1. 1992-93 sezonunda kurulmuştur.
    premier league'de yalnızca manchester united, blackburn rovers, arsenal, chelsea, manchester city ve leicester city kulüpleri şampiyonluğa ulaşmışlardır. manchester united, kazanmış olduğu 13 premier league şampiyonluğuyla genel klasmanda en başarılı kulüp konumundadır.
    şahsi görüşlerim;

    *alex ferguson ağzındaki sakız ile yıllarca teknik direktörlük yaparak hafızalara kazınmıştır.

    *göze en hoş gelen lig'tir. murat kosova'nın "işte premiere lig bu!" söylemi türk futbolseverler için slogan özelliği taşır.

    *şahsımın gönül verdiğim takım arsenal olup genç yıldızlardan oluşan ve sonsuz press yapma, tempoyu düşürmeme özellikleri ile dikkat çeker ancak bizim ligin gençlerbirliği gibidir, bir yere kadar gelip orada kalır asla bir barcelona olamayacak şekilde tasarlanmıştır.

    *80'lere ve 90'lara damgasını vuran italya ligi olup o ligin süksesini geride bırakmayı başarmıştır. bunda italya ligi'ndeki şike skandalı da kendi ayaklarına sıkmalarına neden olmuştur.

    *ingiliz futbolu 1985'de yaşanan heysel faciası ile dipi görmüş ve yeniden yapılanma ile kurulan premiere lig başarılı olmuştur.

    *ingiliz futbolu ada'nın yağmur etkisi ile havadan oynamaya biraz mecbur kılan bir futbol tarzına sahiptir. güce endeksli futbol türk futboluna biraz ters gelir. zamanında iki tane 8-0 bir tane 5-0 gibi hezimetlerimiz mevcuttur. ve en acısı resmi maçlarda gol atmışlığımız yoktur.

    *premiere lig'in özelliği türk futbolcu transferi için uygun bir lig olmamakla birlikte alpay özalan, tuncay şanlı gibi futbolcular transfer olmuş içlerinde en istikrarlı ve başarılı olan kanımca tugay kerimoğlu olmuştur.
  2. ingiltere premier ligi*