ihsan oktay anar

Kimdir?

ihsan oktay anar (d. 1960, yozgat), türk yazar.

lisans eğitimini hacettepe üniversitesi felsefe bölümü, master ve doktora eğitimini ege üniversitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümü'nde yaptı. aynı okulda öğretim üyeliğinden emekli olmuştur.

yazın biçim göndermeler içerir. kabaca birkaç örnek vermek gerekirse amat'taki israfil adlı çocuğun gemi borazancısı olup diriliş düdüğünü çalışı islamiyette kıyamet haberi olan borazanı çalacak meleğe, alt ambar toprak altına ve mezara göndermeler ya da modellemelerdir.

puslu kıtalar atlası, 20'den fazla dile çevirilmiş ve kültür bakanlığı tarafından tanıtılmıştır.

anar, 2009 yılında erdal öz edebiyat ödülü'nün sahibi oldu.


  1. bana göre dünyanın en iyi yazarıdır. ancak kendisinin ilk beş kitabını defalarca okumama ve her defasında ayrı bir lezzet almama rağmen son iki kitabını kendimi ne kadar zorlasam da okuyamadım. okuyamadığım için kesin bir yargıya varamıyorum ancak kendisinin üslubunda bir şeylerin değişmiş olduğunu düşünmekteyim.
    kendisiyle yeni tanışacak olanlara ise önerim efrasiyab'ın hikayeleri ile başlamaları. en güzel kitabı hangisi deseler bir karara varamam ancak en eğlenceli kitabının bu olduğunu düşünüyorum. ayrıca kendisinin üslubuna alışmak için de yumuşak bir geçiş olacaktır.
    son olarak kendisi ilk yazdığı kitabı olan tamu'yu hiç yayınlamamıştır. bunun sebebini ise tamu'daki bazı kısımları düzeltmek ve yayına hazır hale getirmek için harcayacağı vakitte yeni bir kitap yazmayı tercih etmesi olarak açıklamıştır.
    endi
  2. fabisad gio ödüllerinde bu senenin mavi anka ödülüne layık görülmüş yazar.
  3. kendisi gabriel garcia marquez ile beraber gelmiş geçmiş en iyi yazardır. her cümleyi defalarca okuyorum, bu nasıl mükemmel bir oluşum diye. sanki kitaplarındaki karakterlerinden biriyim, sanki o an oradayım. bir yanda amat'da venediklilerle kapışırken bir yanda uzun ihsan efendiyle sohbet ediyorum. beni felsefeye iten kişidir kendisi. kitapları mucizedir, olağanüstüdür. ne kadar satılmış, kim okuyor kim okumuyor, hiç önemsemiyorum. çok klişe bir terim olacak ama: onun kitaplarında yaşıyorum.
  4. birisiyle tanışılır da hani daha yeni tanışılmıştır ama sanki çoook eskiden beri tanışılıyormuş gibi hissedilir, kanı kaynar insanın birden... romanlarıyla tanışınca işte böyle hissettiren yazardır... yeni ama aynı zamanda eski ve de derin bir dostluk, kitap kardeşliği... sonrasında hızla bütün kitapları okunur, yeni kitapları çıktıkça da sanki uzaktaki bir dosttan mektup almışçasına sevinilir...
    orsed
  5. bazı kitaplarını bilerek okumuyorum. saklıyorum, en güzel en süper zamanlara. en değer verdiğim yazarlardan.
    abi
  6. tarzına pek ısınamadığım yazar. ama bir suskunlar gerçeği var. nefis bir kitap.
    sezgi
  7. "mükemmellikle güzellik aynı şey değildir. çirkin bir şeyi güzel yapmak mümkündür ama, mükemmel bir şeyi güzel kılmak çok daha zahmetli bir iştir."

    vakti zamanında hoşuma gitmişti.
  8. uzun ihsan lakaplı, bana üniversite hayatımın en ilginç anlarını yaşatan hocam
  9. bütün kitaplarının okunması elzem olmakla beraber efrasiyab'ın hikayeleri en sevdiğim kitabıdır.
    o26ur
  10. artık roman yazmayacağını açıklamıştır. bunun yerine evinin bodrumuna bir laboratuvar kurmuş ve popüler bilim kitapları yazacağını duyurmuştur. merakla bekliyoruz.