1. franz kafka'nın dönüşümkitabının baş karakteri. ailenin iki çocuğundan birisidir. stresli, yoğun hayatının ortasında; bir sabah uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulur ve olaylar gelişir.
    kafka'nın yakın arkadaşına yazdığı ve çok yoğun olduğunu söylediği gerçek mektuplarından yola çıkarsak samsa ile biraz da kendisini tasvir ettiğini söylemekte haksız sayılmayız.
  2. !---- spoiler ----!

    bir sabah uyandığında kendini böceğe dönüşmüş olarak bulan karakter.

    !---- spoiler ----!
  3. (bkz: dönüşüm - franz kafka)

    kafka'nın diğer kahramanları gibi içine düştüğü absürt durumu sorgulamadan kabullenmeyi tercih etmiştir. zira uyandığında düşündüğü ilk şey "ben bu hale nasıl geldim?" değil, "bacaklarımı nasıl hareket ettiririm" idi.

    bu yaklaşım tarzını insanlığın kendisine benzetebiliriz. insanlık da dünyaya ilk geldiği zamandan bu zamana kadar tepkisini hiç değiştirmemiştir. kaç kişi "dünyaya neden geldik" diye sorup ciddi ciddi düşünüyor ki? herkes ilk önce bacaklarını doğru şekilde hareket ettirip kıpırdama derdinde.

    bu yaklaşım tarzı ile aslında insanın ne yaptığını, insana çok iyi anlatan böcek karakter.
  4. kadıköy'deki bir bar -yamulmuyorsam trip- tuvaletini konu olduğu duvar yazısıyla şenlendirmiştir.

    "alem buysa böcek benim - gregor samsa"
  5. öldürmeye kıyamadığım için günlerce banyomda benimle beraber yaşayan hamam böceği. ben banyoya girdiğimde selamlamak için mi bilinmez, lavabonun tam altına gelirdi. hareketlerinde böcek iradesinin ötesinde bir şeyler bulduğum için ona bu ismi verdim, kafka affetsin.

    çok erken terk etti beni çok.
  6. bürokrasinin yükselişte olduğu dönemlerin en acı eleştirisidir.
    ucubeye dönüsen samsa'nın tek derdi kaç bacağı varsa işte işe giderken o kadar insanın ödeyeceği dolmuş parasıdır.
    yani bunun gibi bir şeydir..
  7. kitabi okudugum zamanlarda bocek hali ruyama girmis roman kahramani. hamam böcegi tarafindan kovalanmistim rüyamda, ulan zaten fobi sahibiyim, hamam böcegi gördügümde yanina yaklasamam, rüyamda altima sicirtmisti.
  8. en odun insanı bile kendi yerine koydurtup ona empati yaptırma yeteneğine sahip olan (bkz: dönüşüm - franz kafka) karakteri.