• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.40)
hurin'in çocukları - j.r.r. tolkien
hador altınbaş bir edain beyiydi ve eldar tarafından çok sevilirdi. ömrünün sonuna dek, ona hithlum'un dor-lómin denen bölgesinde geniş topraklar veren fingolfin'in beyliği altında yaşadı. kızı glóredhel , brethil insanları'nın beyi olan halmir oğlu haldir ile evlendi; ve aynı düğünde, oğlu uzun galdor, halmir'in kızı hareth ile evlendi.
galdor ile hareth'in iki oğlu oldu: húrin ile huor. húrin üç yaş büyüktü, ama boyca, akrabaları arasındaki diğer erkeklerden daha kısaydı; bu konuda annesinin halkına çekmişti, ama başka her konuda dedesi hador'a benziyordu, vücudu güçlü, mizacı ateşliydi. ama onun içindeki ateş istikrarlı yanıyordu ve iradesi son derece sağlamdı. kuzey insanları arasında, noldor öğütlerini en iyi bilen oydu. erkek kardeşi huor uzun boyluydu; kendi oğlu tuor dışında, edain içindeki en uzun boylu kişiydi ve hızlı koşardı; ama yarış uzun ve zorluysa, eve ilk varan húrin olurdu, çünkü o, yarışın sonunda da, başındaki kadar hızlı koşardı. iki kardeş birbirini çok severdi ve gençliklerinde birbirlerinden nadiren ayrıldılar.
húrin, bëor evi'nden bregolas'ın oğlu baragund'un kızı morwen ile evlendi; yani morwen tek-elli beren'in yakın akrabasıydı. morwen siyah saçlı ve uzun boyluydu, ve bakışlarındaki ışıltı, yüzündeki güzellik yüzünden insanlar ona eledhwen, elf-ışıltısı lakabını vermişti; ama mizacı sert ve gururluydu. bëor evi'nin hüzünleri morwen'in yüreğini kederlendirmişti; çünkü o, bragollach'ın yıkılmasının ardından, dorthonion'dan dor-lómin'e sürgün olarak gelmişti...


  1. tolkienin orta dünyanın kadim günlerinde insanların en yücesi hurin ve onun oğlu turin'in hikayesini anlattığı kitaptır. çok kalın bir kitap olmamakla birlikte, hikayenin özeti sayılabilecek bir bölüm ithaki the silmarillionunda bulunmaktadır.

    kitabın sonunda christopher tolkienin kaleme aldığı notlarda söz konusu hikayenin ilk başta şiir olarak kaleme alındığı, 2000 dizeyi aştığı, ancak ani bi değişiklikle(tolkien bunu çok sık yapar) düzyazıya evrildiğinden bahsedilmiştir.^:iyi ki bu değişiklik yapılmış^^:zira ben şiir sevmem^