• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.78)
fareler ve insanlar - john steinbeck
pulitzer ve nobel edebiyat ödülü'nü kazanan john steinbeck'in çağımızın toplumsal ve insani meselelerini ustalıkla resmettiği eserleri modern dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alır. steinbeck romanlarında yalın ve keskin bir gerçeklik sunarken yine de her seferinde çarpıcı bir öykü ile çıkar okurunun karşısına. tarihin bir kesitindeki dramı insani ayrıntıları kaçırmadan sergilerken, "tozpembe olmayan gerçekçi bir umudun" türküsünü dillendirir. bu nedenle eserleri edebi değerleri kadar güncelliklerini de hiç yitirmemiştir.

fareler ve insanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki george milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı lennie small'un öyküsünü anlatır. küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin öyküsünde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar. steinbeck insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de konu eder bu destansı romanında. kitabın ismine ilham veren robert burns şiirindeki gibi; "en iyi planları farelerin ve insanların / sıkça ters gider..." (d&r'dan alinmıştır.)


  1. bir john steinbeck romanı.

    hiç kuşkusuz çağımızın değil, tüm zamanların da arkadaşlık ilişkilerini en iyi anlatan yapıtlarından biridir. hatta hiç abartmadan diyebilirim ki, dostluğu en net ifade eden bir romandır.

    ülkemizde bir ara yasaklı kitaplar listesine girmesi ise, millet olarak ne kadar cahil ve abazan olduğumuzu özetler niteliktedir.
  2. zgrkk
  3. john steinbeck in gözünden yine insan portreleri. yoksul insanların. tıpkı kendi çocukluğundaki gibi. ruhun derinliklerindeki dramı öyle bir kaleme alıyor ki, sıradan olarak nitelendirilebilecek hikaye içinize işliyor adeta.
    one
  4. "kitaplar işe yaramıyor, insanın yanında duracak birine ihtiyacı var." cümlesiyle beni benden alan ağlamaktan içimi şişiren kitap.
  5. büyük buhran yıllarını konu alan belki de en güzel john steinbeck romanı. hikayedeki yaşlı işçi candy'nin ruh hali vurucudur; artık işe yaramayan köpeğin öldürüldüğünü gören candy, aynısının kendi başına da geleceğini öğrenmiştir bir bakıma. bu da steinbeck tarafından işlenen kusursuz bir kapitalizm tasviridir.
  6. !---- spoiler ----!

    insanın yüreğinin iyi olması için akla ihtiyacı yoktur. bana zaten bu ikisi birlikte pek olmuyor gibi geliyor. gerçekten akıllı bir adama bakıyorsun, hiç de iyi biri olmadığını görüyorsun.

    !---- spoiler ----!

    içinde buna benzer sağlam tespitler barındıran, kısa ve öz, sarsıcı john steinbeck romanı.

    yeşil yol'daki koca adam, lennie'den esinlenilerek oluşturulmuş olabilir gibi geldi bana, belki de öyledir . ikisi arasında büyük benzerlikler var.
  7. "bana tavşanları anlat george."
  8. okuduğum yorumlar üzerine tekrar okumaya karar verdiğim kitap. üzen kitaplardandır diyebilirim.
  9. !---- spoiler ----!

    çiftliğin kurulacağına tüm masumiyetimle inanmıştım. olan oldu, varın kaçın o arsaya kurun evinizi, besleyin tavşanlarınızı, mangallar rakılar oh mis.

    !---- spoiler ----!

    saflık derecesinde iyimser bir okur olduğum için beni en çok etkileyen kitaplardan. arada kitaplığımdan çıkartır, az okşayıp tekrar yerine koyarım.
  10. arkadaşlığı sanırım bir ben anlamamışım dediğim roman.

    !---- spoiler ----!

    george isteseydi bir önceki çiftlikte yaptıkları gibi oradan da bir şekilde kaçmayı deneyebilirdi. onun yerine yaşlı köpeğe yaptıkları gibi gidip "arkadaşını" kafasının arkasından vurdu. george ondan önce bir sürü seçeneği varken arkadaşı için en iyisi değil kendisi için en iyisini seçmiştir.

    !---- spoiler ----!