• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.85)
eşkıya - yavuz turgul
35 yıl önce cudi dağlarında bir grup eşkıya jandarma tarafından yakalanır. 35 yıl içinde eşkıyaların hepsi ya hastalıktan ya da bölgedeki hesaplaşmalardan ötürü can vermiştir. biri dışında; baran...baran 35 yıl sonra hapisten çıkınca ilk işi köyüne dönmek olur. ama doğduğu topraklar şimdi baraj suları altındadır. geçmişin izlerini sürmeye başlayan eşkıya, yıllardır bilmediği bir gerçeği öğrenir. hapse düşmesine en yakın arkadaşının ihaneti neden olmuştur. bu arkadaş eşkıya baran'in çocukluk aşkını, keje’yi satın alarak istanbul’a kaçmıştır. eşkıya ne istanbul’u ne de arkadaşının adresini bilmemektedir. tren'de, tarlabaşı'nın arka sokaklarında büyümüş, pavyon, kumarhane, uyuşturucu muhabbetinin içinde yaşayan cumali adlı genç bir adamla tanışır. onla birlikte istanbul'a gider ve kendisinin derdinin yanında bir de cumali'nin derdiyle uğraşmaya başlar. istanbul ve bu karanlık sokaklar adım adım sevdiği kadın keje ye yaklaştırır eşkıya'yı....


  1. ömrünün büyük bir bölümünü dağlarda ve hapishanede geçirmiş bir eşkıyanın, sevdiği kadını bulmak için istanbul'a gelişiyle başlar film. e eşkıya bu, bilmediği etmediği istanbul'da sürekli kaybolur, yolunu bulamaz. kaldığı otelin çatısına çıktığında gördüğü boğazı fırat'a benzetir. en güzel cümleleri de oracıkta söyler. çocukla konuştuğu sırada eliyle bir binayı göstererek "aha böyle bir dağdı." gibisinden bir cümle kurarak her bir binayı şehrin bir dağı gibi gördüğünü anlatır. nitekim, filmin sonlarındaki çatışma sahnesinde de adeta dağda müfrezelerle çatışırmışcasına o çatıdan o çatıya atlar: gerçek bir eşkıya!

    şener şen ve uğur yücel'in oyunculuklarına diyecek laf yok.
  2. pek yakında filminde cem yılmaz'ı eşkıya'da polis memurunu canlandırdığını görünce, eşkıya filminde abisinin oynadığı gerçeği aklınıza gelir ve gülerek "acaba" dersiniz...
  3. filmde kullanılan fırat ağıtı ne istenmiş ise onu fazlası ile gerçekleştirmiştir. gerçekten de filmin müzikleri; atmosferi ve oyunculukları bir adım üste taşımıştır. ayrıca burada olmasını önemsediğim bir kesiti aşağıda paylaşıyorum:

    berfo: demek sen benim yaptıklarıma ihanet diyorsun ha? iyi, peki öyle olsun. peki şimdi ben sana şöyle desem; ben bunları yaptım, çünkü aşıktım ben, yani vurulmuştum, ölüyordum aşkımdan. bunun üzerine kim bana ne diyebilir ha? ihanet mi? aşkım için yaptım ulan! ahlaksızlık mı? evet yaptım. ben en yakın arkadaşımı seni, jandarmaya ihbar etmiş adamım. sen yapabilir miydin benim yaptığımı? ha? en sevgili arkadaşına ihanet edebilir miydin? onu jandarmaya ihbar edebilir miydin? arkadaşının altınlarını çalabilir miydin? o altınlarla arkadaşının sevdiği kadını anasından babasından satın alabilir miydin? arkadaşını ölüme gönderebilir miydin? ama ben yaptım. aşkım için ulan!... şimdi söyle bana; hangimizin aşkı keje'ye daha büyük ha? hangimizin? hangimiz keje için böyle büyük bir günaha girmeyi göze alabildik? ben bu aşk için cehennemde yanmaya hazırım. ya sen?
  4. yavuz turgul'un yazdığı ve yönettiği, başrollerini şener şen ve uğur yücel'in paylaştığı 1996 yapımı sinema filmi.

    arkadaş, dost nasıl olmalı, nasıl olmamalı sorusunun en güzel cevabını anlatır.
  5. muhteşem oyunculuklara tanıklık edebileceğiniz türk sinemasının en iyi filmlerinden biri.

    !---- spoiler ----!

    yeni tanıştığı genç bir insanın hayatı için hayatından, onca yılını adadığı sevgilisinden vazgeçebilen bir eşkıya, baran.

    bir gün mutlaka verdiği sözü tutacağından emin olduğu sevdiğini beklerken yıllarca tek bir kelime dahi konuşmayan ve gene beklerim diyen keje.

    sevdiği kadının hiçbir zaman kendisine ait olmadığını bildiği halde en iyi arkadaşını geçmişte arkadan vuran ve bunu filmin sonunda o etkileyici diyalogla gocunmadan anlatan alabildiğine bencil körü körüne adanmış bir berfo.

    sevdiği için mafyaya kazık atan sonunda kullanıldığını anlayan cumali.

    cumali'nin kendisini aldatan hatta aldatmayan kullanan emel'i ve sevgilisini vurması; bir anın hayat için yıkıcı olabilen boyutu. cinnet hali.

    kim daha çok, kim en çok sevdi, en kötü kim hala cevap bulamadım.


    !---- spoiler ----!
  6. şener şen'in,özkan uğurun, uğur yücelin mükemmel oyunculuk sergiledikleri türk sinemasının en güzel filmlerindendir. müziklerini erkan oğur yapmıştır.
  7. türk sinema tarihinin en iyilerini listeleyen birçok listenin vazgeçilmez bir numarası eşkıya, gerçekten türk sinema tarihinin en iyi filmi midir bilmiyorum ama sinema tarihinde hatırı sayılır öneme sahip, dokunaklı bir filmdir, su götürmez. arabesk mi arabesktir, seyircisinin doğrudan duygularına oynar. hal böyleyken bilmem kaç hafta sinema salonlarını doldurup doldurup taşırması da şaşırtıcı değil.

    şener şen yine şener şen, erkan oğur gene erkan uğur, yavuz turgul da yapmış yapacağını. fakat uğur yücel'i pek övemeyeceğim. ee izlemek lazım tabii, izlenmezse olmaz. trailer
  8. eşkıyalık denen müesseseyi tanıyor olsaydık biraz daha efsane olabilirdi. bu şekilde sadece gizemli bir karakter etrafında dönüyor film. madem bu ülkede eşkıyalık vardı neden sanata daha fazla yansımadı filmlerini göremedik bilmiyorum. davaro var aklıma gelen onda da yeterince anlatılmadı mevzu. ağaya kızıp dağa çıkmaktan ibaret.
    abi
  9. kuşkusuz türk sinema tarihinde önemli bir yere sahip olan film.