1. takvimler 70'li yılları gösterirken "masume" adında ilerleyen yıllarda dünyanın da tanıyacağı bir kız çocuğu kariyerinin ilk adımlarını iran'ın radyo kanallarının birinde atıyordu. kendisi şarkı söylediği sırada iran'ın önemli bestekarlarından ve virtüözlerinden biri olan ali tajvidi tarafından keşfedilmiş ve kendisinden şan dersleri alarak efsanevi kontralto sesine kavuşmuştur.

    ilk çıkışını rahi moayeri'nin sözlerini yazdığı, ali tajvidi'nin bestelediği ve kendisinin seslendirdiği "azadeh" ile tahran radyosunda gerçekleştirmiştir.

    70'lerin ortasında ise iran'ın önemli bestekarları ile iran pop müziğinin repertuarı haline gelecek olan parçaları seslendirmiştir. bunlardan birkaçı: bezan tar, gol-e sangam, soghati

    ingilitere'de hayatını sürdüren ve iran'ın önemli seslerinden olan kız kardeşi "mahasti" ile daha yakın olabilmek için 1978 yılında devrimden kısa bir süre önce ingiltere'ye göç etti ve çalışmalarına orada devam etmeye başladı.

    82 yılında ömrünün sonuna kadar yaşayacağı yer olan "los angeles"a taşındı ve orada iran devriminden kaçan insanlarla "iran topluluğunu" oluşturdu. konuk olduğu tv showlarında iran devrimine karşı atıflarda bulundu. bu sırada çok başarılı albümler çıkarmaya devam etti ve şarkıları iran'da yasaklı olmasına rağmen bile çalmaya devam ediyordu. iran'da sürmekte olan devrim nedeniyle memleket hasretinden dolayı kaleme aldığı ve dillerden düşmeyen roozhaye roshan , faryad , ashiyuneh gibi parçalarını kaydetti.

    uzun zamandır akciğer kanseri ile mücadele eden hayedeh, 1990 yılında 47 yaşındayken san francisco "casablanca club"da verdiği bir konser sırasında kalp krizi geçirerek hayata gözlerini kapatmıştır. bu sırada ilginç bir şekilde türkçesi: allah'ın evine gitmek istiyorum olan " man mikham be khoune ye khoda beram" şarkısını seslendiriyordu. şarkının başında, yaşama veda etmeden birkaç dakika önce seyirciyle yaptığı hayatın gerçeklerinden bahseden trajik konuşmada "hayat hızlı bir tren gibi, ben allah'ın evine gidiyorum. kimse yarın ne olacağını bilemez, ben de yarın yaşıyor olamayabilirim" demiştir. ve ondan geriye sadece 150 şarkı ve 40 müzik klibi kalmıştır. kendine has jestleri, mimikleri ve efsanevi sesi ile iran müziği divasını kaybetmiştir o gece...

    roozayeh roshan, khodahafez...