• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (6.25)
felatun bey ile rakım efendi - ahmet mithat efendi
romanlarında okurlarını hem eğlendirmeyi hem de eğitmeyi amaçlayan ahmed mithat efendi'nin amacına en çok ulaşan yapıtı felâtun bey ile râkım efendi'dir. yazar, özyapıları birbirlerine bütünüyle zıt kahramanlarından râkım efendi'yi betimlerken örnek olarak kendisini almıştır. felâtun bey, râkım efendi'nin "fotoğraf negatifi" gibidir. bu ikilinin yaşamlarına iki ingiliz kız kardeş ve aileleri girer ve ahmed mithat efendi'nin yazınımızın belki de ilk güldürü öğeleri içeren romanındaki olaylar böylece başlar.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. karakterleri siyah ve beyazdan oluşan, içerisinde griye yer olmayan insanları anlatan bir kitaptır bu. felatun bey ve rakım efendi'den lakabı yazarınkiyle aynı olanı(efendi) tabi ki "iyi" olan kahraman seçilir. ne yapsa en "iyi" şekilde yapmıştır. diğer kahraman ise tam tersi...

    adam kayırmanın ve kendimiz gibi olanı el üstünde tutmanın bir neslin damarlarına nasıl işlediğini canlı şekilde görürüz romanın yazım tarzında. yazarımız yanlış batılılaşmayı eleştirir eleştirmesine ama neslinin geçmişindeki hataları da "kendi" nesli olduğu için, "kendinden" olduğu için uygulamaya devam eder kitabını yazarken bile. "ötekinin ötekileştirilmesi"nin meşrulaştırılmasıdır.
  2. öyle bir kitap ki yazıldığı dönemin doğu-batı ilişkilerini tamamen göz önüne getiriyor. anlatış tarzı mükemmel, adeta kitabı okurken olayın içinde yaşar gibi hissettirdi. ayrıca samimi bir şekilde yazmış. okurken benimle konuşuyor gibiydi.

    o dönemi görmek isteyen, bu kadar sade ve bu kadar açık bir şekilde anlatılmasını isteyen mutlaka okusun .iyiki kitaplığımda var .
  3. lisede okumuştum, sol framede görünce yazmak istedim bek hiç aklımda da yoktu.

    kitabi okurken bir turlu saat-zaman kavramlarını anlamayisimi hatırlıyorum. mesela saat 4 diyor ama gecenin bir yarisi gibi konuşuyor, eve gidip yatıyor saat 4 oldu diye. bir takim olaylar arası kopukluklar hatırlıyorum, edebiyat öğretmenimize sorduğumuzda yazarın romanlarını cok hızlı ve kurguya cok dikkat etmeden yazması seklinde aciklamisti. ahmet mithat efendinin alamet-i farikasidir zaten.

    bir de genc ana karakterin gidip akil danistigi arkadasi gibi bir kadın vardi. ama aralarındaki iliski cok tuhaftı, hikaye bir yerden sonra birden kesiliyordu, filmlerde seks sahnelerinde filmin kesilmesi gibi. onu da hocaya sormuştuk, ne oluyor orada diye. "iste bilmiyoruz artık"diyip muzip muzip gülmüştü.

    kafa karistirici romandır efendim, özelinin merakiniz yoksa size hitap etmez.
  4. avrupa özentiliğinin eleştirildiği bir kitap. akıcı dili, konusu gayet güzel.
    abi