• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
goksung - hong-jin na
goksung kasabasına japon bir yabancı yerleştikten sonra toplu ölümler gerçekleşmeye başlar. bu ölümlerin ilk başlarda toksik bir maddeden kaynaklandığı düşünülür fakat kasaba polislerinden birisi olan jong-goo için ölümlere bambaşka bir şey sebep olmaktadır.


  1. Goksung ya da uluslararası bilinen adıyla "The Wailing" ; "Chaser" ve "Yellow Sea" gibi henüz sadece iki filme imza atmış ve iki filmiyle de kalitesini fazlasıyla konuşturmuş olan Güney Kore'li yönetmen hong-jin na'nın 3. uzun metrajlı filmi. Bu sefer korku gerilim semalarında yüzmeye karar veren yönetmen yine üst düzey bir film ortaya koyarak bizleri şaşırtmıyor diyebilirim. Hatta Goksung'un, yönetmenin en iyi işi olduğunu söyleyebilirim.

    Açıkcası filmi duyduğum günden bu yana sabırsızlıkla bekliyordum. Bu sene Filmekimi programında da kendisine de yer bulmuş durumda fakat ben dayanamayıp netten izlemeye karar verdim. Merak edenler için nette gayet iyi çözünürlüklü versiyonu bulunuyor.

    Filmde anlatılanlara gelince; Japon bir adam Goksung kasabasına yerleştikten sonra kasabadaki aileler birer birer katledilmeye başlar. Polisler olay yerlerine gittiklerinde hep aynı sahneyle karşılaşır: Aile bireylerinden birisi bütün ahaliyi katletmiş ve kendinden geçmiş bir şekilde bir kenarda oturmaktadır. İlk başlarda bunun zehirli bir mantardan veya başka bir maddeden kaynaklandığı düşünülür fakat polislerden birisi olan Jong-Goo'nun kızı da yavaş yavaş delirme emareleri göstermeye başlayınca Polis olayların iç yüzünü araştırmak için kolları sıvar.

    Kabaca filmin özeti bu fakat işin içine Şaman ayinleri, Budizm ve hristiyanlık gibi dini ritüeller de dahil olunca gerilim dozu tavan yapmaya başlıyor. Özellikle uzun bir ayin sahnesi var ki son dönemlerde bu kadar gerildiğimi hatırlamıyorum. Film bittikten sonra kafada ciddi soru işaretleri bırakıyor fakat nette bununla ilgili açıklama videoları mevcut. Benim karşılaştığım en açıklayıcı video şu: https://www.youtube.com/watch?v=lxjp2YIk798

    Film benim için son yıllarda izlediğim en iyi korku-gerilim filmlerinden birisi. gece izledikten sonra netten bir dolu inceleme videosu ve yazısı okudum ve sabaha kadar yatakta bir o yana bir bu yana dönüp durdum. Dini konularla alakası olmayan beni bile fazlasıyla gerdi diyebilirim. Bence en büyük başarısı da bu noktada devreye giriyor.

    Yılın kesinlikle en iyi filmlerinden birisi olduğunu düşünüyorum.

    imdb