• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
Yazar kolektif
georges simenon türkiye'de - kolektif
georges simenon, yazarlık kariyerinin henüz başlarında, 1933 yılında türkiye'yi ziyaret eder. öncelikli amacı, 1929 yılından beri büyükada'da sürgün hayatı yaşamakta olan troçki ile röportaj yapmaktır.

simenon'un türkiye macerası, kitapta yer alan bu röportajla sınırlı kalmaz. türkiye'nin insanlarından, kültüründen çok etkilenen yazar, büyük bir hayranlık duyduğu istanbul'un gece hayatına da karışır, 'cumhuriyet'ten daha yaşlı' olan şehrin suç dünyasının izini sürer, pera'da, rejans'ta, eyüp mezarlığı'nda, galata'nın arka sokaklarında, boğaz'da dolaşır; ankara'yı ziyaret eder, akdeniz'de yolculuk yapar.

kendisinde derin izler bırakan türkiye yolculuğundan geriye, 30'lu yılların türk toplumunun genel havasını, muazzam gözlemlerle, ayrıntılarla, kesitlerle canlı bir şekilde aktardığı karşı penceredeki insanlar ve avrenos'un müşterileri adlı iki roman, fotoğraflar, öyküler ve röportajlar kalacaktır.

simenon türkiye'de, ahmet ümit'in önsözüyle, usta yazarın türkiye metinlerini ve fotoğraflarını bir araya getiriyor.
(tanıtım bülteninden)


  1. ahmet ümit'in uzun sayılabilecek önsözü ile başlayan, bu basamağı atladıktan sonra daha da ilginçleşmeye başlayan bir derleme kitap. georges simenon'un türkiye'yi merkeze alan romanları, gazeteci kimliği ile yaptığı troçki ropörtajı ve türkiye izlenimleri fotoğraflarla birlikte çok iyi kotarılmış bir derleme olarak sunulmuş.

    georges simenon özellikle polisiye edebiyat meraklıları için ilgi çekici bir yazar. üretkenliği (günde 50 - 100 sayfa yazan bir yazar), yaşam öyküsü (ne kadınlar sevmiş zaten yoktular), nobel takıntısı (camus nobel aldığında hırsından içip karısını dövdüğü anlatılır), yazar olmaya ilişkin fikirleri...saymakla bitmez özellikleri ile bir yazarı sadece yazdıkları ile mi değerlendirmeli yoksa tüm kişiliğini de dahil etmeli mi sorularını sorduran bir yazardır benim için. bu kitap yazar hakkındaki dağınık bilgilerin bir toplamı ve yanında da 1930'lar türkiyesi'ne güzel bir bakış fırsatı.
    mesut