• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.38)
genç bir doktorun anıları - mihail bulgakov
devrim zamanı rusya… karakışı aratmayacak kadar soğuk, kasvetli bir eylül günü, tıp fakültesinden yeni mezun olmuş bir doktor, şehirde çoktan unutulmuş geleneklerin ve boş inançların hüküm sürdüğü uzak bir kasabaya gelir. devrim, büyük şehirlerin merkezlerinde hayatı ve zihniyetleri altüst ederken, bu genç doktor ülkenin ücra bir bölgesinde kadercilikle ve batıl inançlarla zorlu bir mücadeleye girişir. zor bir doğum, hassas bir cerrahi müdahale, uzaktaki bir hastaya ulaşabilmek için şiddetli bir kar fırtınasına rağmen göze alınan bir yolculuk, ağrılarını dindirmeye çalışırken morfinman olan bir meslektaş… genç doktorun gündelik hayatında karşılaştığı bütün zorlu sınavlar, bulgakov'un elinde olağanüstü güçlü bir anlatımla, dram sınırlarında gezinen bir dokunaklılıkta öykülere dönüşür(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. hasta öyküleri okumayı severim, farklı hayatlar, tecrübeler...
    bu kitapta da bir doktorun kaleminden hastaların ve doktorun yaşadıkları anlatılıyor ve en güzel olanı da 1900lerin başında olması... o zamanki sağlık olanaklarını da öğrenmiş oluyoruz böylece.

    en etkileyici bölüm bence "ters vaftiz"di. ters doğum hikayesi çok korkunç rahatsız edici ama güzeldi. oldukça etkilendim.

    ayrıca bir doktorun günlüğünden morfin bağımlılığı ve bağımlılığın kişiyi çöküşe sürüklemesi çok güzel anlatılmış. öykü değil roman olsaydı da aynı hevesle, heyecanla okurdum.

    ekleme: kitaptan alıntı:
    "susuzluktan ölmek morfine susayarak ölmekle karşılaştırılınca cennetten inme, kutsal bir ölüm gibi.... bu diri diri gömülüp de, tabutun içinde kalan son hava zerreciklerini yakalamak istercesine göğsünü tırmalamak gibi veya yakılan bir kafirin alevin dilleri bacaklarını ilk yaladığında inlemesi, debelenmesi gibi bir his olsa gerek."

    o ne güzel bir anlatımdır o...
  2. bulgakovla ilerleyecek dostluğumuzun başlaması bu kitapla oldu..bir tıp fakültesi öğrencisi olarak heyecanlarımı,endişelerimi,korkularımı kısacası duygularımı birebir yaşayan bir karakter(bkz: dr.bomgard) olduğunu gördüm kitapta ve bu durum bu kitabı vazgeçilmezlerim arasına koydu.onlarca hasta kurtardıktan sonra tek bir hastanın kaybedilmesinin bile bir hasta yakını tarafından kafanıza doğru uçurulacak bir sandalyeye sebep olduğu durumların kitabın yazıldığı dönemlerde de var olduğunu üzülerek gördüm.(bkz: sağlıkta şiddet) tecrübesiz bir doktorun zorlu köy koşullarında ilk deneyimlerini,bir doktorun nasıl morfin bağımlısı olabileceğini,bolşevikleri okudum..

    ve..

    hepsini cok begendim..okunası bir kitap..