1. gayrimenkul değerleme uzmanı; kısaca taşınmazların değerini ölçen kişilere verilen addır.

    nelerin değerlemesini yapar?
    -tarla,bağ,bahçe,arsa,fabrika,mesken,otel,gemi vs.

    bu değerlemeleri ne için yapar?
    -daha çok, bankaların kredi verirken karşılığında ipotek olarak aldıkları taşınmazların değerini
    tarafsız şekilde ölçülebilmesi için görevlendirdikleri kişiler eksperlerdir.(g.d.u.)

    değerlemeler nasıl yapılır?
    -kısaca; bazı yollarla değerlemesi yapılacak taşınmazın ön araştırması yapılır. taşınmazı gösterecek kişi ile randevu alınır. yer görülür. yer örneğin mesken ise tapuda proje incelemesi yapılır ve üzerinde herhangi bir yıkım kararı, şerh olup olmadığına bakılır. bankanın rapor formatına göre rapor yazılır. yazdığınız rapor, salt değer vermekten ziyade incelediğiniz taşınmazın röntgen sonucudur bir nevi. daha sonra rapor aracı durumdaki değerleme şirketinde değerlendikten sonra bankaya ulaştırılır.

    -herhangi bir okulu veya lisansı var mı bu mesleğin?
    okulu olmasa da bazı okulların bazı bölümlerinde dersleri okutulmaktadır. lisans olarak gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı alınabilir. bu lisansı alabilmek için her yıl iki defa yapılan 5 dersten ortalama 50 ortalama ile geçilebilen spk sınavlarına girmeniz yeterli olacaktır.(lisansın elinize geçmesi durumunda aktif olup olmayacağı şuan için muamma. o konuda internette bi araştırma yapmalısınız.)

    -herkes yapabilir mi bu mesleği?
    her ne kadar 4 yıllık üniversite mezunları lisansı alabiliyor olsa da özellikle inşaat sektöründeki ilgili bölümlerden mezun değilseniz bu meslekte tutunmak için tecrübe gereklidir.

    not: aklıma geldikçe editlerim.