1. parti kapatmakla nereye varıldığını şu güne kadar sanırım anlamış bulunmaktayız.bu parti kapatılınca da elbette yerine benzerlerini görmeye devam edeceğiz.herhangi bir partinin kapatılmasının dahada zorlaştırılması gerektiğini savunan biri olarak da yapılmamalıdır diyorum.arkasında 6 milyon seçmeni bulunan bir partinin, ki son dönemde ulusalcılardan da oy almıştır, kapatılması pkk yı ve eylemlerini kuvvetlendiricektir.şahıs olarak cezalandırma ve gereken kişilerin siyasetten uzaklaştırılması işlemi yapılmalıdır."pkk sizi tükürüğünde boğar" gibi söylemler sarfedip ve yapılanlara sessiz kalmalarından ötürü elbette hukuk bi şekilde buna cevap vermelidir.ancak bu, demokrasiye zıt olmamalı ve olmasındır.bunu yerine gerekirse tüm vekilleri siyasetten uzaklaştırılsındır.
    bubba
  2. yine gündeme gelen hukuk dışı eylem.

    bu ülke hem sağ hem sol partilerinin kapatılmasına şahit oldu. kapatılma işleminin bir sonraki seçime ne kadar etki ettiği ortada. mesela;(hdp öncesindeki partilerin söylemi paralel olduğu için kapatılan partinin yerine gelen parti neredeyse aynı oyu alıyordu. kısacası hdp-dtp.... zincirinden gitmek sağlıklı bir örnek olmazç. o yuzden sadece sağ kanattan örnek veriyorum.)

    refah partisi 95 genel seçimlerinde %21,38 oy aldı.(158 milletvekili). koalisyonla erbakan başbakan oldu. daha sonra 16 ocak 1998 tarihide kapatıldı.

    fazilet partisi 99 genel seçimlerinde %15.41 oy aldı. (111 milletvekili) 7 mayıs 1999 da kapatılma davası açıldı ve kapatıldı.

    yerine saadet partisi açıldı ama söylemleri insanları korkuttuğu için tabanı akp gibi yeni ve dinamik bir partiye kaydı. akp de malum on üç yıldır iktidarda.

    burdan çıkarılacak sonuç belli: parti kapatmakla karşıdaki kitleyi susturamıyorsunuz. daha doğru bir ifadeyle onları ikna edemiyorsunuz. o yüzden hdp'yi kapatmak zaman kaybından ve hukuk ayıbından başka hiç birşey kazandırmaz bize.
  3. mhp ve akp'nin hdp'yi hedef göstermesinin ardından yargıtay cumhuriyet başsavcılığı, hdp hakkında anayasa'nın 68 ve 69. maddelerinde belirtilen, "hiçbir siyasi parti suça teşvik edemez" hükmü uyarınca partiyi kapatmak için resen inceleme başlatmış.

    ne demeli, ne yazmalı? her demeçleri çarpıtılan, her demokratik tepkilerinde mhp'li ve akp'li tosuncukların sokaklara döküldüğü, devlet terörünün bir numaralı muhatabı olan, ışid'e operasyon yapıldığında bile üyelerinin gözaltına alınıp tutuklandığı, takır takır öldürüldüğü, 7 haziran seçimlerinde 6 milyonun üzerinde oy almış, 80 milletvekili çıkarmış, savaş çığırtkanlıklarına karşı barışı en yüksek sesle dile getiren bir partiden söz ediyoruz.

    bu ne anlama geliyor? hdp'ye oy veren, sempatiyle bakan, üyesi olan herkesi terörle ilişkilendiriyorlar. 6 milyon terörist demek bu. bu hamleyi bekliyor muyduk? evet. çünkü planladıkları cehennemin önünde yalnızca hdp'nin varlığını engel olarak görüyorlar.

    ama barışın sesini susturamayacaklar. hdp'yi kapatamayacaklar!
  4. hdp bir hep, özep, özdep, dep, hadep, dehap ve dtp değildir. öyle kolay kolay kapatılamaz diyecektim ki türkiye'de yaşadığımızı hatırlayıp sustum.
  5. selahattin demirtaş'ın ibret-i alem için her cümlesi tekrar tekrar dinlenilmesi gereken, medya sansürüne uğrayan bugünkü grup konuşması

    hdp kapatılamaz
  6. öncesinde meclise girsinler silah bırakılsın denir, sonrasında ama onlar terörörö kapatılsın.
    zaten barışı kendi ellerinizle bitirdiniz, biz de buna seyirci kalmaktan başka bir şey yapamadık. bir de partimizi kapatmak istiyorsunuz. buralara gelmek için yıllarını veren bir parti siz isteniz diye kapanmaz, kapatılamaz.
    rihan
  7. any m.68/4 : siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez.

    any m.69/6-7 :bir siyasi partinin 68 inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin anayasa mahkemesince tespit edilmesi halinde karar verilir. bir siyasî parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği ve bu durum o partinin büyük kongre veya genel başkan veya merkez karar veya yönetim organları veya türkiye büyük millet meclisindeki grup genel kurulu veya grup yönetim kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği yahut bu fiiller doğrudan doğruya anılan parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır.

    anayasa mahkemesi, yukarıdaki fıkralara göre temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir.