• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.58)
good will hunting - gus van sant
will hunting fazlasıyla yüksek bir zeka seviyesine sahip, üniversitede temizlikçi olarak çalışan biridir. temizlik yaptığı akşamlardan birinde, bir sınıfın tahtasında yazılı olan bir matematik sorusuna denk gelir, çözülmesi neredeyse imkansız olan bu problemi rahatlıkla çözen will, sessizce ortadan kaybolur. kısa zaman içerisinde problemi yazan profesör tarafından keşfedilen will bu başarısını diğer sorularda da sürdürecektir. ancak bir kavga sebebiyle hapis cezasına çarptırılan will'in bu beladan kurtulabilmek için profesöre ihtiyacı vardır.


  1. -it's not your fault
    -i know.
    -will it's not your fault.
    -...

    diyalogunun olduğu sahne komaya girercesine ağlamama sebep olmuştur. kişisel terapi yöntemi olarak ara sıra izlemekteyim.
  2. bir ilizyon ile seyirciyi olaya çeken klasik amerikan abartması film.

    filmin içinde çok güzel ve sağlam mesajlar var, bunu göz ardı etmem asla. ayrıca robin williams abimiz de mükemmel oynculuğunu göstermiştir. ancak benim eleştirim yaratılan kahraman figürüne.

    her şeyi yapabilen bir genç, çok zeki, çok yakışıklı, ilgi odağı ve bununla birlikte umursamaz, egoist, kararsız, savruk. herkesin üzerine çabaladığı ama kimse için çabalamayan vs.

    bu karakterler her dönem yaratılmıştır. böylelikle zıtlıklardan ve kişinin kendi sınırlılığından dolayı bu karakterlere daima bir sevgi ve özenti beslenmiştir. onun için bu çzentinin sonucunda tuhaf bir kitle meydana geldi. örnekleri çoğaltmak mümkün, greg house (house m.d) misal ya da sherlock holmes vs. vs.

    film ne anlatıyor peki? mevlananın, yunus emrenin yıllardır söylediğini ne olursan ol git (en son sahne için konuşuyorum) ve sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz. mesajlar basit, sıradan.

    eleştirim film kötü olduğu yönünde değil aksine ben de beğendim. eleştirim filmin gereğinden fazla övüldüğüne. bunun gibi hatta daha sağlam mesajlar veren 20 film sayarım.
  3. will karakteri super kahraman tadında bir karakter olmuş. uzun bir sure film karakterlerini olmak isteyip olamadiklarimiz olarak gördük fakat yakında kusurlu karakterlerin one çıkmasına tanık olacağız, olmak istediğimizi değil olduğumuzu izleyeceğiz ayna gibi filmlerde.
    onun dışında sean-will sahneleri cok iyiydi, birden bir gözyaşı süzülmuyor degil hani size bırakmadan ağlatıyor, aşkı da güzel anlatmış dostluğu da.
  4. ana karakterin gerceklikten bu kadar kopuk olusu film hakkinda iyi seyler yazmami engelliyor. will'in ne buyuk bir deha oldugunu ramanujan ile karsilastirarak anlatiyor matematik profesoru. ramanujan denilen adam 11 yasindan itibaren matematikle yatip kalkan, hayvan gibi calisan, daha genis bir cevreye ulasabilmek icin cirpinip duran bir adamdi. bizim will ise elinde temizlikci supurgesiyle fields madalyasi sahibi profesorlerin cozemedigi problemleri koridorda yururken bir aksam uzeri cozuveriyor. ehmm... bu manipulatif tercih, filmin iyi taraflarini takdir etmeyi de engelliyor.
  5. fakir ama zeki, zeki ama zekasını heba etmeye istekli bir çocuk^:matt damon^ ile onun psikoloğu^:robin williams^ arasında geçer film. senaryosunu matt damon ve ben affleck birlikte yazmışlar.
    zgrkk
  6. içinde geçen diyalogları not etmek istiyorum. harika bir film.