• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.58)
hayvanlardan tanrılara sapiens-insan türünün kısa bir tarihi - yuval noah harari
- homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?- para neden herkesin güvendiği tek şey?- kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?- güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?- geleceğin dini bilim mi?- insanların miadı çoktan doldu mu?100 bin yıl önce yeryüzü'nde en az altı farklı insan türü vardı. günümüzdeyse sadece homo sapiens var. diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak?çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak harari 70 bin yıl önce gerçekleşen bilişsel devrim'le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. insanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. ilk önce gereksiz bir kaç bilgiyle başlayalım; amazon.com da 12 bine yakın yorum almış bu kitap ve en çok yorumlanan kitaplardan biri, ki bu sıralamada daha çok okunan türlerin ve daha eski kitapların arasında oldukça büyük bir başarı olarak göze çarpıyor. diğer taraftan çok yorumlanan kitaplar arasında en az olumsuz eleştiri alan kitaplardan biri.(ben baktığımda 159 olumsuz eleştiri vardı)

    kitabın çevirmenini ertuğrul genç'in örnekleri yerel unsurlarla zenginleştirmesi çok yerinde ve çok başarılı olmuş.

    kitapla ilgili bitirdikten sonra enfes tadının yanında aklımda kalan iki şey oldu; birincisi insanoğlunun geleceği ile ilgili olarak " neyi istemek istiyor?" insanoğlu sorusu. ikincisi ise insanın avcı toplayıcı olduğu dönemde sonraki dönemlere nazaran daha mutlu olduğu yönündeki çıakrımı. bu konuyla ilgili olarak insan gelişiminde "merak etmenin" ve bunun sonucunda merak ettiği şeyleri öğrenmesiyle yaşanan hazzı es geçmese bile çok önemsemediği izlenimi oluştu bende. okuyan sözlükçülerin bu konuda ne düşündüğünü de merak ediyorum aslında.

    neyse çok uzatmayalım bu entryi okuyacağınıza kendinize bir iyilik yapıp okumadıysanız hemen bu kitabı alın okuyun.
    jan