• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
Yazar stefan zweig
fouche - stefan zweig
stefan zweig, napoléon döneminin, önemi uzun süre göz ardı edilmiş bir kişiliği üzerine kaleme aldığı bu derinlikli karakter analiziyle bizlere bir kez daha hatırlatır: özellikle politikanın etki alanında, tarihin seyrini belirleyen kişiler, göz önünde olan, aydınlık ideallerin güdümüyle hareket eden, kendilerine destansı mizaç atfedilen kahramanlardan, politikacılardan, liderlerden ziyade, yazarın "arka plan tipleri" olarak betimlediği kişilerdir. göz önündeki kahramanlardan daha değersiz görülen, tüm hamlelerini sessizce tarih sahnesinin kulisinde planlayan, becerikli figürler…

"napoléon'un yüz yıl önce söylediği gibi, politika 'la fatalité moderne', 'çağdaş yazgı' haline gelmişse eğer, bizler de karşı savunma olarak bu güçlerin arkasındaki insanları, dolayısıyla onların iktidarlarının tehlikeli gizemini öğrenmeliyiz. joseph fouché'nin hayat hikâyesi de politik insan tipolojisine böyle bir katkı olsun."
(tanıtım bülteninden)


  1. fouche adını yıllar yıllar önce tansu çiller'den duymuştum. bir konuşmasında ateşli gözlerinden kızgınlık fışkırarak birilerini fouche'ye benzetmişti muhtemelen. yerli ve milli demir ladymizin siyasete getirdiği bu entelektüel dokunuştan pek memnun kalan beyaz türk fikir önderlerimiz, işgal ettikleri gazete köşelerinde bu tarihsel şahsiyete ilişkin değerli hissiyatlarını dile getirme fırsatı buldular. tabi çocuktum nerdeyse o zamanlar; siyasete meraklı bir çocuk; ve kamuoyunda dönen bu tartışma çocuk dimağında silinmesi güç bir iz bıraktı.

    yıllar sonra bir sahafta bu kitapla rastlaşınca dimağdaki bu izin üzerindeki tozlar kalkıverdi. kitabı aldım ama okumak yine yıllar sonraya nasip oldu.

    epey sürükleyici bir kitap. fouche'nin yaşadığı çağ ve politik kariyerinde muhatap olduğu kült isimler (robespierre, danton, babeuf, barras, napolyon, lafayette...) meseleye biraz daha dedikodu baharatı serpiştirdikçe ilgi de artıyor haliyle.

    belki kitabın bir kusuru bu: verilere dayalı kesin bilgi nerede bitiyor, yazarın kişisel çıkarımları nerede başlıyor pek belli değil. aradaki çizgi epey bulanık. neredeyse hiç referans yok.

    yine de dünyanın kaderini değiştiren ihtilal fransasına ilişkin bu canlı anlatım, dönemin meraklıları için kesinlikle okumaya değer.