• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.95)
fringe
bilimkurgu, drama ve gerilimin iç içe geçtiği yapımda bir özel ajan, bir bilim adamı ve oğlundan oluşan üçlümüz, bir dizi inanılmaz olayla bağlantılı ölümcül bir gizemi çözmeye çalışıyorlar...

tüm yolcuların ve mürettebatının ölmüş olduğu, içinde hiçbir hayat belirtisi bulunmayan bir uçak boston logan havalimanı'na iniş yapar... bu gizemli olayı araştırmak üzere, fbi özel ajanı olivia dunham (torv) görevlendirilir. ancak araştırma esnasında ortağı özel ajan john scott, ölümün kıyısına gelir.

çılgına dönen dunham, umutsuzca ona yardım edecek birilerini aramaya başlar. bu durum, özel ajanımızı günümüzün einstein'ı walter bishop'a (noble) götürür. ancak bishop, 17 yıldan fazla zamandır akıl hastanesindedir ve ona ulaşabilmenin tek yolu da asi oğlu peter'ı yardım etmeye ikna etmekten geçer. özel ajan philip broyles'ın emrindeki üçlümüz, zamanla o ölümcül uçakta yaşananların, çok daha büyük ve şok edici bir gerçeğin sadece ufak bir parçası olduğunu keşfedeceklerdir... (dizilab.com)


  1. insanin algısını açan mükemmel bir dizi. bilimkurgu delisi olanlar mutlaka izlemeli. walter bishop bağımlısı olup çıkacaksınız. "her şeyden iki tane vardır."
  2. ortaya atılan teorilerden yola çıkılarak mükemmel bir senaryoyla ekranlara gelmiş, televizyon tarihinin en kaliteli yapımlarından birisi. beklemediğiniz anlardaki şaşırtmaları, dönemeçleri kendisini böylesine efsane yapmıştır. intro müziğiyle her seferinde zevkin doruklarını yaşatmıştır bana. belli aralıklarla izleyeceğim diyip kendi kendime art arda izlediğim bölümleri geldi aklıma. ikinci ve dördüncü sezonuyla zirveye ulaştığını düşünüyorum. bunun yanı sıra bu yapımın bütçe yetersizliği ve reyting düşüklüğü sebebiyle beşinci ve son sezonu oldukça aceleye getirilmiş, olayların akışı çok hızlı gerçekleşmiştir. buradan da kaliteli yapımların sadece türkiye'de değil, yurt dışında da değersiz görüldüğü sonucu çıkıyor. böyle bir yapımı izleyenlerin ise amerika'da "nerd" olarak sınıflandırılması daha başka bir mevzu.

    şimdi bunları yazdım ama hatırladıkça tekrar izleyesim geliyor. keşke hiç bitmeyen bir dizi olsaydın be fringe. özledik be agent dunham.
  3. 'what we perceive as solid matter is mostly empty space. just as we may perceive that a life is full that is actually a series of empty encounters.'
  4. finalinde aklımda soru işaretleri bırakmış filmdir. 5 yıldır düşünüyorum hala cevap bulamadım.

    !---- spoiler ----!

    bu observerlar gelecekten geliyor ya, bizim eylül müydü neydi gidip orayı yok ederse geçmişe dönmemiş ve walter'ın tedaviyi bulduğunu farketmemesine neden olmamış olmaz mıydı? yani diğer evrendeki peter ölürken bu evrendeki yaşamaz mıydı? e bizim olivia diğer peter'a aşık değil mi? hangi peter'dan çocuğu var şimdi?

    !---- spoiler ----!
  5. son bölümlere geldiğimde içimde burukluk yaratan, bittiğinde hayatımda bir eksiklik hissettiğim dizi. en'lerimden
  6. !---- spoiler ----!
    zaman kavramı ve bu kavramı kovalayan , zihne oturmasın diye çabalayan tanrısal kurgucuların tarafımdan momo daki zaman ajanlarına benzetildiği yapımdır.
    !---- spoiler ----!.
    sıradan bir bilim kurgu olarak algilanmasindan ziyade sebep sonuç ilişkisi içerisinde izlenmesi ve irdelenmesi tavsiye ettigim bir kamera set oyuncu ötesi başarılı yapımdır.
  7. o enteresan kurgu lari her hafta sabırsızlıkla beklediğim ve bittiğinde en çok üzüldüğüm dizi
  8. sınır bilim ile ilgili amerikan dizisi. walter bishop her şeyden anlayan bir profesör gibi takılıyor. mükemmel bir konusu ve işleyişi var.
  9. son bir kaç bölümünü hala izlemedim. izlememekten ziyade "izleyemiyorum". garip bir bağ oluşabiliyor kimi zaman bu şekilde, bir kurguya, konuya, oyunculara. kuşkusuz ki avustralyalı aktör-tiyatro sanatçısı john noble, gerek sesiyle gerek mimikleri ve oyunculuğuyla akıllara kazınan bir performans sergiledi. diğer oyuncuları da elbet es'geçmemek gerek. lakin fringe pek çokları için walter bishop'un ani iniş çıkış gösteren çılgınlıklarıyla akılda kalacaktır.

    bunun dışında bilimsel pek çok farklı olaya el atmaları da merak duygumuzu her bölümde kabartmaya yetmiştir. ben çok geç keşfetmenin üzüntüsü içindeyim.
  10. gerek introsu gerek ilginç bölümleriyle buna ek olarak kurgusuyla insanı değişik şeylere yönlendirebiliyor.
    qqdn