• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (0.00)
her yönüyle roman yazımı - joyce & jim lavene
ilk taslağın tamamlanmasından iyi bir sözleşme imzalamaya kadar yazarlık hayalinizi gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan her şey

ister polisiye romanlar yazın, ister gerilim, aşk ya da tarihi roman… türünüz ne olursa olun, her yönüyle roman yazımı geleceğin çok satanına imza atmanızda yol gösterecek eşsiz bir rehber.
edebiyat dünyasında rekabet gücünüzü artırmak için tüm bilmeniz gerekenleri ve ihtiyaç duyacağınız önerileri bir arada toplayan her yönüyle roman yazımı size;

*yaratıcı fikirlerinizi çok satan bir hikayeye dönüştürmeyi,
*güçlü bir tema oluşturmayı,
*gerçekçi karakterler yaratmayı,
*taslak hazırlamayı,
*çalışmanızı yayıncılara pazarlamayı ve satmayı öğretecek.

özenle hazırlanmış bu çalışmanın içeriği bu başlıklarla sınırlı değil; tüm roman türleri hakkında bilgi edinecek, dilbilgisi kurallarını yeniden hatırlayacaksınız. bu kitap, potansiyelinizi ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak.

bu güne dek, çok sayıda kısa hikayeyle birlikte kırktan fazla romana imza atmış olan joyce & jim laverne, her yönüyle roman yazımı kitabında kendi tecrübelerini okurla paylaşıyor ve eşsiz tavsiyelerde bulunuyorlar.(tanıtım bülteninden)


  1. fi tarihinde niyetlendiğim yazarlık kariyerimi geliştirmek için, hayallerime destek ararken resimliroman forumunun kadim üyelerinden oğuz özteker’in tavsiyesi üzerine anlık bir kararla edinmiştim bu kitabı. lakin anlık karar verirken çok önemli bir noktayı atlamışım. kaldı ki bunu çok zaman sonra fark ettim. genelde bu tip herhangi bir şey yapma sanatı üzerine kitapları alacaksam, kitabı yazanın ne işler yaptığına bakarım. ancak bu kitabı alırken “nasıl roman yazılır” diye kitap yazan adamların daha önce hangi romanları yazdıklarına bakmayı unuttum. merak edenlere hemen söyleyeyim. söz konusu karı kocanın goodreads’te 70’in üzerinde kitabı var. kitapların puan ortalamaları 3.90 civarında olmakla birlikte kapaklarından çocuk kitabı oldukları gibi bir izlenime kapıldım. öte yandan joyce e jim lavene’nin türkiye’de bu kitap dışında yayınlanmış başka bir kitapları yok. yani çuvalladım.

    kitap, roman türlerinden başlayarak, kitabın yayınlanmasına hatta pazarlanmasına kadar olan süreci 20 başlık altında incelemiş. roman yazma sürecindeki her aşama sırayla ele alınmış. anlatımlar her ne kadar türkiye şartlarına uyarlanmışsa da genel hatlarıyla amerikan kültürü, yaşantısı ve yayıncılık anlayışı baz alınmış.

    ne yapmalısınız sorusu, rüya tabirleri ya da kahve falı gibi cevaplanmış. her şey yuvarlak yorumlarla ve havadan kalan cevaplarla geçilmiş. net ve “evet, işte bu” dedirten bir fikir ya da tavsiye yok. her şey her şekilde anlatılmış. örneğin arka plan yaratmakla ilgili şu tavsiyeye bir bakın; “ hikayenize uyan ve romanınızdaki kişilerin amaçlarına ulaşmaları için en uygun arka planı yaratan her şey iyidir.” birden bir aydınlanma geldi di mi? aydınlanmadınız mı? öyleyse sizi şöyle alalım;

    soru: bir romanda kaç bölüm olmalı?
    cevap: size bağlı.

    soru: bir bölümün uzunluğu ne olmalı?
    cevap: size bağlı.

    soru: hangisi doğru?
    cevap: bu konunun kesin bir cevabı yoktur.

    roman yazımı, kitap yorumukısaca her şeyi masaya yatırıp, son kararı size bırakıyor. karar verememek bir tarafa, size hali hazırda aklınızdakilerden daha fazla seçenek sunup iyice kafanızı karıştırıyor. yaklaşık 200 sayfalık roman taslağına sahip biri olarak –ki taslak bile denemeyecek kadar kötü bir durumda- kendime has problemlerim olan, “konsantre olma, zaman ayırabilme, çalışma ortamı yaratabilme, ailevi ya da gündemden etkilenmeden yazabilecek dinginliğe ulaşabilme gibi sorunlarımın hiç birine cevap bulamadım. hali hazırda her yazmaya niyet edenin tek nefeste 600–700 sayfa yazabileceği kabul edilmiş. hatta çoğu yerde gerektiğinde romanınızı nasıl kısaltabilirsiniz sorularına cevap aranmış.

    ancak, kitabın dilbilgisine ayrılan kısmını tüm söylediklerimden ayrı tutuyorum. kesinlikle her gerektiğinde başvurabilecek bir bölüm. günü geldiğinde bu kısmı tekrar okuyarak romanımı güncelleyeceğim.

    kitap arkadaş kitabevi tarafından basılmış. nedenini anlamadığım bir şekilde garip ebatlara sahip. doğru hatırlıyorsam bu formatı keman metodu, gitar metodu gibi kitaplarda görmüştüm. kağıt kalınlığı ayrıca dikkat çekici. bunun dışında imla kelime hatası yok; kusursuz. eğer bu kitabı okuyunca çılgınlar gibi yazmaya başlayacağım diyorsanız, almayın. hali hazırda bitmiş bir romanınız varsa gözden geçirmek için işe yarayabilir. hepsi o.
    vega