• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (7.00)
haney yaşamalı - tahsin yücel
edebiyatımızın yaşayan en büyük ustalarından tahsin yücel, 1955'te yayınladığı haney yaşamalı ile sait faik hikâye armağanı'na, 1958'de yayınladığı düşlerin ölümü ile de türk dil kurumu öykü ödülü'ne değer görülmüştü.

yücel, zamanında geniş yankı uyandıran bu gençlik çağı kitaplarının ardından, göstergebilim ve edebiyat üstüne çok önemli yapıtların yanında hem eleştirmenlerin hem de okurların büyük ilgiyle karşıladıkları romanlar, öykü kitapları da armağan etti edebiyatımıza.

haney yaşamalı adını taşıyan bu kitaptaki öyküler, seçkin bir edebiyatçının ustalığa giden yoldaki gençlik ürünlerini sunuyor okurlara.


  1. tahsin yücel'in 1955 yılında yayımlanan haney yaşamalı, 1958 yılında yayımlanan düşlerin ölümü ve hiçbir kitapta yer almayan leblebi adlı öyküsünün 1981 yılında harmanlanmış halidir.

    yaşam dendiğinde öznenin düşüncesine ilk olarak ulaşan mefhumlar çok basitçe varlık, doğum, güzellik vb.

    yaşam dendiğinde öznenin düşünüş eyleminde kötü olan içkin değildir. fakat yaşam konusunda gerçek olan - acı da olsa - iyi ve kötünün yıkılmaz birlikteliğidir.öyle düşünüyorum ki haney yaşamalı ile tahsin yücel 'in bizlere sunduğu da bundan ibaret. sefaletin - her ne kadar insanlar hür yaşıyor gibi görünse de - hapisliğin, sürgünün bir iç savaş mahiyetinde aramızda olduğundan şüphesi kalmamış sanki.

    sanki bütün bir metinde insanın yok olmasının, iliklerine kadar üşümesinin, dibine kadar batmasının gerçekliğini elden geçirip biz okurlarla paylaşıyor.

    haney yaşamalı; öznenin gerçekliğinde iyi ve kötünün mündemiç olmasının öyküleri.