1. 65 milyon yıl önce geç kretase (tebeşir) döneminde yaşamış uçabilen bir etobur dinozor türüdür. pterosaur takımının azhdarchidae familyasına mensupturlar.

    hatzegopteryx'ler, dünyada yaşamış olduğu bilinen en büyük uçan omurgalılardır. ortalama 10 m kanat genişliğine sahip olan bu uçan sürüngenlerin boyu ise yetişkinlikte 5.5 metreye ulaşıyordu. gagaları ve boyunları çok uzundu. karaya indiklerinde kanatlarının kıvrım yerlerinin ön ucunda bulunan ayaklarını da kullarak dört ayakları üzerinde hareket ediyorlardı. kafa tasları ve makas biçimindeki uzun çeneleri oldukça sağlamdı.

    bugünkü macaristan ve romanya sınırları içinde bulunan fosillerden elde edilen bilgiler, hatzegopteryx'lerin yaşadıkları dönemde ada topluluklarından meydana gelen avrupada uçarak oradan oraya hareket eden egemen bir avcı türü olduğunu göstermiştir. yaşadıkları geniş habitat içerisinde, bu dev uçan dinozorlardan daha büyük dinozorlara rastlanmamıştır. asya anakarasında da hatzegopteryx'lere ait bazı izler ortaya çıkarılmıştır. üstün özellikleri sayesinde uzun süre hayatta kalmayı başaran dinozor türlerinden biri oldukları düşünülmektedir.