• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.79)
huzur - ahmet hamdi tanpınar
huzur'un kahramanlarından mümtaz, roman boyunca kendisini "huzur"a kavuşturacak bir "iç nizam"ı aramaktadır. eserde hastalık, ölüm, tabiat, kozmik unsurlar, medeniyet, sosyal meseleler, çeşitli ruh halleri ve estetik fikirler iç içe verilir. ancak bütün bunların üzerinde romana hakim olan mümtaz'la nuran'ın aşklarıdır. istanbul, bu aşkın yaşandığı çevre olmaktan çıkarak, adeta bir roman kahramanı gibi ele alınır.


  1. yazarının bilinçli olarak eksilttiği roman yarım yüzyıl sonra tamamlandı.

    ahmet hamdi tanpınar 1950 yılında verdiği bir ropörtajda bu kitaptaki suat karakterinin yazdığı bir mektup da olduğunu, ancak bunları daha sonra ayrıca yayınlamak istediğini söyleyerek deyim yerindeyse kitabı eksiltiyor. ancak sonrasında bu mektup ortaya çıkmıyor...günümüze dek.

    prof dr ibrahim şahin yaptığı çalışmada ahmet hamdi tanpınar'ın bugüne dek gün ışığına çıkarılmamış bir çok metnini ve bahsi geçen bu mektubu istanbul üniversitesi türkiyat araştırmaları enstitüsü arşivinden çıkarmış.

    suat'ın mektubu 138 sayfa imiş...ibrahim şahin'in bir kaç yerde verdiği ropörtajlarında söylediğine göre bir nevi suat'ı da anlama / anlatma çabası...bu açıdan eksik kalmış romanın hem tamamlandığını hem de yeniden yazılmış gibi farklı bir bakış açısı ile bir kez daha okumayı gerektireceğini söyleyebiliriz.
    mesut
  2. "mümtaz için kadın güzelliğinin iki büyük şartı vardı. biri istanbullu olmak. öteki boğazda yetişmek."

    iman ettiğim cümlelerindendir.
    kalba