1. sunu vahdet ozkocak hocanin paylasiminda gordum ve gercekten katiliyorum:

    "üniversitede, en çok sevdiğim hocanın odasındaydım.
    bana, 'ne olmak istiyorsun?' dedi.
    'entelektüel olmak istiyorum.' dedim.
    'senden entelektüel olmaz' dedi.
    şaşırmıştım,sonra,kırılgan bir ses tonuyla;
    'dersinizi geçmeme rağmen sürekli dersinizdeyim. okulda en çok okuyan, araştıran ve tartışmalara giren,hep benim?' dedim.
    'senden entelektüel olmaz' dedi.
    çok kızmıştım!
    'doç. tezlerin konularını bile ben öneriyorum' dedim.
    prof. gülümseyerek geriye yaslandı.
    'senden çok iyi bir araştırmacı olur. ama entelektüel olmaz. nedenine gelince, sana entelektüel olamazsın dediğimde, bana bir entelektüel gibi 'niçin olmaz?' diye sormadın, aksine alındın ve hiddetlendin. yazarlık bilgi işidir. entelektüellik bilgi değil, davranış biçimidir. bir insanın entelektüel olması için en az 3 kuşak ailesinin okuması gerekir. okulun önüne bak. hepsi son model araç dolu ve hocalara ait. her sene model yenilerler. gerçekten böyle bir yenilenmeye ihtiyaçları var mı? niçin bu şekilde yaşıyorlar. çünkü o unvanlarla gördüğün hocalarının kariyerleri ne kadar yüksek olursa olsun, ruhları feodal bir köylü. güçlerini topluma kabul ettirmek için böyle hava atmak zorundalar. gerçek bir entelektüel asla bu güdüyle hareket etmez.
    entel feodal köylülere artık diploma ve unvan da yetmez. tıpkı paranın yetmediği gibi."

    ayrica kelimenin yazimindaki l sayisina takilan arkadaslar icin soyluyorum: evet ben de bir gramer nazisiyim! ama yine de entelektuel ve entellektuel arasinda cok fark gormuyorum. aciklayayim: kelimenin orijinali intellectual ve kelime son 30 yil icerisinde turkcelesmis. tdk ne zamandan beri tek l ile yazilir kabul ediyor bilmiyorum henuz bu konuyu problem etmek en azindan yanlis yazanlardan kendini ustun gormek icin erken.
    kendinizi ustun gorecek yer ariyorsaniz karisamam tabi.
  2. kronik sığlaşmaya yüz tutan kalabalıkların, sığlıktan kurtulabilmesi adına zaruri faktörlerden biridir. zümre olarak ne kadar etkin ve güçlü olursa, en küçük topluluktan en büyük topluluğa kadar yüksek derecede aydınlanma etkisi yaratabilir. bir nevi; sosyolojik evrimi hızlandırma aracıdır.
  3. tdk: sf. 1. bilim, teknik ve kültürün değişik dallarında özel öğrenim görmüş (kimse), aydın, münevver. 2. fikir sorunlarıyla ilgili: entelektüel bir çalışma.
  4. murat bardakçı ısrarla iki 'l' ile yazıldığını söyler.
  5. foucault'a göre entelektüelin görevi:

    "herkes hakkındaki ifade bulamamış hakikati söylemek için biraz öne veya biraz yana çıkmak değil, iktidar biçimlerine karşı, bu biçimlerin hem nesnesi hem aracı olduğu yerde mücadele etmek”
  6. evet, tek 'l' ile!
  7. gunumuzde atki takarak olunmaya calisilan kavram sanirim. fular miydi lan yoksa. elde kitap tasiyip okumamak da farzlarindandir bu atkili entellektuel arkadaslarin
    bragi
  8. kimsenin dümen suyuna girmeyendir, gerçeğe ulaşmak ve ulaştığı gerçeği her ne olursa olsun söylemekten kaçınmayandır. aydın/entelektüel sözünü kolayca kullanıyoruz ama bu sıfatı taşıyan pek az kişi tanıyorum kendi adıma

    (bkz: ismail beşikçi)
    (bkz: fikret başkaya)
  9. mürekkep yalamış, aydın, münevver.

    entelektüel insan, entellektüel insan değildir, ya da tam tersi, entellektüel insan, entelektüel insan değildir.

    entelektüel denildiğinde hoştur, ama entel denildiğinde böyle puşt gibi, ibne gibi bir şey...
  10. bulut