1. italya mutfağının olmazsa olmazı. bizde çok yaygın değil, pesto sosun ana maddesidir. bir de fesleğen bitkisi vardır, şöyle bir başını okşar elinizi burnunuza götürürsünüz mis kokar.
  2. bir feslegen edinmiştim, ismini de zagros koydum. uzun zaman geçirdik beraber, şarap içtik, sigara içtik, geceleri dışarı çıktık.

    ansızın bir gün solmaya başladı. yahu suyunu düzgün veriyorum, güneş de çok olmasa da iyi görüyor, ne oluyor buna derken, romantik yanıma geldiyse demek bir tane de daha, dişil duruşlu, helin dedigim bir feslegen aldım. belki yanlızlıktır hastalıgı dedim. olmadı, üç günde kurudu. fakat asıl ilginç gelen, helin de onunla beraber aynı anda kurudu. şaşırmadım desem yalan olur.

    vakit geçti, bir feslegen daha almak istedim. gittim çiçekçiye, dedim abi böyle böyle. götürdü feslegenlerin yanına, sinakkanadı/reyhan vs derken, köşede kalan bir tanesine gözüm ilişti. adam feslegenlerden birini kapı tutucu olarak kullanıyor. akranlarından daha irice görünen, üstelik yaprakları digerlerine nazaran inanılmaz narin bu arkadaşa içim ısındı. ismini bulmak çok kolay oldu. evet bildiniz, şu an penceremde, sivrisineklere karşı beni koruyan bu arkadaş hodor olarak evimizde yer etti.

    yalnız kalan insanlara evlerinde en basitinden birer çiçek, yeşile gözlerinin degecegi bir bitki almalarını tavsiye ediyorum.
  3. ayranla kombine edildiğinde içme de yanında yat. ayrıca, elleriniz pis mi kokuyor? hafifçe sürün fesleğene sorun halloldu.
  4. kokusu sayesinde genelde balkonların bir köşesinde bulunur. birde fesleğenin olduğu yerde sivrisinek olmaz diyorlar.
  5. en naif bitkidir nazarımda..
    onun ardından geliyor papatya sevdamız..

    zira sen fesleğene sevgini verirsin, o sana mis kokusunu sunar..
    rüzgar eser, o endamınca hafif hafif yayılır havaya..
    sebepsiz gülümseme nedenidir varlığıyla.

    huzuru getirir serer ayaklarının dibine...
    bir de ağaç gölgesi bulduysan azıcık üstüne düşen..
    mutluluk dediğin buncağızla geliverir eteklerine hayatının..
    daha ne olsun??

    neydi asıl mesele??
    "mühim olan yol ve eğer görebilirsen karşına çıkan güzellikler."
  6. konuşabildiğim tek bitki türü.

    her sene alırım bir kaç tane evime, eve geldiğim gibi naber kızlar diye sorarım, onlarda günleri iyi geçtiyse kokularını verirler, benim günüm kötü geçti ise de dokunurum onlara, kokusunu içime çekerim...

    aman be derim aman be! ne var ki üzülecek!
  7. makarnalarda sos olarak kullanılmasına teşvik edilmesi gereken yeşillik ımmmmmm fesleğen soslu mantarlı tavuklu makarnaaa
  8. 7 8 yaşlarındayken deli gibi açım babamla kocatepe beğendikte geziyoruz ankarada. hayatımda ilk kez makarna sosu tanıtmak için tabakla makarna verilmesine şahit oldum ve 2 tabak yemiştim fesleğen sosludan. çok benlik değildi ama hem olayın şoku hem de açlıkla takılmadım. 2 tabak soslu barilla ve bedava. bitki olarak ise kokusunu severim sık sık elleyip taciz ederdim bizde varken sonra eve gelen temizlikçinin su şişesinde olmasından dolayı karıştırarak üstüne etil alkol dökmesiyle aramızdan ayrılmıştı.
    wtf