• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.94)
house of cards
bbc'nin aynı adlı mini dizisinden uyarlanacak olan dizinin arkasında hayli sağlam isimler var. kevin spacey ve david fincher'ın yapımcıları olduğu dizinin bbc versiyonu da michael dobbs'un kitabından uyarlanmış.
house of cards, başkanlığa oynayan hırslı bir politikacı olan francis underwood adında bir adamın, inişli-çıkışlı politika hayatını odağına alacak.


  1. kevin spacey'nin oynadığı ve siyasetin kirli yüzünü gözler önüne seren başarılı bir dizi.
  2. her ne kadar kendi kendime uzatarak izlemeye söz versem de 3. sezonu da ilk ikisi gibi bir çırpıda biten, kevin spacey ve robin wright'ın muazzam oyunculuklarıyla şov yaptığı muhteşem dizi.
    thun
  3. demokrasinin kalbi olan abd'de dahi siyasetçi kendi çıkarına göre hareket ettiğinde bu duruma karşı yapılabileceklerin kısıtlı olduğunu gösteren dizi. eleştiriler yerinde olsa da elimizdeki en iyi sistem bu.

    oyunculuk olarak kevin spacey tek başına yeterli adeta.
  4. !---- spoiler ----!
    house of cards, aslında michael dobbs isimli şahsın, ki kendisi 90'ların başında ingiliz muhafazakar partisinin üst düzey yöneticilerinden birisidir. (bkz: chief of staff) (bkz: deputy chairman)

    1989 yılında ise house of cards'ı yayımlamış ve yazarlık kariyerine başlamıştır. kitabın ingiltere'de çılgın satış rakamlarına ulaşması bbc'nin dikkatinden kaçmamış ve kitap hemen televizyona uyarlanmıştır. 1990 yılında bbc'de arz-ı endam eden dizinin başrolünde ian richardson francis urquhart isimli politik hırsları sınır tanımayan, istediğine ulaşmak için etrafındaki insanların ve politik rakiplerinin zaaflarını sonuna kadar kullanan, muhafazakar partinin chief whip'i olan ve en sonunda birleşik krallığın başbakanı olmayı başaran manipülatif karakterimize can vermektedir. bbc'nin yayınladığı bu dizi ve francis urquhart karakteri, bir nevi margaret thatcher eleştirisi gibidir. 1990'ın kasım-aralık aylarında yayınlanıp büyük başarı sağladıktan sonra, devam ilerleyen yıllarda to play the king ve the final cut isimli seriler ile gelmiştir. (belirteyim kitabın sonu ile bu serilerin sonu farklıdır)

    ardından netflix tarafından dizi amerika'ya uyarlanmış ve şubat 2013'de 13 bölüm olarak yayına girmiştir. bu seride ise başrolümüzün ismi francis joseph "frank" underwood olmuş ve yine politik hırslarına kapılmış bu çılgın karakteri bir başka usta oyuncu kevin spacey canlandırmıştır. amerikan versiyonunda da başrolümüz muhafazakar partinin majority whip'i olarak sahne almaktadır. (abd ile ingilterenin siyasal sistemleri benzerlik gösterdiğinden chief whip ile majority whip aynı kapıya çıkar) frank underwood'un amacı da abd başkanı olmaktır. aslında ilk sezonda amacı dışişleri bakanı olmaksa da, olamayınca hırs yapmış, kıymetli eşi ile plan yaparak ortalığı dağıtmaya karar vermişlerdir. 2. sezonun sonunda da amaçlarına ulaşmışlar ve oval ofis'e yerleşmişlerdir. kitabın amerikan versiyonu da -kevin spacey'nin ayarsız oyunculuğu ile birleşince- dünya çapında sükse yapmış ve 3. sezona da devam edilmesi kararı alınmıştır netflix tarafından. 2015'in şubat ayında izleyici ile buluşmuştur.
    !---- spoiler ----!

    kapalı kapılar arkasında dönen oyunları gayet güzel anlatan bir dizi olmakla beraber, insanı siyaset konusunda da derin düşüncelere sevk etmektedir.
  5. sadece kevin spacey için izlemeye başladığım ama favorim haline dönüşen netflix dizisi. senaryo ve oyunculuklar çok iyi zaten kevin spacey'den bahsetmeye gerek bile yok ve robin wright ile iyi bir ikili oldular. sanırım claire underwood rolünü robin wright kadar güzel oynayabilecek birisi yoktur.

    !---- spoiler ----!

    3. sezon hakkında biraz yorum yapmak gerek. bu sezonu bir geçiş dönemi olarak görmek gerektiğini düşünüyorum. claire ve frank'in arasının açılacağı sezon başından beri belli gibiydi mesela bu sezon neredeyse hiç birlikte sigara içemediler.
    bu sezon frank'in hareket alanı epey daraldı bunun iki nedeni var.
    1. artık başkan olması
    2. douglas stamper'ın sezon başından beri frank'in yanında olmaması.
    ikinci neden daha önemli gibi geliyor bana frank ne kadar başkan olsa da yanında doug olsaydı çok daha rahat olurdu.
    gelecek sezon claire'in frank'i terk etmesinin etkilerini göreceğiz ama bu ikili bir şekilde tekrar bir araya gelecektir.

    unutmadan viktor petrov karakterinin putin'i bu kadar iyi yansıtabileceğini düşünmüyordum çok yanılmışım.

    !---- spoiler ----!
  6. !---- spoiler ----!

    frank kullanıyor insanları ve sonunda herkes fark edip düşman oluyor kendisine. dizi boyunca sonu fiyasko olan planlarının çoğunun sebebi bu. sen tamam pragmatistsin anladık ama herkes öyle değil. gururunu da düşünüyor millet. böyle bir karakterin bunun farkına varamaması garip geliyor bana.

    !---- spoiler ----!
    kikk
  7. francis underwood da kimmiş zübükzade ibraam ın yanında. zübük okuyun zübük
    gamit
  8. kevin spaceyin, francis underwood karakterine cuk oturduğu dizi. son yıllarda çöplüğe dönen piyasaya sanırım az da olsa kalite kazandırmıştır... y
  9. 4. sezonunu 1,5 günde bitirerek kendi rekorumu kırdığım dizidir. kevin spacey ve robin wright'ın oyunculukları yine şahane yine muhteşem.

    ---- spoiler ----

    do you understand now?

    ---- spoiler ----