• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (6.38)
Yazar peyami safa
fatih harbiye - peyami safa
birbirinden giderek kopmaya ve birbirini reddetmeye başlayan iki hayat tarzı arasında yaşanan çatışma ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. tramvay yoluyla birbirine bağlanan ama birbiriyle bağdaşması mümkün olmayan iki semt: fatih ve harbiye. bir genç kızın bu ikisi arasındaki gelgitleri, madde ile mana, albeni ile muhteva, göz ile kalp arasındaki çırpınışlarının hikâyesidir. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. doğu ile batı arasında kalmış neriman'ın her iki noktayı da inceleyip tarafını seçme mücadelesini görmekteyiz.

    eserde doğunun ve batının tasvirinde kullanılmış birçok sözcük var. fatih, kedi, şinasi, ud/kemençe/ney, siyah örtü, yer minderi, kahvehane bunlara örnekler. bunun yanında batıda ise; beyoğlu/harbiye, köpek, macit, piyano, filiz manto, iskemle ve balolar karşımıza çıkıyor.

    kitap, dönemin zihniyetini iyi bir şekilde anlatıyor fakat okurken sıkıldım, bıraktım, geri aldım, sıkıldım... öyle ilerledi. küçücük bir quizim vardı, o olmasa hayatımın sonuna kadar okur muydum bilmiyorum. dönemim zihniyetini kavramak açısından bakın derim ama zevk için okumak isterseniz orada benden bir dur işareti.
  2. şark'ı miskin bir kedi gibi tembel ve buna aliskin olarak, garb'ı ise bir kopek gibi çalışkan ve değişime hazır haraketli olarak tanimlayan gibi nc bir kizin yaşadıklarıdır.
    aslında şuanda nice bu kizlardan vardir ancak onlar şark'ı kendilerince tanimlayacak kadar bile bilmemekte ve umursamamaktadirlar.
    niko
  3. incecik bir kitap olmasına rağmen örneğin yazarın cumbadan rumbaya kitabına göre çok daha zor okunuyor. hemen her alanda (erkekler, etkinlikler, müzikler, insan ilişkileri) batıyı ve doğuyu kıyaslıyor, sonuç olarak da açıkça doğu kültürü övüyor, batının getirilerinin kötü/yanlış olduğunu savunuyor. edebi yönündense yazarın ideolojisi ve mesaj kaygısı çok ön planda olduğundan benim için okumaktan keyif aldığım bir kitap olamadı.
  4. doğu batı meselesini neriman üzerinden anlatmaya çalışmış yazarımız amma velakin batıyı üstünkörü geçtiği bir gerçek.kadınları şekilci olmakla şuçluyor aynı zamanda.yazarımız ferit karakteriyle kendine kitapta yer edinmiş gözüküyor.rus kızının hikayesi ve kedi köpek karşılaştırmaları kitabın ilgi çekici kısımlarıydı.batıyı sadece balo ve macit üzerinden anlatması kitabın eksik yanlarından birisiydi.herşeye rağmen döneminin iyi eserlerindendir.
  5. fatih harbiye... okumadan önce duyduğum kadarıyla doğu/batı incelemesi, karşılaştırması niteliğinde bir roman olduğunu biliyordum ve konu gereğince harika bir romandır diye düşünmüştüm. konunun derinliği olsun, olayların sıralanışı ve betimlenişi olsun çok daha iyi bir romandır diye hayal kurmuş ve heyecanlanmıştım ancak bunların uzağında (çok da uzağında değil tabii) basit bir olay üzerinden batının hareketli, aktif, heyecan verici ve doğunun da sakin, kültürel, yer yer sıkıcı olmakla beraber batıya nazaran daha saadet dolu bir hayat vaat ettiği aşılanmış.

    eh ama peyami safa yani umarım diğer kitapların da bunun kadar hayal kırıklığı yaşatmaz ve okumadan önce hayal ettiğim niteliklere sahiptir.