1. bir maymunun bile anlayabileceği kadar basit temel prensipler ^:mutasyon^ ^:doğal seçilim^ üstünde yükselen ancak biyolojinin ve alakalı doğa bilimlerinin herhangi bir dalında üst düzey uzmanlığı olan bir kişinin dahi açıklama gücünün ancak bir kısmına vakıf olabileceği kadar zengin, dünyayı sarsan ve sarsmaya devam eden teori.
  2. an itibariyle sahip olduğum düşüncelerimi; daha önce başkalarının düşünüp icat ettiği telefonumdan, daha önce başkalarının icat ettiği internet aracılığıyla, daha önce başkalarının icat ettiği bu siteye yazabiliyorsam, bunların tamamı evrim sayesindedir.

    20 sene önce bunların hiçbiri yapılamıyordu. sadece biyolojik olmasına gerek yok, evrim her yerde.

    edit: ilk paragrafta biyolojik evrimden bahsediyordum.
  3. türkiye ve benzeri ortadoğu ülkeleri hariç kimsenin tartışmadığı bilimsel gerçek.

    ben biraz teori kısmına değinmek istiyorum, malum aklıevvel bir kesim 'sonuçta sadece teori' diyerek küçümsemeye çalışıyor.

    evrim - bilimsel realite: gerek arkeolojik, antropolojik buluntu ve fosillerle gerek genetik bilimiyle gerek lab ortamındaki mikroskobik organizmaların gelişiminde evrim aşamalarıyla gözlemlenmiştir ve bilim dünyasında kabul görmüştür.

    evrim teorisi: evrim prosesinin işleyişini açıklayan teorem. yeni verilerle sürekli güncellenir ancak 3.6 milyar yıl önceki ilk hücreden günümüz gelişmiş yaşam formlarına evrilişi değişmez, sabittir.

    evrim - kanun: boş kümedir. matematiksel olarak bir canlının yaşadığı çevreye uyumunu, formülize etmek mümkün değildir.

    lisede güya öğretilen tez-hipotez-teori-yasa sığlığıyla açıklamak mümkün değil yani, dikkat etmek gerek.
  4. "rabbin, meleklere şöyle demişti: "yeryüzüne bir halife yerleştireceğim/atayacağım"^:2/30^

    bu ve bunun gibi nice ayetlerde açık kapı bırakılan yaratılma aşamalarına imalardan sonra^:isteyene tefsirli link yollanır^ evrimin islamla tezatlık içinde olması gibi bir dogma kabul edilemez. müslümanların bu dine/geleneğe farz mahiyetinde uyduğu, hatta genleriyle diğer kuşaklara aktardığı trajedisini gözardı etsek de evrimi kabul eden gayrimüslimlerin evrimin kurandaki yerini araştırmadan, sırf müslümanlara karşı entelektüel üstünlük kurma amacıyla silah olarak kullanmalarınıı^:gerçi türkiyede bunun yapılabileceği sadece birkaç yer yerleşim yeri mevcut^ fesatlık olarak nitelendiriyorum.
    o yüzden üstte yazılan ve birçok evrimin tartışıldığı forumda oynanan yer kapma oyununu da acınası buluyorum. olur da "elli yıl sonra semavi dinler evrimi yaratılış mekanizması olarak kabul edebilir"miş.. yazar burada "evrim benim babamın malı, kimseylende paylaşmam" diyor. sanki paylaşırsa ait olduğu seküler dinin büyük bir bölümünün varoluş amacını falan yitireceğini ruhunun pardon beyninin derinliklerinde falan hissediyor olmalı.
    sde