• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.11)
genç werther'in acıları - johann wolfgang von goethe
(almanca: die leiden des jungen werthers), johann wolfgang von goethe (d. 1749, ö. 1832) tarafından 1774 yılında ve iki haftada yazılmış mektup romandır.

goethe, bu romanı yazdığında 25 yaşındaydı. romanın piyasaya çıkmasının ardından hem pek çok intihar vakası ile karşılaşılmış, hem de almanya sokakları bir “werther salgınına” uğrayarak, ortalığı mavi ceket, sarı pantolon giyen duygulu gençler istila etmiştir.

genç werther’in acıları (almanca: die leiden des jungen werthers), werther adındaki genç bir hukuk stajyerinin, diğer taraftan nişanlı bir bayan olan lotte ile intiharına kadar kurmuş olduğu ızdırap dolu münasebetini konu alan, goethe’nin mektup tarzındaki romanının ismidir. roman goethe’nin ikinci büyük başarısı olan götz von berlichingen (1774) isimli dramasının ardından, fırtına ve coşku dönemi sonrasında ortaya çıkmış, aynı zamanda da fırtına ve coşku dönemine tekabül etmektedir. goethe, 1772 yılında mayıs ayından eylül’e kadar wetzlar alman yüksek mahkemesinde asistan olarak görev yaptığı sırada âşık olduğu charlotte buff adındaki nişanlı bayana duymuş olduğu karşılıksız ilgisini, edebi-bağımsız bir forma dönüştürerek, bu romanla tasvir etmektedir. wetzlar’de bir elçilik sekreteri olan arkadaşı karl wilhelm jerusalem’in intiharı, bu trajik aşkın doğuşu ve werther’in elleriyle hayatına son vermesi için goethe’ye esin kaynağı olmuştur. jerusalem, kendisi için erişilmez olan evli bir bayana gönlünü kaptırmıştır. romanın kahramanı lotte, kitabın oluşum safhasında, genç goethe’nin tanışmış olduğu maximiliane la roche’den de izler taşımaktadır.

romanın ilk basımları, 1774 ilkbaharında leipzig kitap fuarlarında yerini almış ve aynı zamanda en iyi satan kitap haline gelmiştir. 1787 yılında bunu, yeni bir sürümü de takip etmiştir. roman goethe’yi, 1774 yılında almanya’da birdenbire şöhretinin doruğuna ulaştırmıştır.


  1. yazildigi donemde taklit intiharlara yol acan kitap. rivayet odur ki almanya'da o denem kendini werther ile ozdeslestiren bir cok genc intihar etmis ve cebinde bu kitap bulunmustur. bence almanya'da ne kadar duygusal adam varsa bu donemde elenmis ve genlerini sonraki nesillere aktaramamislardir. bunun sonucunda makine gibi bir irka donusmusler ve iki dunya savasindan da yenilgi ile ayrilmalarina ragmen tekrar toparlanabilmislerdir. hepsi bu kitap sayesinde. kaynak^:gotum^
  2. kişinin kendini werther'in yerine koyup okuduğu, etkilenmemeniz imkansız olan kitap.özellikle tasvirler harika.
  3. kitabın sonuna geldiğimde tek istediğim şey werther ile oturup dertleşmek oldu. yapma etme ne gerek var sana kız mı yok demek istedim. üzdü.
  4. hakkında "bir dönem okuyanların depresyona girdiğini" duyduğum kitap. e goethe yazınca doğaldır.
  5. yazıldığı dönemde okuyanları etkileyip, peş peşe intiharlara sebep olan kitap. mektup olarak yazılan kitapların inandırıcılığı kırdığını düşündüğüm için de sevemediğim kitaplardan.
    sezgi
  6. yayınlandığı dönem (yayınlanma sonrası tiyatro gösterimleri olmuş bunun) gerçekten intiharların ciddi arttığı bir dönem olmuş.
  7. okuduğum en muhteşem eser demek istiyorum. bu kadar şairane bu kadar muhteşem bir roman nasıl yazılabilir wilhelm? coşkun ırmakların gürültüsü gibi hoyratça ve hayranlık uyandırıcı, bin defa okumak istiyorum. her satırı asmak istiyorum bir ağacın dallarına sanki hayatın meyveleri gibi.

    **
    hayatın çiçekleri sadece görüntü! nice cok kişi ardından bir iz bırakmadan çekip gidiyor, nice azı meyveye duruyor, nice azı olgunlaşıyor! yine de onlardan yeterince var; yine de -ey kardeşim! olgunlaşmış meyveleri ihmal edebilir miyiz? hor görüp tadına varmadan çürümeye bırakabilir miyiz?

    **
    yeryüzünde dolaşan bir dervişim. peki ya siz! siz başka bir şey misiniz?

    **

    **

    ceplerim aranmasın..

    **

    bi insanin son isteği nasıl böylesine gerçekçi yazılabilir.

    muhteşem bir eser, her anlamda şaheser.
    abi
  8. sayfalar ilerledikçe insanın intihar edesi geliyor. aman allahım triplerine girdim sürekli