• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.31)
ex machina - alex garland
genç bir programcı, insansı bir yapay zeka projesini test etmek üzere seçilir.


  1. alımlı fütüristik ambalajla kaplanmış içi boş ve sığ bir kutu, hatta kutucuk.
    bilgisayar destekli tasarım ucuzladı, mertlik bozuldu. prodüksiyon, olan parayı görsel efekte yatırmış, senaryo biraz google, biraz wiki, biraz bbg...

    film; afiş, fragman ve konusu itibariyle daha vizyona girmeden bilim kurgu severlerde büyük bir heyecan uyandırmıştı. son dönemlerde revaçta bir konuyu ele alıyordu: yapay zeka nasıl test edilir? konuyla ilgili birçok film ve belgesel yayınlandı. özellikle the imitation game ile ortamlarda turing testi tartışmaları harlanmıştı.

    yürekler ex machina ile görsel ve zihinsel olarak doymayı bekliyordu... muhabbetler, turing testine bakışı, testlerde sorulan sorular, ikili ilişkiler o kadar sığ ve yavan ki doymayı bırak beslenemiyorsun bile. cinsiyet ve sekse dair iliştirilen birkaç cümle, dişil estetiğin salt pazarlamaya yatırım olarak kullanıldığını gizleyemiyor.

    aslında filmin ilk 5-10 dakikasında; duyguların, ikili ilişkilerin ve aksiyonun klasikleşen holywood abartmasına maruz kalmadığı sakin ama derin, metni sağlam bir hikaye beni bekliyor hissine kapılmıştım. bir çuval incir berbat edilmiş.

    !---- spoiler ----!
    filmin en keyif veren anı ise pollock tablosu önünde dönen tümdengelim / tümevarım tartışmasıydı.
    !---- spoiler ----!
  2. beklentimin altında kaldı öncelikle.
    turing testi , insansı yapay zeka , programlama gibi konular işin içine girdiğinde bu konulara biraz daha aşina biri olarak beklentim romantizm ve hapsolma psikolojisi gibi şeylerden ziyade daha fütüristik şeyler. film bittikten sonra ilk şunu düşündüm. filmin adı ex machina değilde ex human olsa ve

    !---- spoiler ----!

    o robotları yapan kişi robot değilde klon insanlar yapsa.

    !---- spoiler ----!

    sonuç aynı olurdu gibi hissettim ve sonuçta zaten beklentim turing testini kesinlikle geçecek bir robot olmalı filmde lakin bunu insandan hala ayıran bir nokta var ve bu beklenti ile filme başladığımdan istediğim zevki alamadım.

    bir de bu konuları veya hacker'lık vb. daha bilgisayar ve elektrik elektronik mühendisliğine dayalı konuları işleyen filmlerde artık bir mühendise başvurmalarını diliyorum teknik açıklama yapmaya çalışırken filmlerde

    !---- spoiler ----!

    robotların çalışma prensibinin anlatıldığı kısımda ki ; katı-sıvı form arası beyin. o kadar açıklamada yetersiz kalıyor ki yapıyı. veya sarfettiği cümle "hafızayı kaydetmek için katılık ve dinamizm için sıvılık" (hatırladığım kadarıyla) o kadar lüzumsuz gelen ve o kadar bilimdışı bi cümle ki.

    !---- spoiler ----!

    böyle sahneler çok kısa ve kimilerince hiç etkileyici değil ama filmdeki bir olay veya yapının nasıl işlediğini anladığımızda ona bakış açımızda değişiyor ve bu işleyiş anlatma safhası yarım yamalak ve özensiz bir şekilde anlatıldığında gözümdeki etkisi azalıyor filmin.

    örneklendirmek gerekirse şunun gibi.

    louvre'a gidiyorsunuz. mona lisa tablosunun önüne geçiyor ve hayran kalıyorsunuz. tam o sırada birisi yandan yaklaşıyor ve diyor ki " biliyor muydunuz da vinci yaptığı ilk mona lisa tablosunu kaybetmiş ve yerine bunu hatırlayarak yapmayı denemiş " ve bir anda gözündeki asıl etkisini yitiriyor

    6/10 bu arada