• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (10.00)
home - yann arthus-bertrand
dünya'daki çeşitli yerlerin havadan çekimlerinin birleşiminden oluşan yuva (home), yaşamın çeşitliliğini, dünyanın 4 milyar yıllık birikimini insanlığın gezegendeki ekolojik dengeyi nasıl da birkaç yüzyılda yokedebildiğini anlatıyor.

gezegenimizin geleceğini kurtarmak için hala geç değil. ancak yuva’nın (home) alanında birbirinden deneyimli isimlerden oluşan ekibinin de söylediği gibi, karamsar olmak için artık çok geç!


  1. fransız fotoğrafçı yann arthus-bertrand'ın yönettiği 2009 yapımı belgesel film.

    seslendiren de glenn close.

    her insanın görmesi elzem bir belgesel.

    ''paylaşmak her şeydir! dünyamız bir diğerinin varolmasıyla varolabilen her bir varlığın farklı rollere sahip olduğu bir dengeye sahiptir. alglerin deniz kabuklarıyla evliliğinden mercanlar doğar. avustralyada bulunan great barrier resifi 1500 balık, 4000 tür yumuşakça, 400 mercana ev sahipliği yapar. okyanuslardaki denge onlara bağlıdır.'' diye başlıyor.

    ağaçların oluşması için 4 milyar yıl gerekti. dünya bir mucize!

    hayvanlar yaşadıkları yere yaşadıkları yer de onlara uyum sağlar ve böylece her ikisi de kazanır. dünya macerasında her canlının ayrı ve özel bir yeri vardır. hiçbirisi gereksiz değildir.

    ey insanoğlu! 4 milyar yıllık mirastan yararlanıyorsun. sadece 200 bin yaşındasın ama dünyanın çehresini değiştirdin bile! tüm savunmasızlığına rağmen senden önce hiçbir canlının yapmadığını yaptın ve ortamın her köşesini ele geçirdin!

    uzun süre insanlar ve gezegen arasındaki ilişki dengedeydi. uzun süre ekonomi doğal ve adil bir ittifak içindeydi.
    dünya insanları besler, onları giydirir ve günlük ihtiyaçlarını karşılar.

    50 yüzyıl içinde tek bir kuşak insanlığın tüm geçmiş kuşaklarıyla olduğundan daha radikal biçimde değişime uğradı ve modern tarımla üretim fazlası çıktı ve bakteriler ve böcek ilaçları. her yer gübre ve plastik oldu. makinalar toprağın yıldız taneleri olan minerallerini söküp aldılar.

    bir zamanlar karayiplerin incisi olan haiti dünyanın en fakir ülkelerinden oldu, artık halkını besleyemiyor. çünkü haitinin mevcut ormanlarından sadece % 2 si kaldı.

    afrikanın en büyük petrol ihracatçısı nijerya nüfusunun % 70 i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. zenginlik ellerinde ama ülke halkının kullanma hakkı yok.

    dünya yoksullarının yarısı kaynak zengini ülkelerde yaşıyor.

    her 6 kişiden biri yemek, su, sağlık, elektrik gibi günlük ihtiyaçlarını karşılayamadan yaşıyor.

    1 milyar insan aç geziyor.

    artık her hareketimiz karbon salınımına sebep oluyor.

    ''dünyanın kaderini değiştirmemiz için 10 yılımız var. insanoğlu değişerek birlikte ve paylaşımcı bir dönüşümle dünyayı yani yuvamızı kurtarmak için yeterli güce sahip!'' diye de bitiyor.