ilhami çiçek

Kimdir?

ilhami çiçek (d. 1954, ayyıldız, oltu, erzurum - ö. 14 haziran 1983, tokat)

şair, ilkokul, ortaokul ve liseyi oltu'da tamamlar. ortaokulda iken şiire ilgi duymaya başlayan çiçek, ortaokul ikinci sınıfta bir şiir okuma yarışmasında faruk nafiz çamlıbel'in çoban çeşmesi adlı şiirini okumuş ve ikinci olmuştur. lisede iken adımlar dergisinin düzenlediği bir şiir yarışmasına otel odası adlı şiiri ile katılır. otel odası yarışmadan birincilikle döner ve adımlar'da yayımlanır. bu aynı zamanda şairin yayımlanan ilk şiiridir. lise yıllarında sol görüşe sahip bir grubun lideri olan çiçek, bu görüş nedeniyle karşıt görüşlü öğrenciler tarafından feci şekilde dövülür.okul arkadaşı metin cengiz'e göre çiçek'in bünyesini hırpalayan etkenler arasında bu olayın da payı oldukça yüksektir. 1975 yılında erzurum atatürk üniversitesi edebiyat fakültesine kaydolmuştur. öğrencilik döneminde vekil öğretmenlik yapmış, son öğrence adlı şiiri, şairin vekil öğretmenlik döneminin bir meyvesidir. öğrenimi sırasında divan edebiyatı, tasavvuf edebiyatı ve türk halk edebiyatı alanlarında yaptığı çalışmaları çeşitli yerel dergi ve gazetelerde yayımlanmıştır. fakülteden mezun olduktan sonra 1978 yılının nisan ayında kırıkkale lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atanır. aynı okulda fransızca öğretmeni olan cahit yeşilyurt vasıtasıyla nuri pakdil'in yönettiği edebiyat dergisi'nde ürünlerini yayımlamaya başlar. 1979-1983 yılları arasında özellikle satranç dersleri adlı sekiz bölümlük şiiri ile adından söz ettirir. bu dönemde kendisini tamamen şiir çalışmalarına adayan şairin sağlığı gözle görülür bir biçimde bozulmaya başlar. doğru düzgün yemek yemiyor, gelgelelim sigara ve çayı ise başköşeye koyuyordu. rahatsızlığı zaman zaman çevresindeki arkadaşlarını tanımama/hatırlamama boyutlarında nükseder. 1983 yılının mart ayında kısa dönem askerlik görevini tokat'ta yapmaya başlayan şairin, nörolojik rahatsızlıkları artmıştır. terhis olmasına az bir süre kalan ve askerî teçhizatı alınan -refüze- şair, 14 haziran 1983 tarihinde görev yaptığı karakolda vefat etmiştir.

kaynak: vikipedi.


  1. satranç dersleri adlı muazzam şiiri ile bende öyle bir etki yapmıştır ki, sadece bu şiirini okusam ve diğer şiirlerine hiç göz gezdirmesem yine de en sevdiğim şairlerden olacak kişidir. hastalığından mütevellit geçirdiği bir nöbet sonrası intihar ettiği sanılmaktadır fakat ölüm nedeni ve nasıl öldüğü tam olarak bilinmemektedir. şiirlerinde sürekli bir intihar olgusu vardır zaten. çok karmaşık ve imge dolu bir şiir dili olmasına rağmen, çok vurucu ve etkileyici şiirler yazmıştır. satranç dersleri şiiri o kadar ağır^:mana anlamında^ bir şiirdir ki, her okuduğunuzda yeni bir şey farkedersiniz. kendisine has üslubu ile büyük bir şairdi, allah rahmet eylesin.
  2. tanıyanları tarafından türk şiirinin en tartışmalı şairi olmaya aday insan evladıdır.

    ölümünden; ki bu noktada dikkatli olmak gerekir, zira hala daha bir sinir krizi sonucu mu yoksa düpedüz bir intihar neticesinde mi hayatını kaybettiği muallaktır, (ufak bir girizgah olması açısından, örneğin nuri pakdil gibi islami hassasiyetleri yüksek olan dostları onun ölümünü elim bir kaza olarak nitelendirse de, bu anlayışa bir nebze daha dışarıdan bakan ahmet oktay gibi isimler onun intiharını (bkz: yol üstündeki semender) "kabullenirler".) hemen önce yayımladığı satranç dersleri adlı şiir kitabı ile 80li yılların şiirinin kursağına yumruk gibi oturmuştur.

    şiirindeki yer yer mitolojik, yer yer kutsal ve tarihi, yer yer de pür tasavvur gücü olan imgeleri ile açtığı damarı, gene kendine has bir teknikle sivriltilmiş bir duru üslup ile doldurur.

    kitabın kendisine ulaşmak ne yazık ki oldukça güçtür. zira satranç dersleri'nin döneminde sadece 1000 adet basılması ve şu anda kitabı elinde bulunduran herkesin gözü gibi bakması, yardan serden sakınması sebebi ile kitap hiçbir şekilde sahaflara düşmez.

    ancak çiçek'in ölümünden sonra dostları bir araya gelerek onun yayımlanmış ve yayımlanmamış şiir, öykü ve denemelerini topladıkları (bkz: göğekin) adlı bir kitap çıkarmışlardır.

    bu kitaba hard copy ^:basılı kopya^ olarak ulaşmak gene zor olsa da şu linkten pdf formatı indirilebilir.

    iyi okumalar imgenin hasını yüz metreden avlayan dostlar: http://www.zarifce.com/blog/icicek-gogekin.pdf
  3. "yalnız hüznü vardır kalbi olanın"