1. dünyanın en mübarek hayvanı. hayatımın anlamı. en sevdiğim hayvanlar sıralamasının en üst basamağı.

    bu hayvan dışardan baktığın zaman çok tatlı olup, içerden de aynı tatlılığa sahiptir.

    inek yeri gelir sabana vurursun.
    derisinden üst baş yaparsın, çanta yaparsın, eşya yaparsın, çalgı yaparsın.
    antrikotu çıkar, t-bone'u çıkar, kavurma yapılır, pastırma yapılır, sucuk yapılır. yürek kavurması, arnavut ciğeri, böbreği hoştur. beyninden salata olur, işkembesinden çorba olur kekikli sote olur.

    en önemli özelliği ve türkiye'de yaşayan bir insanın hayatında en çok yer edeni ise süt vermesidir. süt dediğin hayatın anlamıdır. rakının bile diğer adı aslan sütüdür. sütü kaynatır içersin, sütlaç yaparsın, keke pastaya kullanırsın.
    o sütü alır yoğurt yaparsın, yeri gelir mısır ekmeğiyle yersin, yeri gelir ayran yapar içersin, yeri gelir haydari yapıp meze edersin.
    peynir yaparsın, ekmeğin arasına korsun, kahvaltılık edersin, yine haydari veya düz meze edersin, olmadı böreğin içine maydanozla koyar afiyetle yersin. altındaki sudan protein tozu yaparsın.
    olmadı kefir yapar içersin lan.
  2. moğolca ünigen isminden gelir.
  3. türk dil kurumuna göre üçüncü anlamı ibne olan dişi sığır. tdk beni çok şaşırtıyor. müsait kelimesinde flört etmesi kolay kadın diyen bir kurumdan farklı bir şey beklenemezdi ama yine de şaşırtıyor işte.
  4. etinden ve sütünden yararlanılan, bilgiye dayalı değil akıl yürüterek söylüyorum, derisi pek bir işe yaramayan hayvan. bu mantıktan hareketle koyun daha iyi olsa gerek. koyunun hem etinden ve sütünden hem de yününden faydalanılabilir.
  5. inek sığırın dişisidir. yavru ve süt verir. verimi düşmediği veya büyük çeresizlik ve kıtlık yaşanmadığı sürece inekler kesimlik hayvanlar değildir. eti yenir ama ekonomik olarak tercih edilmez. sığır cinsinin kesimlik olanı erkek bireylerdir. nitekim kasaplarda inek değil dana eti olarak satılır. erkek hayvanların çok azı damızlık olarak ayrıldıktan sonra kalanı kesimlik olarak beslenir. gerekli kiloya ulaşınca da kesilir.
    şu sığır cinsinin isimlerini de bir sıralayalım.
    boğa: iğdiş edilmemiş, damızlık olarak kullanılan erkek sığır.
    öküz: iğdiş edilmiş, sabana ve arabaya koşulan erkek sığır.
    inek: yavru ve süt verecek yaşa gelmiş dişi sığır.
    düve: sütten kesilmiş lakin henüz yavru verecek yaşa gelmemiş dişi sığır.
    dana: sütten kesilmiş kesimlik olarak yetiştirilen erkek sığır. bir yaş civarında kesilirler.
    buzağı: sütten kesilmemiş yavru. bunlarda cinsiyet ayrımı yok. hepsi buzağı.

    ha bir de çok çalışan öğrencilere inek derler.