blue orıgın adlı bir şirketi aynı konu üzerine çalışmakta.Hatta Spacex'den önce bu tekrar dönüş olayını başardılar. İlginç şekilde insanlar spacex'i bilirken blue origin'dan haberleri yok.

    http://www.popsci.com/blue-origin-beats-spacex-in-landing-reusable-rocket


    tesla motors: elektrikli araba işine yıllarca önce başlayan ve model 3 ile iyice duyulan proje. geçtiğimiz günlerde master plan'ı yayınladılar.

    10 yıl önceki master plan 4 aşamadan oluşuyordu.

    1 Create a low volume car, which would necessarily be expensive ( Düşük üretim kapasitesiyle bir araba üretmek, pahalı olmak zorunda)
    2 Use that money to develop a medium volume car at a lower price ( Buradan kazanılan parayla orta yoğunlukta daha ucuz bir araba üret)
    3 Use that money to create an affordable, high volume car ( Bu parayla yüksek yoğunlukta ucuz bir araba üret)
    4 Provide solar power. No kidding, this has literally been on our website for 10 years. (Bu araçlara güneş enerjisi sağla)

    Bu plan 10 yıldır sitelerinde. Bazı yerlerde Elon Musk'ı vizyoner olmamakla, bir kaç teknolojiyi alıp süsleyip duyurmakla suçlayanları görüyorum.

    Yukarıdaki linkte şöyle bir şey yazmışlar. vizyon konusunda bir örnek...

    "The reason we had to start off with step 1 was that it was all I could afford to do with what I made from PayPal. I thought our chances of success were so low that I didn't want to risk anyone's funds in the beginning but my own. The list of successful car company startups is short. As of 2016, the number of American car companies that haven't gone bankrupt is a grand total of two: Ford and Tesla. Starting a car company is idiotic and an electric car company is idiocy squared."

    solarcity: 2006 yılında kurulan şirket amerika'daki en büyük ikinci güneş paneli üreticisi konumunda. yukarıda yer alan master plan ile tesla motor ve solar city kardeştir, bunlar birleşmelidir diyerek bu iki şirketi aynı çatı altında birleştiriyorlar.

    hyperloop: yükesek hızlı ulaşımı sağlamak için ortaya atılmış bir fikir. henüz ortada test sürüşleri harici bir şey yok (ki bu aslında baya bir şey) . 10 yıl önce kimse elektrikli arabalara önem vermezken şu an bütün büyük otomotiv üreticileri bir bir elektrikli arabalarını duyuruyor. (Mercedes'in paris autoshow'da duyurduğu SUV'a bir bakın) hyperllop ile 10 yıl içinde yaklaşık 800 km yolu 40 dakika içinde gidebilecek seviyeye gelebiliriz.

    Elon Musk vizyoner adamdır. Kurduğu şirketler ile çevreye daha duyarlı ve daha iyi bir gelecek için çalışmakta. Adam elbette babasının hayrına yapmıyor ancak şahsi servetini bu şirketlere aktarmiş ve büyük riskten kaçmamıştır.

    Çok sevdiğim bir blog var. http://waitbutwhy.com/

    Elon Musk hakkındaki uzun yazı dizisini okumanızı tavsiye ederim.


    link