• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.17)
insan ne ile yaşar - lev nikolayeviç tolstoy
zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen tolstoy, hayatını hakikati aramakla geçirdi. bu arayış öyle güçlüydü ki ona yaklaşabilmek için sonunda yaşadığı refah dolu hayattan tamamen vazgeçip yoksul halkın arasına karıştı. yalnız bir sanatçı değil, bir hakikat arayıcısının en çarpıcı hikâyeleri bu kitapta bir araya geldi. bu kitap gerçekle ilişkinizde bir başlangıç olabilir. (tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. tolstoy'un "sevgi" ile cevapladığı sorunun kitabı. "anladım ki; insanlar kendilerini düşünerek yaşıyor gibi görünse de, hakikatte onları yaşayan tek şey sevgidir. "

    !---- spoiler ----!

    tek önemli vakit vardır; içinde bulunduğumuz an. o an en önemli vakittir, çünkü sadece o zaman elimizden bir şey gelebilir.en önemli kişi, kiminle beraberseniz odur, zira hiçkimse bir başkasıyla bir daha görüşüp görüşmeyeceğini bilemez; ve en önemli iş iyilik yapmaktır, çünkü insanın bu dünyaya gönderilmesinin tek sebebi budur.

    !---- spoiler ----!
    abi
  2. 7 yaşından 70 yaşına kadar herkese hitap edebilen şaheser. cidden bazen merak ediyorum nasıl bu denli öz ve mesajını bu denli kuvvetli verebilen kitaplar yazabiliyorlar diye.

    kitabı uzun zaman sonra yeniden okudum. zaten hep derler ya klasikler daima 2 kere okuduğunuz kitaplardır diye. gerçekten de öyle.

    çok yumuşak, akan dili ve olay örgüsü, ne bir çocuğun içinde kaybolacağı kadar karmaşık, ne de bir yetişkinin umursamayacağı kadar basit. hikayelerin başlıkları bile başlı başına anlam taşıyor bana göre. aptal ivan olsun, insan ne ile yaşar olsun...

    çocukken aptal ivan'ın aslında kapitalizme inat bir sistemin belkemiği olduğunu anlamıyoruz. bunu yıllar sonra okuyup "vay be" demek, inanılmaz bir haz veriyor insana. bu da bana bu kitabın gerçekten 2 kere okunması gerektiğini düşündürüyor.
  3. ateşi kıvılcam ile söndürmeli ile beraber en sevdiğim kitaplardandır. başlığı görünce bile insana hzur veriyor. üç kez gülümsemek. tarifsiz bir kitap.
  4. bir kitap değildir. daha fazlasıdır. okudum, bitirdim yıllar önce. tekrar okumak için can atıyorum. bazı kitaplar okunur, arkasına notlar alınır. o kitapları 10 sene sonra tekrar okuyup tekrar not alınır. bu da o kitaplardan birisi.
  5. tolstoy'un çok basit bir dil ile yazdığı tanrı'nın varlığından ve mutlakiyetinden bahsettiği kısa kitabı.
    içerisindeki hikayeleri okurken, kitabın kapağını çevirip bu tolstoy, o tolstoy mu diye kontrol ettirtecek kadar basittir.
  6. kısa kısa birkaç hikayeden oluşan, insana çeşitli mesajlar veren, kendisi de kısa lev nikolayeviç tolstoy kitabı.
  7. insanın içine işleyen tarzda bir kitap . seri ve kısa hikayelerden oluşan ama insanın benliğine işleyen bir eserdir .

    sevgi , sevgi , sevgi diye bağırası gelir insanın .
  8. ince düşünülmüş, ince kurgulanmış ve her okuduğumda yüzümde hafif bir gülümseme bırakan tolstoy eseri
  9. kısadır, masal tadındadır ve her yaşta insan okuyabilir; insan sevgi ile yaşar demektedir, doğrudur...
  10. işte hep 5. element.