• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.03)
fakat müzeyyen bu derin bir tutku - ilhami algör
"her şeyin iyi gittiğini nerden çıkarıyorsun?" dedi. "herif rüzgârı kendinden menkul uçurtmanın teki. ara sıra telleri takılır gibi kadına geliyor gece yarısı." "fakat müzeyyen, bu derin bir tutku," dedim. tırsmaya başlamıştım. haklı olabilirdi. "evet, biraz sapık ve tek taraflı bir tutku," dedi, arkasını dönüp gitti. hikâyeye göre adam, kadını çok seviyor, sevdikçe ruhu büyüyor, eve sığmıyor... bülbülün çilesi, yazarın zulası... inceden sarma bir sigara, inceden bir bardak... jak danyel isimli bir şişe, hicran isimli bir yara, tuhaf isimli bir roman. kafamız iyi, açmayın kapağı, biz böyle iyiyiz.

ilhami algör, alelacayip aşkların ve oyunbazlığın, hüzünlü dolambaçların yazarı. fakat müzeyyen bu derin bir tutku, italyan yokuşu'ndan aşağı, rüzgâra asılıp tophane'ye inen roman. avaramu!
(tanıtım bülteninden)


  1. filmini izlemiş ve oldukça beğenmiş biri olarak okumak istediğim kitaptır. erdal beşikçioğlunun ağzından dinleyecekmişim gibi hissettiğim için okumak istiyorum kitabı belki de.
  2. okurken yazarın oğuz atay hayranı olduğu sanısına kapılmamak sebep olmuş kitap.
  3. akıcı , okuyucuyu bağlayan bir kitap hele bir de melankolikseniz...
  4. alıntı yapmaya inanılmaz elverişli bir kitap. zaten incecik. bir ben sevemedim herhalde. bilinç akışını denemeye çalışmış algör ama altından kalkamamış. sigara, kaybedenler, melankoliyi bir araya getirip biraz da popüler materyallerle süslemiş. varoluş sancılarını bu tip ötekileştirilmiş karakterler üzerinden anlatmak bir dönem popülerdi ama artık suyu çıkmaya başladı. kendini tekrarlayan eserler okuyor gibi oluyoruz.
    sezgi
  5. çok fazla abartılmasına rağmen sadece sadri alışık benzetmesi aklımda kalan eser. filmde de bişey anlamadım nedense.....
  6. "ben bu kitabı okumam" diyip yarım bıraktığım kitap. bazı kitapların dili sinirimi bozuyor. bu da öyle oldu. belki de okuduğum zaman ve mekândan kaynaklanıyor. birikmiş bir hevesle başlamıştım ama devam edemedim ne yazık ki. belki daha sonra okumayı tekrar deneyebilirim.
    fnb
  7. ismi çok güzel olan kitaptır. onun dışında içerik olarak hani okunmuş olmak için okunabilir. tavsiye ediyormusun derseniz cıx.
  8. içim sıkıldı, hayranlık duydum, gülümsedim, gözlerim doldu... bişeyler geçti gözlerimin önünden. sen yaz abi biz okuyalım dedim bitirince.

    !---- spoiler ----!

    bazı gece yarılarında uyanır, beni, kendisini seyrederken bulurdu. yüzümü okşar, burnumu oynatır ya da göğsüme sokulur, yine uyurdu. içim büyür, içimde dolunay olur, önünden ince bir bulut geçer, bedenim manzaraya dar gelir, burun direğim sızlardı.

    !---- spoiler ----!
  9. !---- spoiler ----!

    asıl olan birdir ve bir esastır. fakat nedense bir'i yarım sayar ve ikiye tamamlamaya çalışırlar. iki lanet bir sayıdır, kendine yetmez, hep üçe koşar ve sonra sil baştan

    !---- spoiler ----!
  10. çok çok severek okuduğum kitap. alıntı yapayım beğendiğim yerleri diye şöyle bir baktım, seçemedim.