1. icra etmenin en iyi yönteminin konuşmak-sohbet etmek-tartışmak olduğunu düşünüyorum.
  2. bir insanın parmak ucu kadar şeker ihtiyacını karşılamak için bir çuval keçi boynuzu yemesi gibi bir şeydir. [sp] nfk [/sp]
  3. felsefe gerçekten nedir? felsefe, genellikle düşünce ve düşünürlerle özdeşleştirilerek dile getirilse de özü itibariyle farkındalık ve bilinçtir. düşündüğünün, düşüncelerinin ilk aşamada farkına varan, daha sonra bunun üzerine tekrar düşünerek, yargılar ve olgular oluşturan ve son olarak bu olguları geliştiren ve modelleyenler aslında düşünme eylemini ve düşünceyi keşfeden ilk filozoflardı. tüm kavramlarımız,olgularımız,değerlerimiz yani tüm yaşamımız, bu temel üzerine kuruludur. düşünme eyleminin ve düşüncelerinin farkına varanlar önce bunların soyut anlamda idealar olduğunu fark etmiş oldular sonra ise bu soyut düşünceleri kendi düşünce filtrelerinden geçirip; onları hayata,doğaya indirgeyerek(modelleyerek,simule ederek) somutlaştırmayı denediler. insanlık bu modellemelerden faydalanarak o denli ilerledi ki bugün diğer canlılarla aramızdaki farkı yaratan en büyük özellik budur denebilir.
    evrim sürecinde insanlığın düşünceleri de kendisiyle beraber öylesine evrilmiştir ki, bugünkü gidişata baktığımızda(bunun içerisine tüm bilimsel ve teknolojik gelişmeler de dahildir) gelişmiş modellemelerimizin sonunu tahmin bile edemiyoruz. düşünce ve düşünce modellemelerinin evrimi sürüyor. bu somut görünen ancak özünde soyut evrimin, büyük gelişimlerinin yanı sıra canlılara ve doğaya zarar vermeye de başladığı aşikar ancak bu kadar büyülü ve kudretli bir gücün peşinden, insanların tutkuyla gitmesi tesadüf olmamalı ^:swh^
  4. aynı okyanus gibi,sığ sığ başlayan bilgi dağarcığı ilerledikçe derinleşir ve bilinmeye doğru yol alır.karanlık aslında kendi gizli saklı dünyasında ne de zengin bilgiler biriktir.

    düşünün,düşündürün ^^
  5. günümüzde hazır bir öğretiyi almak olarak pratiğe dökülmesiyle içinin iyice boşaltıldığı derin tefekkür ve aklı selim bir sorgulama sanatıdır.
  6. formel dillerin, doğal dillerle ifade edilişidir. Genellikle doğal dillerdeki göstergeler, formel dillerdekinden daha "kaypak" daha belirsiz davrandığı için formel dillerde olduğu kadar, problemler üzerinde net bir kanıya varmak pek mümkün olmaz.

    wittgenstein'ın da dediği gibi, "felsefe bir dil problemidir." ya da büyük avrupa soytarısı friedrich wilhelm nietzsche'nin de, özellikle iyinin ve kötünün ötesinde kitabında "filozof, gramere duyulan inancın üzerine çıkamaz mı?" sözleriyle vurguladığı gibi...

    ayrıca bkz. felsefe ve bilim çatışması
  7. (bkz: devlet - platon) kitabında ideal toplumlarda varlığı aşırı önemsenmiş konudur. bugün okullara baktığında yeterince felsefe dersleri verilmediği aşikar.

    devlet'ten alıntı da yapayım;

    "beden güçleri düştüğünde ve siyasi, askeri hizmet yaşını geride bıraktıklarında -eğer mutlu yaşayacaklarsa- serbestçe dolaşma ve felsefeden başka hiçbir şey yapmama özgürlüğü verilmeli insanlara"

    platon'la sokrates'in kastettiği şey emeklilik mi acaba?
    abi
  8. yolda olmaktır. cevabı bulduğunuzu düşünmeye başladığınız andan itibaren yaptığınız şey felsefe olmaktan çıkmıştır.

    zeka seviyesi verilen cevaplardan ziyade sorulan sorulardan anlaşılır. o yüzden sadece zeki olanların uğraştığı tek alandır.
    gizeh
  9. bir hocamız demişti ki, 'insan felsefeye başlayamaz; felsefe insanda başlar.'
    421
  10. bertrand russell hakkında şöyle der: "felsefenin özelliği, belirtilmesine gerek dahi olmayacak kadar basit bir şey ile başlamak ve kimsenin inanamayacağı kadar paradoksal bir şeyle bitirmektir." (mantıksal atomizmin felsefesi)