• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.52)
fedailerin kalesi alamut - vladimir bartol
yılların eskitemediği muhteşem kitap alamut artık koridor yayıncılıkta. hasan sabbah'ın, alamut kalesinin, fedailerin ve cennet bahçelerinin hikayesi. bir tarafta hasan sabbah'ın yeryüzü cennetiyle yeni tanışan güzel köleler, diğer tarafta onun en güvenilir savaşçıları olan fedailer. sabbah'ın yarattığı cennetin içinde gözleri açıldığında hepsinin hayatı hiç umulmadık bir şekilde değişir. hikaye 11. yüzyıl iranında, kendini peygamber ilan eden hasan sabbah'ın, seçilmiş bir grup insanı intihar suikastçısına dönüştürerek bölgede hakimiyet kurmak için çılgınca ve aynı zamanda zekice bir plan tasarladığı alamut kalesinde geçmektedir. güzel kadınların, yemyeşil bahçelerin, şarap ve haşhaşın göz boyadığı sanal bir cennet yaratan sabbah, genç savaşçılarını emirlerine uydukları takdirde bu cennete gidebileceklerine inandırır. kendilerini onun yoluna adayan, ölmeyi de öldürmeyi de göze almış olan bu küçük orduyla hükümdar sınıfına gözdağı verebileceğini düşünür. sabbah kendi deyimiyle insanların saflığını kullanıp dine adanmışlığı politik emellerine alet eder. artık kapılar onun için ardına kadar açılmıştır. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. hasan sabbah'ın zekasına hayran bırakan, din, cennet ve peygamber gibi kavramları sorgulatan über kitap. ısrarla okuyunuz.
    kubo
  2. alamut adındaki dünyanın tanrısı sabbahın aynı yerde cenneti de cehennemi de yaşattığı,din sömürüsünün ve inancın insanı nereye kadar sürükleyebileceğini gösteren keyifli objektif roman.
    kuz
  3. arkadaşımın elinde gördükten sonra aşırı derecede kıskanmama sebeb olan roman
    not: kitap okunduktan sonra bu entry editlenecektir
  4. tarihi gerçeklikten uzak olsa da kurgu açısından çok zevkli, hassan sabbah'ı da tam bir piç olarak gösteren roman
  5. alamut ve hasan sabbah hakkında bilgi sahibiyseniz kitabın bu yeri ve kişiyi ne kadar abarttığını anlayabiliyorsunuz. yine de okunabilecek bir kitap fakat gözünüzde bu kadar büyütmeye gerek yok diye düşünüyorum, saygılar.
  6. tek solukta okuyabileceğiniz, müthiş sürükleyici bir roman. tasvirler, olayların anlatımı ve kurgu çok başarılı. insanların din eksenli hassas duyguları kullanılarak (cihat, cennet'e girme arzusu, sevgili/cariye/huri) nelere alet edilebileceklerini net bir şekilde anlatmaktadır.
  7. kitap kurgu ve anlatım tarzı açısından kesinlikle çok iyi ama tarihsel gerçeklikten oldukça fazla sapma göstermiş. bu açıdan özellikle faik bulut'un hasan sabbah gerçeği adlı çalışmasının en azından doğru olanı öğrenmek adına faydası olacaktır.
  8. tarihi gerceklik ve donemin arkaplanini anlamak acisindan bernard lewisin asssasins adli arastirma kitabi tavsiye edilir.zira gerek bu kitap gerek semerkand kurgudan ibarettir.hos bir sadadir.
  9. kitap her ne kadar kurgu olsa da, insanları bir şeylere inandırarak neler başarılabileceğinin büyük kanıtını oluşturmaktadır aslında.
    hawk
  10. kitap çok akıcı bu yüzden sonuna ne zaman geldiğini anlamıyorsun bile. kitapta en çok hoşuma gidense anlatıcının ortada olmaması. kitap okurken sizi içine kolayca çekebiliyor. kitabın kurgu olması ülkemizdeki gibi aptal sürülerini güdenlerin lider olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

    !---- spoiler ----!

    suikastlar gerçekte nasıl oldu bilmiyorum ama vezire, padişaha el ense mesafesine gelip zehirli bıçak batırmak pek gerçekçi değil.

    !---- spoiler ----!