• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
game of thrones
game of thrones george r.r. martin'in çok satan romanından uyarlanan yeni bir hbo dizisi. yazların yıllarca sürdüğü ve kışların da bir ömür geçmek bilmediği bir dünyada, westeros hükümdarlığı kefaretini ödemekteydi. ihanet, şehvet, ayak oyunları ve doğaüstü güçler, entrikacı güney ve yabani doğu topraklarından, soğuk kuzey ve arkasında karanlık diyarları zapt eden kadim duvara kadar krallığın dört bir köşesini hırpalıyor idi. krallar ve kraliçeler, şövalyeler ve sürgündekiler, düzenbazlar ve asiller 'demir taht' için kanlı bir mücadeleye tutuşurlar.


  1. alışılmışın dışında aşırı heyecanlı jon snow teorisi
    bu yorum 5. sezon 8. bölüme kadar olan yerler hakkında spoiler içermektedir.

    bu dizinin ilk açıldığı sahneyi, 1. sezon 1. bölümün ilk 7 dakikasını hatırlayan var mı? yani kitabın prolog bölümünü?

    buyrun hafızanızı tazeleyin;
    https://youtu.be/cdvnvlq6pne?t=20s

    dizi, kitaba yakın seyrediyor ama ben size kitaptaki özetini de vereyim. (kitabı okumadıysanız özeti okuyun çünkü önemli ayrıntılar var)

    (bu arada white walker = beyazımsı tenli, mavi gözlü, buzdan silah kullanan abiler.
    wight = white walkerların dirilttiği cesetler.)

    waymar royce ve beraberindeki 2 ranger, gared ve will, duvarın kuzeyinde bir wildling grubunun izini sürmektedirler. önden gözcü olarak giden will, wildling kampının yerini tespit eder. ancak, kampta bir gariplik vardır. kamp ateşi yoktur ve bütün wildlingler yerde ölü gibi yatmaktadırlar. ortada kan filan da yoktur. will, herkesin soğuktan donduğunu düşünür ve geri dönüp royce'a haber verir. royce, havanın bir kamp dolusu adamı donduracak kadar soğuk olmadığını söyler ve kampa bir göz atmaya karar verir. will ve gared'ın itirazlarına rağmen, grup yola çıkar. kamp alanına geldiklerinde, will'in bahsettiği cesetlerin orada olmadığını görürler. royce, will'i dalgaya alır ve wildlingleri bulmaya karar verir. will'e bir ağaca çıkmasını söyler ve gared de, atların yanında kalır. royce, kamp alanına ayak basmasıyla, ani bir soğuk hisseder ve hemen ardından bir white walker ağaçların içerisinden kristal kılıcını taşıyarak çıkar. onu 5 tane daha white walker takip eder. (dizide sadece 1 tane görüyoruz) royce ile white walkerların lideri kılıçlarını çeker ancak white walker'ın bir darbesi royce'un kılıcını paramparça eder ve o noktada white walkerın çığlığı ormanda yankılanır. bunun üzerine, diğer 5 white walker da partiye katılır ve royce'u delik deşik ederler. will, white walkerlar ortamı terkedene kadar aşağıya inmez ve indiğinde, royce'un cesedinin yanına gider. royce'un cansız bedeni yavaşça yerden kalkar, parçalanan kılıcından çıkan şarapneller bir gözünü kör etmiştir, diğer gözü ise masmavi parlamaktadır. royce, will'in boğazına yapışır.

    atların yanındaki gared'i de bir sonraki bölümde starklar tarafından yakalanınca görürüz. night's watch'u terketmenin cezası ölümdür ve ned stark'ın kılıcı ice da cezayı keser.

    bu, 5 kitabın en gizemli bölümlerinden birisidir bana göre. ama ta en başta olması ve ana karakterlerden hiç birisini içermemesi nedeniyle genelde unutulur. halbuki, kitapta ve dizide çok az görünen white walkerların 6 tanesi birden gözükmüştür. bunu, george r. r. martin'in şok bir açılış yapmak istemesiyle açıklamak mümkündür ancak bu bölümün bize anlatmak istediği başka bir şey var mıdır?

    bu sahneyi, kitaptaki diğer white walker sahnelerinden ayıran en önemli detay ne biliyor musunuz?

    white walkerların kurduğu tuzak.

    öncelikle belirtmem gerekir ki, dizide biraz farklı da olsa, kitapta white walkerların pis işlerini hep wightlara yaptırdığını görüyoruz. mesela, fist of the first men'de, mormont ve adamlarına saldıran wightlar. white walkerlardan birisi ancak ana saldırı bittikten sonra, sam'in de içinde bulunduğu kaçışan night's watch üyelerine saldırıyor. orada da sadece 1 tane white walker görüyoruz. yani, white walkerlar genel olarak wight gruplarını kontrol eden konutanlar gibi hareket ediyorlar. bir grup white walkerın hep beraber tek bir hedefe saldırdıklarını prologdan sonra hiç görmüyoruz.

    zaten royce ve arkadaşları, duvarın kuzeyinde vakit geçirirken, bir white walkerla karşılaşıp ölselerdi veya wight saldırısına uğrasalardı, bu olayın altında bir anlam aramazdık. her ne kadar olayın duvardan 9 günlük mesafede yaşandığı söylense ve bu white walkerlar için biraz fazla yakın olsa da, yine de sıradan bir karşılaşma o kadar şüphe çekmeyebilirdi.

    ancak bu sıradan bir karşılaşma değil, çünkü ortada bir tuzak var.

    belli ki, white walkerlar önce wightları kullanarak, tamamı ölmüş bir kamp ahalisi görüntüsü yaratıyorlar. bizim elemanlar kampı incelemeye geldiğinde wightlar ortada yok ve royce tuzağa adım attığı anda saldırıya uğruyor. öyle sıradan bir karşılaşma değil bu. planlanmış bir saldırı. üstelik, wightları kullanmak yerine, white walkerlar kendileri saldırıyorlar. hem de tek bir kişiye karşı altısı birden! royce'u öldürdükten sonra da ortadan kayboluyorlar. will'i öldüren royce'un dirilen cesedi oluyor ve gared'in peşinden bile giden olmuyor. bell ki, hedeflerinde royce var onu öldürme işini şansa bırakmak istemiyorlar. ne wight kullanıyorlar, ne de teketek dövüşme riskini alıyorlar. peki, royce'u böylesine bir hedef haline getiren ne? vale lordlarından birinin 3. oğlu olan waymar'dan, kuzeyin gizemli yaratıkları ne istiyor? white walkerlar onun yerini nasıl buluyorlar ve neden böylesine planlı bir saldırı yapma gereği duyuyorlar?

    waymar royce'u hedef haline getiren kişi, white walkerlara erkek bebek sağladığını bildiğimiz, alemlerin en hayırlı babası: craster.

    kumandan mormont ve yanındaki birliğin, craster'ı ziyaretinden bir diyalog:
    craster: "evet o üçünü hatırlıyorum. küçük lord, senin yanındaki köpek yavruları gibi gençti. samur pelerini ve siyah çelik kılıcıyla benim çatımın altında uyumak için fazla kibirliydi. "

    royce ve adamları, tuzağa düşmeden önce craster'a uğramışlar ve onları white walkerlara ihbar eden craster'ın ta kendisi. ancak, craster bunu royce'a gıcık olduğu için yapmıyor. bunu yapmasının sebebi, patronları white walkerların, ona, peşinde oldukları adamın eşgalini vermiş olması:

    "şekilli bir kılıç taşıyan ve night's watch'a hizmet eden lord çocuğu"

    var mı bu tanıma uyan başka tanıdığınız?

    "jon snow" desem?

    bakın bu waymar royce'un kitaptaki betimlemesi.
    "gri gözleri, narin ve zarif vücuduyla genç ve yakışıklı bir lord."

    bu da ilk kitaptan jon snow betimlemesi.
    "jon'un gözleri siyaha yaklaşacak kadar koyu griydi. (...) robb kaslıyken, jon narindi. robb güçlü ve hızlıydı, jon ise zarif ve çevik."

    craster, patronlarından aradığı kişinin nasıl göründüğünü öğrenmiş olsa bile, royce bu eşgale uyar. yani, craster üzerine düşeni yapıyor ve aradıkları adamın gelişini white walkerlara haber veriyor.

    white walkerların, valyrian çeliği kılıcıyla, yaman bir savaşçı olacak genç bir lord bekliyor olmaları, neden 6 kişi gelip tuzak kurma yoluna gittiklerini de açıklıyor. belli ki, zorlu geçecek bir düello beklentisi içerisindeler ve valyrian çeliği kılıcın kendilerini öldürebileceğinin farkındalar. zaten, royce ile dövüşürken, royce'un kılıcının parçalandığı anda adeta diğerlerine sinyal verircesine bir çığlık duyulması ve o andan sonra diğer 5 white walkerın da royce'un üzerine çullanması da bu yüzden. kılıç kırıldığı anda onun doğru kişi olmadığını anlıyor elemanlar ve işlerini hızla bitirip ortamı terkedip gidiyorlar. will'i wightlara bırakıp, gared'in peşinden gitme gereği bile duymuyorlar.

    daha sonra fist of the first men'deki wight saldırısı da, white walkerların birilerinin peşinde olduğunu kanıtlıyor aslında. burada night watch kalabalık olduğu için önce wightlar saldırıyor ve kaçışanların arasında white walkerlar hedeflerini arıyorlar. belki, sam'in peşinden gitmeleri de bu yüzdendir, kılıcı olmasa da "lord çocuğu" olduğu her halinden belli samwell'in.

    burada kitabı bırakıp, diziye bakarsak, hardhome saldırısı sırasında, white walkerların jon snow'u öldürmeye çalıştıklarını ve jon'un ilk defa valyrian çeliği kılıcıyla bir walker öldürdüğünü görüyoruz. işte bu an, bence white walkerların aradıklarını bulduğu an. saldırının sonunda night's king'in jon snow'a bakıp ellerini kaldırdığı sahnenin gelmesi de tesadüf değil. night's king, artık aradığı "kılıçlı lord"un kim olduğunu biliyor.

    ve evet; white walkerlar, daha dizinin ilk sahnesi ve kitabın ilk satırlarından itibaren jon snow'un peşindeler.

    not: teori, reddit kullanıcısı joemagician'a ait.

    rad-diculous editi: ben de ekşiden (bigboned) adlı yazardan aldım.
  2. diziyi ilk sezondan sonra hiç takip etmedim. fakat adettendir diyip sezonların ilk bölümlerini izler sonra da bırakırım. bu bölüm beni o kadar mutlu etti ki anlatamam.

    bölüm baştan aşağıya saçmalıklarla dolu. bu bölümün senaryosunu yazan adam kesinlikle westeros evreni hakkında en ufak bir bilgiye sahip değil. bölümün saçmalıklarından bazıları şu şekilde;

    !---- spoiler ----!
    !---- spoiler ----!
    !---- spoiler ----!

    1. dakika bir gol bir, sansa'nın burnunun dibine giren, onu bir saniyede parçalayabilecek tazılar brienne gelince nasıl yok oldu.

    2. theon ve sansa tam yakalanmışken brienne'in koca memlekette onları bulup saniyesi saniyesine yetişip onları kurtarması hollywood filmlerine has bir sahnedir, westeros evreninde yeri yoktur.

    3. areo hotah dediğimiz adam the mountain'e kafa tutacak hayvanlıkta birisi. dağ'ın oberyn'den yediği mızraklara rağmen neler yaptığını biliyoruz. ama bu adamın yediği 10 santimlik bıçak adamı devirmeye yetti. o bıçakla ben bile kolay kolay yıkılmam. afedersiniz ama bu adam o elinde tuttuğu gibi bir pala yemedikçe doran martell'in intikamını 10 saniye içinde alır sonra tedavi bile olmadan doran'a bunu yapanların yedi sülalesini beller. gel gör ki muhteşem senaristimiz adamı harcamıştır.

    4. doran martell denen adam oradaki herkesi 10 kere suya götürür susuz getirir. böyle numaraları yemeyeceğini kitaptan biliyoruz zaten.

    5. westeros öyle kafana göre lordlara suikast düzenleyebileceğin bir yer değil. adamın anasını bellerler. hatırlarsanız lord eddard suçunu itiraf etmesine rağmen deli jofrey olmasaydı idam edecek yürek oradaki kimsede yoktu. idamın sonucunda neler olduğu da görüldü. oberyn'in metresi ve piçleri bu hareketler üzerine dorne'da 10 dk dan fazla yaşayamazlar.

    6. sör jorah'ın koca tarlada çimlerin içindeki yüzüğü eliyle koymuş gibi bulması ayrı bir efsane zaten.

    !---- spoiler ----!
    !---- spoiler ----!
    !---- spoiler ----!

    daha fazla yazmaya üşendim. ki bu örnekler dizinin popüler kültüre meze olduğunu göstermeye yeter. ama beni rahatlatan şu ki bu diziden, kitaba dair spoiler çıkmaz. o yüzden rahat rahat kitabın çıkmasını bekleyebiliriz.
  3. bu satırlarda yazılanlar 6.sezon 3.bölümden spoiler içermektedir.

    6.sezon beklediğim gibi geçmiyor açıkçası. çok yavaş ilerliyor ve gereksiz bir sürü sahne eklenmiş. samwise'ın sahnelerine ne gerek var sevgili yazarlar ? tyrion'ın 6.sezon 3.bölümdeki gereksiz konuşmasına ne demeli. tamamen zaman öldürmelik. tabiki her bölüm aksiyon aksiyon olsun demiyorum ama bir tutarlılık olmalı. senaristlerin popülizme kaçtığı aşikar.
    sonumuz hayrola.

    !---- spoiler ----!

    jon snow'un dirileceğini diziyi izlemeyen bile artık tahmin eder olmuştu. yalnız insanların aklına ya acabayı iyi yerleştirdiler o konuda tebrik etmek gerek.
    olly'i astığında hepimiz bir oh çektik. acımadan koydu yetime.
    master aemon'ın dediği gibi " "kill the boy, and let the man be born." durumu yani.

    khaleesi'nin kezbanlıklarından sıkılanlardanım ben de.yok ben ıjdırhılırın ınnsıyım yok szn killilirinizi ilicigim yaw he he.
    sezon finalinde drogon'un onu ve onunla gelecek dothrakilerle beraber westeros'a yürüyecekler.
    tamam 2.bölümdeki diyaloglar fena değildi de bu bölümde tyrion'ın ettiği lafları gereksiz bulan bir ben değilim umarım. bölümü bitirmek için yapmışlar resmen.
    sons of harpy'nin lideri daario naharis çıkacak diye bir teori var işte ozaman ters köşe olacak.muhtemelen jorah mormont kendini feda edicektir dany'i kurtarmak için.

    kings landings de işler iyice şekillenmeye başladı. bir önceki bölümden kehanetten bahseden cersei ve jaime yobaz reyise kafa kaldıracaklar. reyis yalnız gitmeyecek giderken tommen'ı da götürür. tyreller de tahtı alırlar.

    tower of joy beklediğimden kötüydü. arthur dayne'i canlandıran aktör başarılı ama dövüş sahnelerini hiç beğenmedim nerede oberyn - mountain'lı sahneler nerede bu sahne.
    ned stark'ı onursuz göstermeleri ayrı bir hikaye. bu adam için bahsedilen ilk sıfat onurlu.

    herkesin dillendirdiği r+l=j teorisini george r.r. martin'de onayladı anneler gününde.
    asıl olay meera gerçekten jon'un ikizi mi. tamamen bir cast benzerliği de olabilir.

    reddit'te şöyle bir teori var bran'le ilgili tower of joy da gördüğümüz üzere bran'in sesini duyabildi ned stark. bundan ötürü mad king'in delirmesinin bran kaynaklı olabileceği söyleniyor. got evreninde olamaz denilen bir şey yok (bkz: jon snow'un dirilmesi)

    lady stoneheart'lı bölümü muhtemelen 5.bölümden itibaren görürüz. 6.sezon trailer'inde walder frey'ı göstermişlerdi çünkü. intikam tez ve acı olacak.

    rickon'ın ramsay'e teslim edilmesi nasıl olabilir aklım almıyor. umberlar gibi sadakati ve gururlarıya anlatılan bir hanedan ned stark'ın oğlunu öyle kolay kolay teslim edemezler. işin içinde var bir bit yeniği. muhtemelen rickon böyle istedi ve bir oyun oynanıyor.


    !---- spoiler ----!
    leo
  4. bran'in güçlerini küçümseyenler için ufak bir bilgi vereyim.

    her 1000 kuzeyliden 1'i warg, her 1000 wargdan da 1'i yeşilgörendir.
    yeşilgörenler tam anlamıyla zaman yolcusu olmasa da ana etki edebilirler. !---- spoiler ----!

    son bölümde bran, akgezenlerin yaratılışını tekrar izlemek için aynı mekana gidiyor ama şimdiki zamanına. çünkü onu geçmişe götüren three eyed raven. bran, ilerde tek başına gitmeyi öğrenebilir belki ama şuan yapamadığı için şimdiki zamana gitti.
    ben, gece kralının eski bir yeşilgören olduğunu düşünüyorum. kendi gücünü bildiği için, bran'i yani günümüz yeşilgörenini katletmek istiyor.

    !---- spoiler ----!

    bu arada, kuzeylinin hası ned stark'ın, 6 çocuğu da wargdur.
  5. s06e09
    sezonun en iyi, dizininse ilk beşinde olan bölümdür.
    !---- spoiler ----!

    khalesimizin ejderha üzerine merdivenle çıkması ve bizim bunu görmemezlikten gelmemiz bölümün kusuru sayılmaz heralde.. ayrıca littlefinger'ı beklemeyenimiz var mıydı.??

    !---- spoiler ----!
  6. s5e8 itibariyle

    !---- spoiler ----!

    - tyrion ve khaleesinin buluşması,mormontun çukura girişi ve sanırım en önemlisi khaleesinin varyse olan bakış açısının değişecek olmasının da düğünle birleşmesiyle meerenin havası yavaştan değişmeye başlayacak.

    - sansanın,reeki tekrar theon yapıp kaçırma ihtimali kanaatimce bulunmakta.zaten kitaptan farklı bir çizgiye dönmesi sebebiyle olayların kabuk değiştireceği aşikardı ancak ramsay faktörü hala kafa karıştırmıyor değil.

    -aryanın yolu hiçkimse olmaktan başka biri olmaya zaten evrilmişti.bu bölümde gerek jaquenle konuşması,gerek denizciyle olan tanışması hemen hemen kitapla paralel ilerliyor.kendisine en büyük saygı,sevgi,destek mesajlarımı iletiyorum.valar morghulis.

    -inanç kitapta olduğu gibi cerseiyi anadan üryan kingslandingte yürütecek o artık anlaşıldı ancak jaime naptı,cersei toparlanırsa nolur,kitaptan farkları ve yeni kitaptaki durum ne olacak izleyip göreceğiz.

    -işin en baba kısmı olan kuzeye geldik artık.en baştan söylüyorum benim için azor ahai jon snowdan başkası olamaz ve lyanna stark <3 rheagar targaryen meyvesi olduğuna ak gezenle bakışmasında iyice kanaat getirdim.hem boş yere mi songs of ice and fire bunun adı ? tabi valyria steel nasıl dragonglass oldu onu bende bilmiyorum.

    bitti

    !---- spoiler ----!
  7. ŞU PAİNT ÇALIŞMAMDA 6.sezonun 1. bölümünün başında john snow yerden kaldırıldıktan sonra sör davos'un uzun uzun baktığı kardaki kan izleri var. kahve falından anlayan arkadaşları buraya bekliyorum.

    resimden yola çıkarsak,
    1. gördüğünüz üzere açık açık geyik başı, yani baratheon'lar
    2. burada ağzından ateş saçan bir ejderha var yani targeryenler
    3.burun ve gözünden aslan olduğu anlaşılıyor , yani lanninsterlar

    yukardaki 3'ü aynı yöne bakıyor

    4. tipik dört ayaklı kurt silüeti yukarı bakıyor, Starklar
    5. açıkça balık resmi, yani tully ailesi (lady stark'ın ailesi)

    4 ve 5 aynı yöne bakıyor.

    işin mi yok ne saçmalıyorsun diyenler olabilir ama bence orda bişey vardı. 5 dakikada bunları gördüm, bişey bulursanız yazın.
  8. !---- spoiler ----!

    1-game of thrones'a yeni başlayanlar jon snow öldü spoilerlarını dikkate almasınlar zira ölüm gibi bir şey oldu ama kimse ölmedi.
    2-jon snow isa'dan çok hançer yedi ama isa'nın melisandre'si vardı da dirilmedi mi!? john'un ilk işi ned stark'ın cesedini ve kafasını bulmak
    3-jon, stark'ın kafasını bulsun kurtlu murtlu melisandre adam eder onu. orijinal gibi olmaz ama olsun zaten oralarda çirkin çok.
    4-melisandre bütün ölmüşleri diriltmeye başlayacak ancak saçı olmayan boku yedi
    !---- spoiler ----!
  9. 6.sezon 4.bölüm
    !---- spoiler ----!

    starkların kavuşmasında salya sümük ağlamayan bizden değildir.
    tormund'un brienne'e ilk görüşte aşık olması güldürdü.
    sansa sonunda tam bir stark oldu. jon'un aklını başına toplamasına yardım edicek bu ikisi winterfell'i alırlar littlefinger'ın yardımıyla inşallah.
    yalnız baelish fitne fesatlığın kitabını yazmış. zaten entrikalarda bir o bir de firdevs yöreoğlu. adam westeros'a hükmediyor resmen. şu evrende herkes ölür bir bu adamla varys sağ kalır. hepimizi gömer bunlar.
    tyrion çok yanlış sularda yüzüyor bence de köle sahiplerle anlaşma yapılmaz. her bölüm başına bir iş gelicek diye çok korkuyorum. westerosta daha güvendeydi.
    ramsay'dan tiksindiğim kadar joffrey'den tiksinmedim. bu adamın derisini yüzmezlerse içim rahat etmeyecek. ölümü sansa'dan olsun inşallah.
    margaery çözüldü, itiraf edicek derken kız çelik gibi çıktı maşallah. vallahi kendisi gelecek cersei lannister. sanırım kraliçe olmak için çelik gibi olmak gerekiyor. bir an önce ait olduğu yere dönmesini diliyorum.
    o din soytarısı high sparrow ölüncede çok sevinicem. bir insan bu kadar sevimsiz olabilir.
    herkes sana inanmak zorunda mı? diye deliriyorum her sefer.
    daenerys ejderhasını çağıracak diye düşündük sanırım hep beraber. khalları yakınca ohh diye bağırdım resmen. sanırım en beğendiğim bölümlerden birisi oldu. dinimiz imanımız daenerystir bundan sonra. valla saçının teline zarar gelsin stüdyolarını yakarız.
    melisandre jon'un vaad edilmiş prens olduğunu söyledi ama ben inanmıyorum açıkçası. bence vaad edilmiş biri varsa oda daenerystir. kadın ateşle oynuyor resmen. azor ahai o çıkacak diye inanıyorum.
    "according to prophecy, our champion will be reborn to wake dragons from stone and reforge the great sword lightbringer that defeated the darkness those thousands of years ago. if the old tales are true, a terrible weapon forged with a loving wife's heart. part of me thinks man was well rid of it, but great power requires great sacrifice. that much at least the lord of light is clear on."
    hatta yorumlamak gerekirse. bu terrible weapon dediği ejderhalar olabilir. zaten khal drogo hala hayattayken(kendinde olmasada) daenerys onu yumurtalarla ve kendisiyle yaktı. bu ejderhalar metaforik bir şekilde o kılıcı temsil ediyor olabilir. eğer bu şekilde olmazsa da farkındaysanız son bölümlerde khal drogo'ya çok gönderme yapıldı. bir şekilde geri getirilirse eğer, lightbringer'ı yapmak için tekrar feda edilir yada kendisini feda eder diye düşünüyorum.
    bence jon snow'u kafa karıştırmak için kullanıyorlar. her ne kadar jon'u sevsemde kendisinde o potansiyeli göremiyorum.
    !---- spoiler ----!