ihsan oktay anar

Kimdir?

ihsan oktay anar (d. 1960, yozgat), türk yazar.

lisans eğitimini hacettepe üniversitesi felsefe bölümü, master ve doktora eğitimini ege üniversitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümü'nde yaptı. aynı okulda öğretim üyeliğinden emekli olmuştur.

yazın biçim göndermeler içerir. kabaca birkaç örnek vermek gerekirse amat'taki israfil adlı çocuğun gemi borazancısı olup diriliş düdüğünü çalışı islamiyette kıyamet haberi olan borazanı çalacak meleğe, alt ambar toprak altına ve mezara göndermeler ya da modellemelerdir.

puslu kıtalar atlası, 20'den fazla dile çevirilmiş ve kültür bakanlığı tarafından tanıtılmıştır.

anar, 2009 yılında erdal öz edebiyat ödülü'nün sahibi oldu.


  1. çağımızın en nadide yazarlarından. okudukça insanın içinde bambaşka duygular oluşuveriyor. üstelik dilin en güzel yanlarını keşfetmenin hazzına varıyor insan. bilge bir adam.
  2. kitaplarını ilk okuduğumda büyük şaşkınlık yaşadım. anlamakta zorlandım çünkü çok farklıydı. bir süre sonra şaşkınlıkla beraber müthiş hayranlık duydum. okunması gereken en önemli yazarlardan. bu keyfi herkes yaşamalı.
  3. kitaplarını okurken hem felsefeden vurduğu deme, hem dili kullanmadaki becerisine, hem esprili anlatımına, hem de hikaye içindeki hikaye örgüsüne hayran kaldığım yazardır. yayımlanan tüm kitaplarını okudum, etrafımdaki birkaç arkadaşıma da okumaları için hediye ettim. bu başlık altındaki bir yorumda roman yazmayı bıraktığını okuduğumda da, doğru olması ihtimalinde beni üzmüş olan yazar.
    yapma uzun ihsan efendi, reva görme bize sensizliği...
  4. son dönemlerdeki en kaliteli türk yazarlardandır.

    efrâsiyâb'ın hikâyeleri, suskunlar, yedinci gün ve puslu kıtalar atlası isimli kitaplarını okumuş biri olarak beni, puslu kıtalar atlası'nda kendisinin yazar kimliğinden daha çok felsefeci kimliginin önplana çıktığına inandırmıştır.
  5. bana göre dünyanın en iyi yazarıdır. ancak kendisinin ilk beş kitabını defalarca okumama ve her defasında ayrı bir lezzet almama rağmen son iki kitabını kendimi ne kadar zorlasam da okuyamadım. okuyamadığım için kesin bir yargıya varamıyorum ancak kendisinin üslubunda bir şeylerin değişmiş olduğunu düşünmekteyim.
    kendisiyle yeni tanışacak olanlara ise önerim efrasiyab'ın hikayeleri ile başlamaları. en güzel kitabı hangisi deseler bir karara varamam ancak en eğlenceli kitabının bu olduğunu düşünüyorum. ayrıca kendisinin üslubuna alışmak için de yumuşak bir geçiş olacaktır.
    son olarak kendisi ilk yazdığı kitabı olan tamu'yu hiç yayınlamamıştır. bunun sebebini ise tamu'daki bazı kısımları düzeltmek ve yayına hazır hale getirmek için harcayacağı vakitte yeni bir kitap yazmayı tercih etmesi olarak açıklamıştır.
    endi
  6. ilber ortaylı hoca cnnturk'teki afiş programında Karatay'ın "Hangi yazarları beğeniyor, takip ediyorsunuz?" sorusuna "Güncel edebiyattan Oktay İhsan Anar'ı okuyorum o enterasan bir adam bakalım ilerde onun için ne söyleyecekler." şeklinde cevap vermiştir. 1 2 (hocam oktay ihsan değil, ihsan oktay olacak, biz desek cahil dersin hemen. neyse köteği yemeden susayım^:swh^)

    kesinlikle ilber hoca'ya katılıyorum. belki öldükten çok sonra kıymeti anlaşılacak bir yazar olduğunu, hatta kitaplarının başka dillere çevrileceğini düşünüyorum.

    artık çok az kitap okuyan ve edebiyat dünyasına biraz uzak olan bir insan olarak en sevdiğim yazarın yine sevdiğim ve bu ülkenin çok kıymetli bir tarihçisi olan ilber hoca tarafından bu şekilde yorumlanması oldukça hoşuma gitti.

    bu arada adamlar birbirini övüyor burada ben seviniyorum. bana ne oluyosa^:swh^
  7. yayincilara kizip tamu isimli eserini bastirmamis. Sehir efsanesi mi bilmiyorum ama o kitabi hic okuyamayacagiz sanirim. Kitap-lik adli bir dergide ufak bir bolumu yayinlasmis ve orada kalmistir. umarim bir gun okumak nasip olur. hal hazirda iki kitabini okumamak icin ozel caba sarf ediyorum. edebiyati biraktigini duyduktan sonra o eserleri okuyup bitirmek kendime haksizlik olur. yedinci gun ve galiz kahraman hala okumadim, okumak icin yanip tutussam da bekletiyorum.
  8. çok iyi bir yazar olmasının yanında dikkatimi çeken şey gerçek bir bilge olduğu. şeylerin hakikatine vakıf olduğunu düşünüyorum. kendisiyle tanışmak en büyük arzum. ölmeden bir bilgenin kapısına varmak, bir büyük yazara şahit olmak büyük şeref olurdu.
  9. fabisad gio ödüllerinde bu senenin mavi anka ödülüne layık görülmüş yazar.
  10. tarzına pek ısınamadığım yazar. ama bir suskunlar gerçeği var. nefis bir kitap.
    sezgi