1. (bkz: devlet - platon) kitabında ideal toplumlarda varlığı aşırı önemsenmiş konudur. bugün okullara baktığında yeterince felsefe dersleri verilmediği aşikar.

    devlet'ten alıntı da yapayım;

    "beden güçleri düştüğünde ve siyasi, askeri hizmet yaşını geride bıraktıklarında -eğer mutlu yaşayacaklarsa- serbestçe dolaşma ve felsefeden başka hiçbir şey yapmama özgürlüğü verilmeli insanlara"

    platon'la sokrates'in kastettiği şey emeklilik mi acaba?
    abi
  2. doğru soruyu sorma sanatıdır
  3. yolda olmaktır. cevabı bulduğunuzu düşünmeye başladığınız andan itibaren yaptığınız şey felsefe olmaktan çıkmıştır.

    zeka seviyesi verilen cevaplardan ziyade sorulan sorulardan anlaşılır. o yüzden sadece zeki olanların uğraştığı tek alandır.
    gizeh
  4. 'hiç gelmeyeceğini bildiğin birisini beklemektir'
    oruç aruoba
  5. "felsefenin nihai amacı felsefeyi, kendisini bitirmektir."
  6. aşkla ve tutkuyla düşünme ve sorgulama etkinliğinde bulunmaktır. sürekli aramaktır. yolun nereye varacağını önemsemeden o yolda yürümektir.
  7. edebiyattan sonra en sevdigim alandir. felsefeyle ugrasan insan okur, dusunur, yorumlar, harekete gecer. bu da bir devletin hic hoslanmayacagi birseydir.
  8. felsefe insana gerekendir. hayatı daha iyi anlamak için. bir söz var: "hayatı iyi okumazsınız, o sizin canınıza okur."
  9. derin düşünme sanatıdır.
  10. düşünebilen biricik varlığın merakını gidermek için yaptığı uğraş, arayış. yunanca asıllı iki sözcükten oluşan (philo-sevgi ve sophia-bilgelik), bilgeliği sevmek anlamına gelen düşünme faaliyetidir. felsefe (philosophia) kelimesini ilk kez kullanan pisagor kendini üstad, bilge diye adlandırmak yerine bilgeliği seven, ona ulaşmak isteyen anlamına gelen filozof (philosophos) kelimesini kullanmıştır. yani felsefe bilgeliği sevmek, filozof bilgeliği seven demektir. alt başlıkları varlık felsefesi (ontoloji), bilgi felsefesi (epistemoloji), siyaset felsefesi, bilim felsefesi, metafizik, etik gibi yüzyıllardır üzerinde düşünülen, tartışılan ve daha uzun yıllar tartışılacak olan çetrefilli konulardır.