• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (9.00)
hitler's circle of evil
birinci dünya savaşı sonrasında büyük bir aşağılamaya maruz kalan almanların bir mesihe ihtiyaç duyduğunu düşünen dietrich eckart'ın düşünceleri ile başlayan daha sonrasında hitlerin ve yanındaki yardakçılarının yükselişini detaylı olarak anlatan netflix belgeseli. 1919'dan başlayıp 1945'e kadar geçen süreçte hitler ve yanındakiler nasıl yükseldi, ne gibi yollar izlediler sorularına yanıt arayanların izlemesi gereken bir belgesel.


  1. 2. dünya savaşına veya makyavelizme ilgi duyan herkesin izlemesi gereken bir belgesel. daha önce yine netflix tarafından yayınlanan roman empireın aksine bu belgeselde olayların canlandırılmasında karakterler sadece olayların akışını canlandırıyor ve diyaloğa girmiyorlar. daha önce roman empire'ı izlediğim için yine o tarz bir belgesel beklemiştim ancak öyle olmasa bile kesinlikle sıkıcı bir yanı yok.
    1920lerde dietrich eckart tarafından yaratılan canavarın aslında tek canavar olmadığını yanındaki yardakçılarının da hitler kadar hatta hitlerden daha korkunç insanlar olduğunu anlamanızı sağlıyor ( rudolf hess'i tenzih ederim). isimlerine aşina olduğunuz: herrman göring, heinrich himmler, albert speer, martin borrman, joseph goebbels gibi isimler nasıl bir araya gelmiş ya da nasıl bir arada kalmayı başarmışlar bütün bu soruların cevabını bulabilirsiniz.
    belki tek kusurlu yanı hitlerden ziyade çevresindekilere odaklandığı için hitler iyi de çevresi kötü gibi bir algı yaratabilir. onu da kavgam okuyarak ya da başka belgeseller izleyerek yıkabilirsiniz.