1. bir davranış söndürme tekniği.

    istenmeyen davranış gösteren çocuğun davranışının yok edilmesi, daha doğrusu artık gösterilmemesi için çocuğun yapmış olduğu davranışların olumlu ya da olumsuz pekiştirilmemesidir. eğer ortamda istenmeyen bir davranış mevcut ise mutlaka onu pekiştiren bir uyarıcı bulunmaktadır. bu teknikte çocuk istenmeyen davranışı gösterdiğinde hiçbir tepkide bulunulmaz. mesela parmak kaldırmadan konuşan öğrenciye öğretmen söz hakkı vermez ve dönüp bakmaz. ilerleyen süreçte çocuğun davranışında bir süre artış görülür, bu istenmeyen davranışın yok olacağının işaretidir ve sönme patlaması olarak adlandırılır.

    eğer görmezden gelme tekniği işe yaramazsa görev ve sorumluluk verme, ara verme gibi davranış kontrol teknikleri uygulanabilir.
  2. karşı tarafa acı çektirmenin en etkili yöntemlerinden biri.
  3. yaklaşık 6 yıl 'görmemezlikten gelmek' olarak kullanıp, 4 yıldır düzeltmede hala güçlük çektiğim günlük kullanımda sık rastlanan bir kalıptır.
  4. insanları çılgına çeviren eylem. biri canınızı sıkıyorsa umursamayın selam verirse almayın. yapacağı eylem sadece arkanızdan sinirden tüyleri diken diken olmuş vaziyette size küfür etmek olacak hatta bu eylem ile kızları kendinize aşık bile edebilirsiniz. maalesef bazı kızlar kendilerine değer verenler yerine umursamayanların peşinden koşuyor.
  5. geçen gün başıma bir olay geldi. bir iş çıkışı yine oturdum çaycıya çayımı bekliyorum. yan taraftaki lokantaya eski bir arkadaşım oturdu tam çaprazıma. eski derken lise hazırlıkta muhabbetimiz vardı ki üstünden 12 sene geçti. zaman ikimizi de her anlamda değiştirdiği için artık tanımadığım biri sayılacak arkadaşımı görmezden geldim. çok geçmeden dietzgen,dietzgen diye seslendi, döndüm ona doğru napıyosun dedi. bir an boş bulundum. seni görmezden geliyodum dedim, güldüler yanındaki kızla beraber. ardından rakı içelim abi dedi. ciddiydi. bu sefer ben güldüm. konuşuruz abi yemeğin soğumasın diyince son derece yapmacık olan konuşmamız sonlandı.

    işin özü bazen gerekli olandır.
  6. bir insana yapılabilecek en kötü şeylerden birisi. bana çok yapıldı, ben de çok yaptım. çoğu gençliğin toyluğundan başıma geldi. dönüp bu yaptıklarıma ve bana yapılanlara baktıktan sonra bambaşka biri oldum. ne kimseyi boş yere üzüyorum ne de kimse beni boş yere üzüyor.
  7. insanların herhangi bir şekilde fark edilmeyi ve saygı görmeyi beklediği -ki bu sağlanmadığı takdirde intihar bombacısı bile olunabiliyor- günümüz toplumunda birini görmezden gelmek, olumlu-olumsuz pekiştirmeme olarak tarif edilen görmezden gelmeyi olumsuz pekiştireç olarak kullanmaktır.
    kalba