• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.18)
faust - johann wolfgang von goethe
goethe, faust'un konusunu çok eski bir öyküden almıştır. şeytanla bahse giren insanoğlu teması önceki yüzyıllarda da birçok öyküye ve oyuna konu olmuştur. goethe'den önce birçok yazar tarafından defalarca işlenmiş bir konu olan faust, daha önce de usta bir ingiliz yazarı olan christopher marlowe (1564-1593) tarafından doktor faustus adıyla işlenmiştir. aynı konudan hareket etmelerine karşın iki oyunun olay örgüsü çok farklı biçimde gelişir ve sonuçlanır. marlowe, faust'u şeytanla girdiği anlaşmayı kaybeden biri olarak ele almıştır. oysa goethe faust karakterini şeytan mefistofeles'e yenilmeyen bir insan olarak incelemiştir. goethe, faust'unda evrensel bir insan tragedyası ortaya koymuştur.


  1. dogu bati yayinlarinin faust cevirisini iclal cankorel adinda iyi bir cevirmenin yaptigini duymustum.

    kitap su an elimde. iclal hanim'in yazdigi giriş kismi oldukca guzel bir turkceyle, iyi dozajda ve ustalikla yazilmis.

    benim bildigim halihazirda piyasada faust'un elle tutulur bir cevirisi yokken iclal hanim'in yazdigi giris bile kitabin ne kadar iyi tercume edildiginin sinyalini veriyor.

    kendisine peşin bir tesekkur icin bu yorumu yazıyorum.

    ekleme: muthis bir eser oldugu her halinden belli olan bu eseri yarida biraktim malesef. okunsun diye degil, izlensin diye yazilmis gibiydi. okumaya devam etsem hersey karmasiklasip mahvolacakti. bir gun izleyebilmek umuduyla.
    halit
  2. kitapta ki "niye ki bu bitmek bilmez yaratılış, yok olacaksa bir gün her yaratılmış!" cümlesi bile düşünmenize ve sorgulamanıza sebep olan goethe'nin hayatının muhasebesini tuttuğu başyapıt. kalkınma iktisatı dersi vesilesiyle tanıştığım marshall berman'ın katı olan herşey buharlaşıyor adlı kitabını okuduktan sonra bu kitabı okumanız önerilir.
  3. !---- spoiler ----!

    ey zavallı şeytan, bana ne verebilirsin ki?

    !---- spoiler ----!
  4. nazım'ın bir şiirini de anımsatır "doktor faust'un evi"
    şu geçer:
    "
    istediğim olmaz iş mi mefistofeles?

    yoksa lime lime ruhum satın alınmaya değmez mi?"



    aynı zamanda, yanlış çeviri ile kitabın zenginliğinden mahrum kalmanız olası.
    3 kez okumuştum. düzgün bir çeviri bulup tekrar okumam gereken kitaplar arasında.
  5. faust, nevrotik insan gibidir. sonsuz için kendi ruhunu satmıştır. nevrotik de "sonsuz" güven hissi için, kendi benliğini nevrotik güçlerin eline verir.