1. ilk turdan önce çatı adayı çıkartmak büyük stratejik hata olur. ilk turda mümkün olduğunca çok aday olmalı. malum adayın %50 altında kalma ihtimali artacaktır böylece. %50nin altında kalması demek, insanların onun da gücünün sınırlı olduğunu görmesi demektir.

    ama sanmayın ki malum kişi boş duracak. eğer ilk turda kazanamayacağını anlarsa, muhalefetin çok aday taktiği karşısında kendi truva atı adaylarını çıkaracaktır. ilk turda elendikten sonra bu fason adaylar malum kişi lehine seçimden çekildiklerini açıklayacaklardır. kafası atarsa 8-10 tane bile aday çıkarabilir. televizyonlar her gün bunları pompalar, illa ki oy alırlar. insanların kafasını iyice çorba ederler.

    unutmayın ki siyaset ilminin uygulamalı mühendislik kitabını yazan kişiyle karşı karşıyız.
  2. şöyle bir şey konusuluyor:

    1.turda her parti kendi adayını gösterecek, en çok oy alan muhalif aday parti farketmeksizin oy oranlarına göre sayıda veya gözetmeksizin muhalif partilerden başkan yardımcısı atayacağını taahhüt edecek.

    makul görünüyor.
  3. bakıyorum 16 nisan referandumunu herkes baştan kabul edip sineye çekmiş.
    bazı mankafalar da 2019 köprüden önceki son çıkış filan gibi laflar ediyor hala. köprüden önceki son çıkışlar geçileli belki 10 sene oluyor canısı.

    bu romantizme de hayranım ben.
    yahu oyunu hakem sattı, mühürsüz oylar geçersiz sayıldı, koskoca chp ki ana muhalefet deniyor ben ana muvafakat diyorum, ertesi gün kendilerini ysk'nın önüne zincirlemeleri gerekirken hiçbir halt etmediler şimdi neymiş 2019'a hazırlanıyorlarmışmış...

    adamı güldürmeyin yahu!

    bu ülkede normal, hukuka uygun bir seçim olacağına inanıyor musunuz siz hala?

    hadi diyelim ki oldu ve başka birisi cumhurbaşkanlığını alacak kadar fark attı. mevcut cumhurbaşkanını o makamdan nasıl indireceksiniz? 16 nisanla beraber mevcut cumhurbaşkanına o biçim yetkileri muhalefet altın tepside vermedi mi? diyelim ki muhalefet kazandı seçimi. mevcut cumhurbaşkanı "seçimleri kabul etmiyorum, seçimler yenilecek" derse ne yapacaksınız? yahut inmiyorum makamdan derse nasıl indireceksiniz?
    ülkede bağımsız yargı, bağımsız tsk, bağımsız polis mi kaldı?

    kabul etsek de etmesek de beğensek de beğenmesek de bu mankafa ile gidildiği sürece hiçbir şey elde edilemez, mevcut cumhurbaşkanı başkan olma yolunda gümbür gümbür geliyor.

    böyle başa böyle tarak, böyle muhalefete de böyle ülke müstahak!
  4. hayır blokuna şu anda oy vermeyi düşünen insanların azımsanmayacak bir kısmının bile (normal şartlarda oy verirken bile adaydan bağımsız olarak) gönül rahatlığıyla oy vermediklerini/vermeyeceklerini düşündüğüm için, belirlenen adayın kim olduğunun önem taşımakla birlikte, bu düşüncede olan insanların bakış açılarına göre, oy kazandırdığı gibi kaybettireceğine de inanıyorum.

    bazı insanların dile getirdikleri, kim olursa olsun kazanmasının imkansızlığı düşüncesine katılmıyorum. kendi içinde bir çok zorluklar taşısa da hayır blokunun adayının kazanma ihtimalinin yüksek olduğu fikrine sahibim.

    asıl düşünülmesi, değerlendirilmesi ve hatta sohbetlerde, tartışmalarda öne çıkarılması gerekenin isimlerden daha ziyade, birleşilecek ortak bir fikrin olması gerektiğini.
    sonrasında buluşulan bu fikri ifade edebilecek, görünümü, bilinen düşünceleri, söylemleriyle oluşturulmuş bu fikirle çelişmeyecek adayın bir anlamda (akıldan geçen/geçebilecek) insanlarla kendiliğinden birleşebileceğini, insanların kafasında bile kendiliğinden oturacağını düşünüyorum.

    düşünceme göre insanları birleştirilecek olan en önemli fikir de "parlamenter sistem ve demokrasi" düşüncesine bağlılıktır.
    yapılacak ittifakta (ki oluşabilirse) ortaya konulacak bu fikir yani "parlamenter demokrasi" fikri, en azından "cumhur ittifakının" ortaya koyduğu ve seçmen kitlesinin büyük çoğunluğuna hitap eden "ülkenin bekası" söyleminin karşısında ayakta kalabilecek ve yine seçmen kitlesinin büyük çoğunluğuna hitap edece tek fikir gibi durmaktadır.

    yaşadığımız referandum oylaması sürecinde (göreceli olarak da olsa) toplumsal anlamda birlikteliği sağlayan bu düşünceyi benimseyen insanların diğer ortak veya farklı düşüncelerini bir kenara bırakıp bu ortak düşünceye sahip çıkmaları bir anlamda bunun göstergesidir.

    bundan öte bu ülkenin umutlu, çoğulcu demokrasiye bağlı, fikirlere değer verilen, hesap sorulabilen (bazılarının kalıplaşmış fikirleri yok etmek, baskı kurmak için kullandığı ülkenin bekası söylemlerinin işlemediği) çok sesliliğin yaşatılabileceği, şeffaf, yolsuzlukların ortadan kalktığı, gelişmiş bir dünya ülkesi olabilmesinin temelinde de birbirimizi anlayabildiğimiz, tartışabildiğimiz, ortak noktalarda buluşabileceğimiz bir ortamı sağlayacak olan "parlamenter sistemdir".

    şimdiye kadar sağlayamamasının sebebi, sistem değil, halen sistemde ilerici, demokratik olduğunu iddia etmelerine rağmen siyasi partiler kanununu değiştirmek, sandığı mahallenin, sokağın içine kadar taşımayı gereklilik haline getirmek için hiç bir girişimde bulunmayan şu andaki sistemdeki partilerdir. şu anda cumhur ittifakının karşısında topluma bir gelecek vaat ediyorlarsa öncelikle şapkalarını önlerine koyup, dürüstçe hiç bir bahaneye sığınmadan toplumsal gelecek için parlamenter demokrasi kültürünün egemen kılınabilmesi adına, olmazsa olmazlardan biri olan sandığın tüm toplum kademelerine engelsiz ve tam olarak ulaşabilmesi, fikir zenginliğin sağlanabilmesi adına, genel merkez kotası, parti disiplini v.b. hiç bir bahaneye sığınmadan bunu gerçekleştireceklerini topluma deklare etmeleri, bunu sağlayacaklarına dair söz vermeleri ve öncelikle kendileri kabul etmelidirler.

    kendilerine bunu sorduklarında, eğer bunu bile kabullenemiyorlarsa bu yazdıklarımın boşuna olduğunu kabul ediyorum ve geçmiş olsun diyorum.

    bence ortaya bir ittifak konacaksa ismi "parlamenter demokrasi" ittifakı olmalı ve bu ortak nokta doğrultusunda parlamenter sistemin yeniden uygulanması için çalışılacağı deklare edilmelidir.

    şu andaki khk'lar, ülkenin geleceğini borçlandırıp ipotek altına alan, ekonomik uygulamalar, her gün insanların yüzüne haykırılan kutuplaştırıcı söylemler v.b. gibi uygulamalarla bir çok insanın aklında
    olumsuzlukları ile halen yer etmiş durumda olan "tek adam" sisteminin kötü yönleri insanların anlayacağı bir dille (karşıdaki insanın diline, kışkırtıcılığına kapılmadan, sinmeden ama insanlarda sinme hissi uyandırmadan ama kavga da etmeden) gerçekleştirilen kötü uygulamalar örneklendirilerek devamlı dile getirilmeli, gününü kurtarmaktan, ekonomik olarak ayakta kalmaya çalışmaktan başka düşüncesi kalmamış/kalamamış insanların kafalarında geleceğe dönük bakış açıları yaratılmaya çalışılmalıdır.
    birlikte çıkılmış olan yolun (ki ittifak ortaya çıkarsa) ittifak içinde yer alan tüm seçmenlerde benimsenmesi için bir oranda ortak bir anlatım dili oluşturulabilmesi adına hemen katılımcı partilerin üst kademe ve toplumsal çalışmayı yönetecek kişileri arasında ortak çalışma platformları oluşturulmalı, insanlara düşüncelerin daha kolay aktarabilecek bir anlatım dili bazı kelimeler özellikle kullanılmalı veya bazıları özellikle kullanılmamalı) acilen oluşturulmalı ve bu hemen partilerin diğer kademelerine aktarılmalı ve ülke geneline çabucak yayılmalı.
    hayır blokunun karşısında yer alan (bir oranda hdp hariç) diğer partilerin tamamının artık ne kadar tembel olduklarını kabul etmeleri (basın onlardaymış, insanların (memurların vb.) üzerinde baskı varmış gibi bahanelere sığınmayın) bir sonuca ulaşabilmek için çalışmanın en önemli şart olduğunu kabullenin artık ve yakın siyasi tarihteki refah partisi başarısını her gün bir arkadaşınızın karşısına geçip tekrarlayın ki o güzel kafanızın bir köşesine girsin ki, bırakın günü saati boş geçirmeyin.

    daha da yazılacak çok ama çok şey var. naçizane sade bir vatandaşın yazacakları şimdilik bu kadar.

    son bir tekrar;

    her fırsatta dile getirilen, medeni her insanın arzusu, "katılımcı demokrasi" için, hiç ama hiç bir şart öne sürülmemesi gerektiğine gerçekten inanıyor ve hiç bir şart öne sürmeden (parti disiplini, genel merkez kotası v.b) siyasi partiler kanununu değiştireceğinize, sandığı hiç etki altında kalmadan vatandaşa ulaştıracağınıza ve seviyeli tartışma kültürünün, sorgulama kültürünün, şeffaflığın toplumda egemen olması için (bıkmadan, acele etmeden) çaba harcayacağınıza ve gerekli yasal değişimleri yapacağınıza söz veriyor musunuz ve bu düşünceleri kabul ediyor musunuz?

    eğer kendinize sorduğunuzda cevabın içeriğinde "ama", "fakat", "o öyle değil işte" ibareleri içeriyorsa "geçmiş olsun"
    eğer bunları kabul ediyorsanız "kolay gelsin"..

    "bu toplum hiç farkında olunmayan anlarda ve durumlarda bile ferasetini göstermiştir, gösterecektir.
  5. öncelikle hayır bloku kelime olarak kulağa güzel geliyor mu ona bir bakmalı, misal hayır bloku dediğimiz yurdun % 70'i vaktiyle aday çıkardığında, @gayret de pos bıyığını burduğunda, ekmek için ekmeleddin'e pos üstü burun kıvırıp forever demirtaş demiş mi?, konsesyus ve koalisyon akp demiş mi? yada ne bileyim kullandığı sözcükleein % 86,8'i kürt söylemler iken nasıl oluyor da sol'a yaklaşıyorum açıklık getirmiş mi? önce bunu irdelemeli,

    bugün youreads gibi bir çekirdek bir ortamda @victoria'nın çizdiği resimler ile insanın ruhu okşanıyor ise gayret'in ve karanlık'ın söylemleri de taaa ufukta bir çizgi gibi çok çok uzakta eyreti duruyor. ee şimdi demezler mi @gayret sen kılışdaroğlu'nu konsalide hakkına sahip misin, beyhude adımların ile ümidi kestiğin akp dal uzatsa ilk fırsatta atlamaya gönüllü olduğun tee buralardan görünüyor bu neyin çabası diye? ben apolitik bir tavırla savrulmuş gidiyor iken emin ol senin ve karanlık'ın bu serzenişleri zerre ilgi uyandırmıyor. bunun yeri de burası değil. ha fotoğraf ve çizimleriniz yada ufuk açıcı bilgileriniz ile her daim fav hakkınız bakidir. aldığın nick ile tebessüm hakkımız bakidir ama söylemleriniz tutarlı olsun, bir dayanağı olsun, bunun da bir adabı olmalı bana göre. evet ya haklı galiba demeliyim.

    tanım; olmayacak aday. temel'i yanlış zira
  6. tek seçimi kazanınca işler düzelmeyeceği gibi kaybedince de cehennemin dibini boylamayacağız. belki çocuklarımızın yetişkinliğine uzanan bir vade söz konusu. umudun alevini her daim korumak lazım.
  7. bağımsız bir aday olmalı, herkesten oy alabilecek bu bağımsız aday seçimlere hazırlanmalı, halk tanımalı. 2. tura kaldığında malum kişi karşısında alabileceği oya bakılmalı. 1.turda partiler kendi adaylarıyla girmeli, eğer 2. turda malum kişi karşısında en çok oy alabilecek kişi bağımsız aday ise, parti adayları çekilmeli.

    yeni yasaya göre zannederim 1.tur sonunda kesin sonuçlardan 12 saat sonra bu çekilme durumunun ysk'ya bildirilmesi gerekiyor. bu 12 saati duydum ama belgesini bulamadım. muhalefetin şimdiden bunu konuşması gerekiyor
  8. kim olur bilinmez ama atam bile mezarından kalkıp gelse aday olsa yine de seçilir mi bilemiyor, kesin gözüyle bakamıyorum. o yüzden çokta fark etmeyecek adaydır şahsımca.
  9. 2019'da olup olmayacagı belli olmayan seçimlerde malum bir aday var, 2. tura kalırsa hayır blokunun adayı yarışacak karşısında. hayır blokunun adayının chp adayı olması muhtemel, bu durumda öyle bir aday olmalı ki kimse boykot bile edememeli 2.turu. kılıçdaroğlu veya herhangi bir parti lideri olamayacagı kesin aslında, o riski göze alacak kadar cıldırmadılarsa tabi. bu durumda bu aday kim olacaktır? kim uygundur?

    bu adayın ana karakteri hukuk devletinin tekrar inşası ve c.baskaninin yetkilerini azaltip, kuvvetler ayriligi ilkesinin tekrar yürürlüğe girmesini sağlamak olmali.

    ülkede barış ortamının tekrar kurulmasını saglamalı. ekonomide, gecici kalkinma modellerinden vazgecip yandaş zengin etme sürecine son vermesi, bundan en azından 20 yıl sonrasının hesaplarınin yapilması.

    daha neler yapması gerekiyor ve bu aday kim olabilir? youreads yazarlarının fikirleri nelerdir?

    adayın bu yeteneklere haiz olmasindan çok yardimcilarini iyi sececek ve onlari iyi yönetecek biri olmasi gerekiyor. muhafazakarlardan da oy almali.
  10. evet blokunun kazanmasını istemiyorsanız hayır blokuna oy vermekten vazgeçip kendinize üçüncü bir blok bulmanız lazım.

    hala bu iki gurubun ying-yang gibi birbirini tamamladığını anlamadıysanız hayır blokuna oy vererek evet blokuna seçimi kazandırmaya devam edebilirsiniz.