1. dinlemekten öte yaşanılması gereken sese sahip güzel bir insan.
  2. müziğin bir sırrı var ise, bunu sular seller gibi bilen kişi.
    (bkz: perdesiz gitar) ilk icracılarından.
  3. kendisi konserlerinde pek konuşmaması ile bilinir. hatta bununla ilgili umut sarıkaya'nın güzel bir karikatürüde vardır, ben olsam tişörtümü yaptırır gezerim diye. neyse efendim bir gün, geçen sene kış zamanları sanırsam, kadıköy halk eğitimde konserine gittik. ismil hakkı biraz geç çıktı diye hatırlıyorum. öncen erkan abimiz bir konuşmaya başladı, sonra ismail hakkı gelince onunla konuşmaya devam etti. ama nasıl komik, anılarını anlattı falan. program bittiğinde erkan oğur tarihçesi içinde ayrı bir yeri olacak ana şahitlik ettiğimizi biliyorduk.

    yine bir gün konserden konsere, festivalden festivale koşuyoruz. bu yaz olmalı. sahneye bülent ortaçgil çıkacak. ortaçgil'i bilirsiniz. safi taşşaktır. kendisinden ortaçgil diye bahseder ve sahnede ortaçgil şarkıları çalar. onun yaşadığı kafayı yaşamak için servet harcayan adamlar var. neyse efendim biz de ortaçgil'i dinlerken sahnenin köşesinde gitar çalan sakallı adamı farkettik. hatun dedi bu erkan oğur yav. allah allah koskoca erkan oğursun, ortaçgil'in sahnesinin yanında gitar çalıyosun. bak sahnede yanyana dururlar lafım yok. ama adam bildiğin her an konser bitecek ve kabloları, ses sistemlerini sökecek gibi gitar çalıyor, emre amade yani. yanına gidip, erkan ceplernini aç desem, tornavida falan çıkaracak o denli.

    neyse efendim, biz bunu farkedince, ergen bolluğu da var festivalde, hatunla el kol, bağırma çağırma falan dikkatini çektik. bu bizi farketti, hem çalıyor hem gülüyor, biraz da mahcup oldu, nasıl farkedildim, halbuki sahneye doğru değil, ortaçgile doğru oturmuştum der gibi. bize bir göz selamı yolladı. hala evde besleriz o selamı.
  4. bir gün tanışmak istediğim sanatçı.

    kimse senin kadar dokunamadı yüreğime, kimsenin sanatı canımı acıtmadı senden başka diyeceğim. kısmet olursa.
  5. akşam ikinci defa canlı dinleme şerefine eriştiğim insan.

    yine pencereden kar geliyor'u istediler; söyleyemedi. açıklaması ise "arkadaşlar ben o türküyü söyleyemiyorum. ağlamam geliyor" idi. o kadar naifti ki gözlerim doldu.

    ne diyeyim bilmiyorum. çok güzel adamdır, çok.
  6. bir gün sormuşlar üstada neden hiç konuşmuyorsunuz diye o da demişki bir gün şarkılar biterse belki bizde bir iki kelam ederiz. tüm söyledikleri tüylerinizi diken diken eder içinize işler.
  7. geçtiğimiz mayısta doğa okuluyla kopuz kursları vermiş. kaçırmışım. karşımdaki duvar kafamı vurmak için uygun gözüküyor.
  8. erkan oğur (d. mehmet erkan oğur, 17 nisan 1954; ankara, türk müzisyen.

    aslen elazığ'lı olan erkan oğur müziğe 4 yaşından itibaren keman, bağlama, flüt ve cümbüş çalarak başladı. onu halk müziği icrası konusunda teşvik eden ilkokul müzik öğretmeni "ilkokulu bitirdiğinde, bizim yöreden çalmadığı saz kalmamıştı." diyor. gitar çalışında jimi hendrix'in bazı etkileri olmuştur. 1976'da perdesiz gitarı icat etti. liseyi ankara'da tamamladı. ankara üniversitesi fen fakültesi fizik bölümü ile başladığı üniversite hayatına münih üniversitesi fizik mühendisliği'nde okuyarak devam etti. müzisyen olmaya karar verdikten sonra eğitim görmek için türkiye'ye döndü. istanbul devlet konservatuarı müzik teorisi bölümünden mezun oldu. çalışmalarında ağırlıklı olarak kopuz ya da dede bağlama, ud, e-bow, perdesiz gitar, klasik gitar, elektro gitarı ve sesini kullandı. bunlar dışında birçok enstrümanı da albümlerinde başarılı bir şekilde çalmıştır. en son telvin trio ile birlikte çıkardığı iki cd'lik telvin albümünde doğaçlama caz denemeleri yapmıştır. fretless albümü çıktığı yıl avrupa'da yılın yaratıcı albümü seçilmiştir. bir ömürlük misafir albümü olarak türkiye'de daha sonra yayınlanmıştır. türk müziğine icracı ve yorumcu olarak devasa katkılar yapmıştır. perdesiz gitar ve perdesiz bağlamayı geliştiren kişi olarak dünya müzik literatüründe yerini almıştır. oğur, 1984 yılında mfö grubunun "ele güne karşı yapayalnız" albümünde yer alan "güllerin içinden" şarkısına perdesiz gitarıyla eşlik etmiştir.

    müzik yaşamı boyunca pek çok müzisyene ilham kaynağı olduğu gibi bağlama ustalarına da işlerini yaparken adeta sufle vermiştir. "insanın, salt yaşantısı ve yapıp ettiklerinin doğayla uyumlu olduğu müddetçe başarıya erişme şansı vardır." diyerek hayattaki duruşu hakkında ipucu vermiştir. öyle ki kemal eroğlu meslek hayatını erkan oğur'u tanıdıktan önce ve sonra olarak ikiye ayırmaktadır.

    kaynak: wikipedia.

    ülkece bu adam gibi kaç müzisyene üstada sahibiz? adam perdesiz gitarı icat etmiş sebebi ise; aradığım sesler perdeli gitarda yok diye açıklar.


    kısaca değerini pek bilmediğimiz eşsiz bir müzisyendir kendisi.
  9. zülfü kakullerin amber misali türküsünü söylerken beni uyuşturan üstad.
  10. cok sevdigim ve kendisini sevenlere de ayrı bir sempati beslediğim büyük sanatçı. bu ara en çok "akşam olur karanlığa kalırsın" dinlesem de bütün türkülerini çok severim. hem sanatına, hem de kişiliğine ayrı ayrı saygı duyuyorum.