1. ne saçma bir isim böyle isim mi olur ?
  2. "ilkyaz çiçeğine gebeyim" dizelerini hatırlatmıştır.
  3. "bahar"ı tercih edeceğim isim ;)
    bir de çocukların arkadaşlarına acımasızlığını düşününce biraz dalga geçilebilir bir isim gibi geldi(*:"sen ilkyaz kızım")
  4. pen ınternational ve pen türkiye desteğiyle başlayan bir edebiyat projesi. genç ve hür kalemlerin katılımına açık bu güzel projeye ilişkin gerekli bilgileri ege dündar'ın yazdığı aşağıdaki duyuru metninden edinebilir, gerektiğinde bana da yazabilirsiniz.

    selamlar!

    ilkyaz, uluslararası pen yazarlar birliği (pen ınternational), pen norveç ve pen türkiye’nin desteğiyle oluşturduğumuz bir genç yazarlar platformu. ben ilkyaz koordinatörü ege dündar, yöneticimiz ırmak ertaş, ve danışma kurulumuzdaki arkadaşlarımız halil gediz ve özge sargın adına hepiniz hoş geldiniz!

    ilkyaz, 35 yaş altı yazarların hayal gücünü hem sergilemek hem de beslemek için kurulmuş bir platform. yani konumuz genç edebiyat. ancak işimiz edebiyatın ötesinde paylaşım. ayrımların uçurumlaştığı, insanlar arası etkileşimin siyasi, ekonomik ya da ideolojik sınırlar sebebiyle daraldığı bu günlerde edebiyat bizim için bir sığınak. fikir ayrılıklarımızın ötesinde buluşabildiğimiz, ortak yurdumuz dünyaya ve duygularımıza farklı pencerelerden tanıklık edebilmemizi sağlayan bir mecra. iletişimsizliğin kol gezdiği bir dönemde ayrışmadan moral bulabileceğimiz değerli bir ortak payda.

    yazı okudukça, yazdıkça ve paylaştıkça gelişir. bu sebeple ilkyaz’ın eserlerini basacak yer bulamadıkça yetilerinden ve potansiyelinden şüphe duyan genç arkadaşlarımızın yolunu açmasını umuyoruz. “bu yazar henüz ham” diye eserleri bir kenara koyan yayıncılara karşı genç seslere destek olmak; yeteneklerini hayata geçirerek onlara heves ve güven katabilmek istiyoruz. ilkyaz’ın bir anlamda köprü görevi görmesini umut ediyoruz. sadece okuyucularımız ve genç edebiyat arasında değil; aynı zamanda yazarların kariyerlerinin ilk ve ileriki yılları, genç kalemlerle yıllanmış üstatları, türk ve dünya edebiyatı arasında da…

    ilkyaz’da neler var?

    sitemizin yazarlar bölümünde her ay üç genç kalemi tanıtacağız sizlere. bir öykü veya birkaç şiirden oluşacak bu eserleri ilkyaz gönüllüleri olarak ingilizce’ye çevirecek ve dünya kamuoyuyla tanıştırmak için çabalayacağız. (seçtiğimiz isimlerin yazılarını her ay dünyanın farklı bir yerinde konumlanan bir pen merkezi o ülkenin diline çevirip, paylaşacak./seçtiğimiz isimlerin yazılarını her ay dünyanın farklı ülkelerindeki pen merkezleri ile işbirliği yaparak, birçok farklı dilde yayınlamayı amaçlıyoruz.) bu, umuyoruz ki genç edebiyatımıza uluslararası alanda yeni okurlar kazandıracak. yazarlarımızı da dünya edebiyatçılarıyla tanıştırmış olacak. ilk üç yazarımızın eserlerini çevirip paylaşmakta öncülük edecek olan norveç pen’e bu konuda müteşekkiriz.

    ana sayfamızda bulacağınız blogumuzda edebiyatla ilişkili fakat bununla sınırlı olmayan, hayal gücünü besleyecek türlü paylaşımlar olacak.

    “15-“ adlı bölümde pek okuma şansı bulamadığımız, 15 yaş altındaki yazarların hayal gücüne yer açıp, kısa hikayelerini ve şiirlerini yayımlayacağız.

    hemen altında bulabileceğiniz “insan portreleri” kısmında ise çoğu zaman aceleyle yanından geçip gittiğimiz onlarca hayattan bazılarına ışık tutup, kısa alıntılar paylaşacağız.

    “ilkyaz’ıları” başlığı altında size dünya ve türkiye edebiyatına damgasını vurmuş yazar ve şairlerin ilk yazılarından ve gençlik eserlerinden örnekler vereceğiz.

    son olarak, “okuma önerileri” kısmında her ay türkiye’nin önde gelen kalemlerinden, genç yazarlara önerecekleri 5 kitabı paylaşacağız sizinle. umarım hepimize ilham olur!

    yıl sonunda bütün yayımladığımız eserlerin toplu basımını yapıp elimizden geldiği kadar dağıtacağız. önümüzdeki süreçte farklı şehirlerde düzenleyeceğimiz etkinliklerle de bu platformun takipçilerini buluşturmayı umuyoruz.

    farklı iletişim dallarının giderek bileşimini arttırdığı bu çağda, ilkyaz da böylesi yenilikçi olsun, edebiyatın kadim geleneğine bir barınak kurarken, ona taze kan taşıyabilsin, “video-şiir’e, çizgi romana, çocuk öyküsüne, nobel ödülüne layık görülen bob dylan gibi şarkı sözü yazarlarına da yer açabilsin istiyoruz. sizin ilginize paralel olarak bu vizyonu birlikte büyütebilir ve yıllarca yeni kuşak yazarların yetişmesine katkıda bulunacak bir oluşumun temellerini atabiliriz.

    pen, kuşkusuz ki 100 yıllık tarihinde dünyanın en geniş edebiyat ağlarından birini kurmayı başardı ve bugün sağlam bir biçimde ayakta tutuyor. böylesi bir proje için onların desteğini alabilmek bizim için bir onur, bunun için minnettarız. sitemizi tasarlayan utku gökcan’a ve bu projeye omuz veren arkadaşlarıma ve eserlerini gönderen genç yazarlara da çok teşekkür ediyorum.

    umarım önünü açtığımız bu baharı katkılarınızla kollayıp, yeşerteceğiz. yazılarınızı ve düşüncelerinizi bekliyoruz. hepiniz ilkyaz’a hoş geldiniz!

    ilkyaz’a yazılarınızı göndermek isterseniz hep bekleriz! aylık yazarlarımızdan biri olmak isterseniz 1-2 şiir veya bir kısa öykünüzü [email protected] adresine gönderebilirsiniz. eğer 15 yaş altı bir yazarsanız, 300-500 kelime arası eserlerinizi yine aynı adresten bizimle paylaşabilirsiniz. danışma kurulumuz ile bu yazıları değerlendirip oy ile seçeceğiz. önünüze düşen, enteresan bulduğunuz paylaşımları da gönderirseniz değerlendirip blogumuzda paylaşabiliriz. önerileriniz ve eleştirilerinizi e-posta adresimize bekliyoruz.

    https://www.ilkyaz.world/
  5. Her ay üç genç kalemi ve eserini tanıtmaya devam eden uluslararası proje. Detayları ilk girdiden veya https://www.ilkyaz.world/ adresinden edinmek mümkün.