1. direk isim vermicem ama bi tanıdığım^::)^ bunu çok fazla yapıyor. mesela odasını toplaması gerekiyordu, 3 yıl falan sonra topladı. ya da ders programını ayarlaması gerekiyordu, pek ayarladığı söylenemez. geçenlerde son kullanma tarihi 5 yıl geçmiş çikolata yedi, ertesi gün midesi bulanırsa doktora gideceğine söz vermişti ama ona bile gitmedi.

    yaptığında her şeyi çok güzel yapıyor ama yapması gereken zamanın tam sonunda yapıyor. olsundu...
  2. buraya yazacaktım ama şimdilik rezerve ettiğim başlık olsun.
    zaman yok. mekan yok. ertelemek de. peki o zaman ne var?
    görecelilik.
  3. doğru adı kişiye göre sorumsuzluk ve/veya motivasyonsuzluktur ve bir hastalık değildir. kendimden biliyorum.

    bir gün o işleri gerçekten yapmanız gerektiğine inanırsanız, öyle de düzenli yapıyorsunuz ki, "isteyince oluyormuş" diyor insan. çalışmaya başladıktan sonra düzensizliğin, ertelemenin nelere mâl olabildiğini gördüm. patrona, müşteriye ve dolayısıyla tekrar patrona mahcubiyeti tattım. bugün hiçbir şey ertelemiyorum diyemem. odam darmadağınık mesela, işte de atladığım çok şey oluyor. fakat odam inandığım bir iş değil, gerekli görmüyorum ve onu toplamamak benim özgürlüğüm. ötekisine ise henüz alışamadım.

    bana kalırsa erteleme hastalığı ya da procrastination diye geçen zımbırtıdan mustarip arkadaşlar kendilerine bir öncelik listesi hazırlasınlar, belli bir seviyeden sonrasını silip zamandan tasarruf etsinler. desinler ki, "ben bunu yapmıyorum, çünkü gereksiz; ben şuna ulaşmak istiyorum ve o yolda bana gerekli olanları şöyle elde ederim." ve peşinden koşsunlar.
  4. kendi içimizde ( yani diğer fiillerimize ve bunlara yönelik planlarımıza) bulaşıcıdır.
  5. bir faaliyeti ertelemek yerine onu an itibariyle sadece 1 dakikalığına bile yaparsanız eğer, bu hastalığın tedavisinde küçük bir adım atmış olacaksınız. (japonların yalancısıyım)
  6. ertelediğimiz işlerin beyinimizde yapılması gerekli diye daha fazla külfet olarak bize geri dönüşü var. eğer ertelemeden yapmayı başarırsak hem bir oh be çekmiş hem ajandamızda görevimize bir tick atarak başarıyla gerçekleşti memnuniyeti yaşıyoruz. şimdi son noktayı koyalım; ya hiç yapma! kafandan çıkart yada derhal yap. eğer vadeliyse acil öncelikli yada bu ay içinde gibi unutmayacak şekilde bir çizelge tutmak insanı daha mutlu kılıyor
  7. konu ile ilgili detayli bir girdi yazacagim hastalik.