• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
hayali yerler sözlüğü - gianni guadalupi, alberto manguel
alberto manguel ve gianni guadalupi’nin hazırladığı hayali yerler sözlüğü yky tarafından yayımlandı. çin’den peru’ya bütün dünyadan, bütün çağlardan, yazıdan ve sahneden seçilmiş 1200’den fazla ülke, ada, yapı, yer; 220’den fazla harita ve resmin yer aldığı kitapta neler yok ki: dünyadaki ünlü yolların tatil yaptığı, ancak kötü şöhret sahibi yol-döverlerin vahşi saldırılarına uğradığı odes adası; yaşlı bir goril olan sekizinci henry ve onun goril karılarının afrika-tudor karışımı bir konakta yaşadığı thames-üzerindeki-londra; tek sakini devasa bir örümcek olan boş oda pauk; jacqueline susann’ın bütün eserleri ve pierre cardin’in gardrobu gibi insan ruhunun en harikulade ürünlerinin saklandığı nimpatan; demirden yapılma, yumurta biçiminde bir şehir olan, bisikletli tatar’ların kalesi malacovia...”


  1. alberto manguel ve gianni guadalupi'nin ortak çalışmasında ortaya çıkarılan iki ciltlik bu dev eser edebiyat ve sinema tarihinin ortaya çıkardığı her türlü fantastik yeri referans alıyor. unutulmaz pek çok eserde karakterlerin dolaştığı yerleri, kokladığı nesneleri tekrar anlatırken henüz hiç duymadığınız diğer enfes fantastik yerlere de götürüyor okurunu.

    bu yolculuk belki de olağanüstü masallardan bu yana bir okurun kaçışını sağlayan fantastik diyarlara en kapsamlı yolculuk olurken şaşırtıcı pek çok yeni yere rastlayacaksınız.

    nereden bakarsanız bakın hayallere ulaşan bir rehberin önderliğinde sayfaları geçtikçe başlayan yeni yolculuklar iştahınızı açacak.
  2. inanılmaz bir çalışma. kitap demek istemiyorum çok daha fazlası. leksikografi tarihindeki en önemlilerden bana kalırsa. eco vefat ettikten sonra kültürel abide olarak yerine geçti manguel zaten. kitapla, sanatla dolmuş bir adam gibi. her kitabıyla bir şeyler katıyor. ama bu sözlük çalışması bambaşka. bu kadar kaynağı nasıl taradılar, ulaştılar, vakit ayırdılar bir de üzerine yazdılar, aklım almıyor. kitabı incelerken rapunzel'in kulesinin güneyinden manzarasını anlattıklarını gördüm. daha ne olabilir diye hayran kaldım. bahsedilen eserler dahi türkçe'ye çevrilmemiş. bu kitapla adını göreceğiz muhtemelen. çizimleri de çok güzel. her maddeye görsel koymak kitabı gereksiz ağırlaştırırdı. yeteri kadarına yer vermişler. her kitaplıkta bulunması gerek. sadece fantastik edebiyat değil, güneş ülkesi'ne de götürüyorlar.
    sezgi